Sayfalar

8 Mayıs 2014 Perşembe

Kış aylarını renklendirmenin yolu: Onbiray Çiçeği

 

onbiray çiçeği ile ilgili görsel sonucu
TEŞEKKÜRLER www.insanhaber.com

Kış aylarını renklendirmenin yolu: 
Onbiray Çiçeği

Yazın evimizde ve bahçemizde devam etmesini istiyorsak 4 mevsim açabilen çiçeklerle donatarak bu etkiyi devam edebilir ve bu doğa harikası bitkileri yetiştirebiliriz.
Yaz bitti ama sanmayınki rengarenk çiçekler bizi terketti. Kış aylarında da bizlere enerji veren doğa harikası bitkileri evlerimizde, bahçemizde yetiştirmeye devam edebiliriz.
Bunlardan bir tanesi olan ve ismine yakışır şekilde kış boyunca ve yaz ortalarına kadar çiçekli kalabilen Onbiray Çiçeği’nin bakımındaki püf noktaları sizin için araştırdık.  



BAKIMI

ISI: Serinlikten hoşlanır. Kışın sıcaklığı 10-12 derece olan yerlerde muhafaza edilebilir; ancak bitkilerin çiçek oluşturmaları isteniyorsa 12-15 derece sıcaklığa yükseltmelisiniz. Gece sıcaklığı 5 derecenin altına düşmemelidir. Gelişme dönemi boyunca 20-25 derece sıcaklık ister. Daha düşük sıcaklıkta çiçek tomurcukları oluşmaz. 

IŞIK:
 Kışın aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan, yazın ise gölge yerlerde bulundurun. Fazla güneş, yaprak yanıklığı yapar. 

SULAMA:
 Çiçekli iken düzenli sulayın. Çiçekleri geçince su ihtiyacı da azalır. Yüksek orantılı nemle birlikte bol miktarda suya gereksinimi vardır. Bu nedenle bitkiye, bulunduğu ortamın sıcaklığına göre su püskürtme yapılabilir. Bu sırada çiçeklerine su değmemesine özen gösterin. Kış aylarında bitkinin aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat etmelisiniz. Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulayın. Su, bitkinin her bölümüne ulaşmalıdır. Onbiray Çiçeği’nde çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değişmemeli. Bitkiye kış aylarında verdiğimiz su, oda sıcaklığında olmalıdır. 

NEM:
 Nem şarttır. İç mekanda duruyorsa saksının altındaki tabağa çakıl taşları yerleştirin ve tabakta sürekli su bulundurun. Su seviyesi saksı tabanından aşağıda  olsun. Böylece bitki, çürüme tehlikesi olmadan buharlaşma yoluyla yeterli nemi alacaktır. 

BUDAMA:
 Kuruyan ve çürüyen yaprak ve çiçekler kesilip uzaklaştırılmalıdır. 


ÇOĞALTMA:
  Çoğaltılması tohum ile yapılır. Taze tohumları ilkbahardan yaz sonuna kadar ekebilirsiniz. Onbiray Çiçeği’nin tohumları küçüktür. Bu nedenle ekimden sonra üzerine hafifçe bastırın. Çevre sıcaklığı 18-20 derece civarında olmalı, kasa veya saksıların üzeri cam veya naylonla örtülerek gölge bir yerde bulundurmalısınız. Çimlenme 2-3 haftada gerçekleşirse de bundan sonra 1-2 hafta daha beklemek, filizlerin güçlenmesini sağlayacaktır. Fideleri, önce başka bir kasaya yaprakları birbirine değmeyecek şekilde şaşırtın. Bundan 4-6 hafta sonra da içinde normal harç bulunan küçük saksılara alabilirsiniz. Her yıl mart ayında saksı değiştirme yapmalısınız. Sık sık saksı değiştirmek ve gereğinden büyük saksılar Onbiray Çiçeği’nin gelişmesine engel olur. 



TEŞEKKÜRLER www.insanhaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder