Sayfalar

28 Haziran 2014 Cumartesi

Oruç Tutarken Susamamak İçin Neler Yapmalıyız?


Oruç Tutarken Susamamak İçin Neler Yapmalıyız?

Oruç aklı başında ve hür olan herkese farz olan bir ibadettir ve Allah katında değeri oldukça fazladır. İnananlar olarak elimizden geldiğince bu ibadeti ifa etmeye çalışıyoruz. Ancak son yıllarda Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi nedeniyle havalar oldukça sıcak oluyor. Haliyle oruç tutan insanları da bu sıcaklar zorluyor. Normal şartlarda bile susamamak için sürekli sıvı tüketmemiz gerekmekte. Peki oruçluyken susamamak ve susuzluk hissi çekmemek için neler yapabiliriz?


Besinlerin sindiriminin kolaylaşması ve ertesi gün susuzluk hissinin yaşanmaması için yemek arasında yeterli sıvı alınmalı ve mümkün olduğu kadar sulu yemekler tercih edilmelidir. Sahurda 3 bardak, iftardan sonra da saat başı bir bardak su tüketerek 8 -10 bardak su tüketimine özen gösterilmelidir. Susuzluğu gidermek için meyve suyu, asitli içecekler yerine bol bol su tüketilmelidir. Çay ve kahve tüketimi yemekten 45 dakika sonra yapılmalıdır.

Sahurda hangi neleri yemeliyiz , susamamak için neler yapmalıyız ?
* Sahurda tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçının.
 * Kızartmalardan uzak durun
 * Sahuru zamana yayın. 15 dakikada sahur yapmayın. 
* Sahur yemeği yerken aralara yayarak 1-2 litre su için
 * Sahurda salatalık ve karpuz gibi su oranı yüksek gıdalar tüketin 
* Sahur yemeği bitiminde önceden bir çay bardağına sırf dem koyarak beklettiğiniz çayı içiniz.
 * Bunu yapamıyorsanız bol çay tüketmeye çalışın.

Sıvı tüketimi açlık süresinin uzun olduğu bu yıl Ramazan ayında daha da önem kazanacaktır. Sıvı alımına ağırlık vermeli, iftar sofralarının vazgeçilmez kapanış ikramı şerbetli tatlılardan mümkün oldukça uzak durmalıyız. Tatlı yerine meyve tabaklarını tercih etmeliyiz.

İftarımızı sıcak çorba yerine yöresel olarak “soğuk aş” da denilen yoğurtlu buğday çorbası ile açmakta, sindirim sitemi florasını korumak ve mide rahatsızlıklarını engellemek açısından fayda vardır. Zeytinyağlı sebze yemeği ve bol yeşillikli salatalar sofraları süslemeli.

İftar ve sahur sofralarını nasıl hazırlamalıyız?
İftar saatinin oldukça geç olduğu unutulmamalı, yemek sonrasını gaz şikayeti olmadan geçirmek adına iftar sofraları sadeleştirilmeli.

Sahurda ise tuzlu, yağlı peynir çeşitlerinden uzak durmalı onun yerine Kalsiyum minerali açısından da zengin olan tuz oranı düşük çökelek lor peyniri veya az yağlı beyaz peynir / dil peyniri tercih edilmeli.
Sahurda zeytin tüketimine de dikkat edilmeli 4-5 adet zeytinden fazlası tüketilmemeli. Böylece gün içinde susama hissini dengelemiş olacağız. Sahurda gün boyu kan şekerini dengede tutacak protein içeriği yüksek (peynir çeşitleri, süt, yumurta, yoğurt gibi) besinlere mutlaka yer verilmeli.

Kabızlık problemini yaşamamak için ne tür yemeklere ağırlık vermeliyiz?
Ramazan ayı boyunca sofralardan yoğurt, cacık veya ayranı eksik etmemeliyiz. Yine Ramazan ayının vazgeçilmezi olan “hurma” kabızlık şikayetlerini en aza indirmede bize yardımcıdır.

Çay susuzluğumuzu giderir mi?
Çay demli ve gereğinden fazla içildiğinde kabızlık şikayetlerine neden olur. Su ihtiyacımızı çay içerek karşılayabileceğimizi kesinlikle düşünmemeliyiz. Sıvı tüketimi ile su tüketiminin farklı olduğunu unutmamalıyız.

İftar sonrası içilen 1 şişe maden suyu da mineral dengesini sağlamada bize yardımcı olacaktır. İftar sonrası siyah çay yerine bitki çaylarını tercih etmeli, besin tüketiminin olduğu saat diliminde 2 kupa yeşil çay tüketimine yer verilmeli.
Kompostolar şekerli olduğu için bizi daha çok mu susatır?
Kompostoları hazırlarken şeker yerine bol kuru / taze meyve kullanmaya özen gösterin. Aşırı miktarda saf şeker tüketimi de susama hissini arttıracaktır.


TEŞEKKÜRLER  
 Bana Göre

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder