Sayfalar

10 Mayıs 2014 Cumartesi

BAHARATLI PORTAKAL ODA KOKUSU [Pomander/La Pomme d'Ambre]


BAHARATLI PORTAKAL ODA KOKUSU [Pomander/La Pomme d'Ambre]

İngiltere'de Kraliçe Victoria zamanında keşfedilen, insanların güzel kokmak için yanlarında da taşıdığı baharatlı portakalı yapmak çok kolay.

Amber Elması (Elma) diye adlandırılan bu baharatlı portakal, doğal bir oda kokusu imiş.

 En basit yöntemi portakala delikler açıp karanfilleri saplamak.

 Yıllarca dayanacak, baharatlı bir tarif bu :



DSCF8080.JPG (640×480)DSCF8084.JPG (640×480)

İhtiyacınız olanlar:

 *Taze bir portakal.
(Veya limon, misket limonu denilen Lime ya da elma.
 * 20-25 gr karanfil tanesi. (Ya da aldığı kadar karanfil de diyebiliriz)
 *1 yemek kaşığı toz tarçın.
 *1 yemek kaşığı toz nutmeg. (Türkiye'de küçük hindistan cevizi deniyor nutmeg'e.)
 *1 yemek kaşığı toz karanfil.
 *4-5 damla sandalwood (sandalağacı) yağı. (Bu yağ doğal bir koruyucu)
 *Kağıt torba yada  yağlı kağıt. (Naylon poşet olmaz)
 1 adet kürdan.
{annevebebisi.blogspot}

DSCF8100.JPG (640×480)DSCF8108.JPG (640×480)

Bir torbaya koyduğunuz baharatlarla, karanfilli portakal güzelce harmanlanıyor. Daha sonra torbanın ağzı kapatılıp kuru bir yere kaldırılıyor. Her gün torbayı açıp portakalı ve baharatları harmanlamak gerekiyor. Portakal 3 hafta ile 6 ay arasında kuruyor. Genelde 3.5 hafta yeterli.
Portakal güzelce kuruduğu zaman üzerindeki baharatları silkeleyin ve evinizin bir köşesine yerleştirin. Senelerce kullanmak üzere baharatlı portakal, doğal oda kokunuz hazır.

Baharatların kokusu kaybolmaya başladığında sıcak suya sokup çıkarmak ya da bir süreliğine yine baharatlarla harmanlayıp biraz bekletmek yeterli oluyor.
Eğer bir yere asılmak istenirse, yapım aşamasında kurdelalar için boşluk bırakmak gerekiyor.
 Çocuklarla yapmak için harika bir aktivite.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder