Sayfalar

29 Aralık 2013 Pazar

Tetra Pak karton ambalajlarının geri dönüşümüyle; kağıt, kalem, yonga levha gibi çeşitli ürünler elde edildiğini biliyor muydunuz?

Suyun üzerindeki kutular

Tetra Pak Türkiye’nin Çevre Faaliyetleri​


Tetra Pak karton ambalajlarının geri dönüşümüyle; kağıt, kalem, yonga levha gibi çeşitli ürünler elde edildiğini biliyor muydunuz?

Tetra Pak, Türkiye’de de çevre ve geri dönüşümle ilgili çeşitli çalışmalar yapmakta ve bunun yanısıra sürdürülebilirlik ve yenilenebilirlik gibi kavramların gelişmesine de katkıda bulunmaktadır. Tetra Pak ambalajları geri dönüştürülebilir malzemeden üretilmektedir. Geri dönüşümde kağıt ve karton en çok kullanılan ambalaj malzemesidir. 



Kâğıdın hammaddesi selülozdur ve kaynağı da endüstriyel kullanım için uygun ormanlarda özel yetiştirilen ağaçlardır. Doğal kaynakların verimli kullanımını sağlamak için bu kaynaklardan elde edilen ürünlerin geri dönüştürülmesi çok önemlidir. Dönüşümün maksimum verimlilikte yapılabilmesi için kâğıt ve karton ambalajlarının diğer atıklardan ayrı biriktirilerek, temiz bir şekilde toplanması gerekir. Günümüzde süt ve meyve sularının geri dönüştürülmesiyle  kağıt ve kağıt ürünleri, yonga levha elde edilmektedir.  

Kutu


Tetra Pak Türkiye’de de çevre alanında faaliyetlere öncelik verilmektedir Türkiye’de içecek kartonlarının geri dönüşümüne 1995 yılında başlayan Tetra Pak, 20 yıldan bu yana 8 milyardan fazla Tetra Pak paketinin geri dönüştürülmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca geri dönüşümü desteklemek adına ambalaj atıklarının diğer atıklardan ayrı biriktirilmesini destekleyen Tetra Pak, bu konuda çalışan Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı - ÇEVKO'nun kurucularından olup, vakıf yönetiminde de görev almaktadır. 






Tetra Pak İzmir Fabrikası’nda 1999 yılında başlayan TPM (Total Productive Maintenance - Toplam Verimli Bakım) çalışmaları kapsamında yapılan çevresel iyileştirme faliyetleri ile fabrikada oluşan atıkların geri dönüşüm oranını %99.2 seviyesine getirmiştir. Bu oran 1999 yılı ile karşılaştırıldığında %93’lük bir performans artışına denk gelmektedir. Bunun yanında Tetra Pak İzmir fabrikası, operasyonlar sonucu oluşan eşdeğer CO2 değerini 15 yılı aşkın süredir sürekli takip etmekte ve düşürmeyi hedeflemektedir. Fabrika, yıllar içinde bu oranı 1999 yılının değerine göre %49 oranında iyileştirmeyi başarmıştır.​

İllüstrasyon


Çevre koruma prensipleri çerçevesinde, doğal kaynak kullanımını azaltmayı hedefleyen Tetra Pak İzmir fabrikası, verdiği üretim firesinde, 2014 yılında da dünyadaki diğer Tetra Pak fabrikaları arasında ilk sıralardaki yerini korumuştur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder