Sayfalar

20 Mart 2015 Cuma

Ekolojik temizliğin altın kurallarını yazdı

Çikolata lekesine çok tuzlu su, mobilyalarınızı pırıl pırıl yapacak cila için zeytinyağı limon ikilisi... Erkan Şamcı, yeni çıkan Kadınların Altın Kitabı adlı kitabında ekolojik temizliğin püf noktalarını anlatıyor.

Pek çok kişi Erkan Şamcı’yı televizyon ekranlarından tanır. Çeşitli kanallardaki gündüz kuşağı programlarına sıkça konuk olan Erkan Şamcı, aslında bir ziraat mühendisi. Ancak ekolojik yaşam uzmanı ve araştırmacı yönüyle geniş kitlelere ulaşan Şamcı, TV programlarında kimi zaman kalorifer peteklerinin doğal malzemelerle nasıl temizleneceğini anlatıyor, kimi zaman da ekolojik temizlik için vazgeçilmez malzemelerin neler olduğuna dikkat çekiyor. 
Bu programları hazırlarken belli bir birikim oluştuğunu ve deneyimlerini kaleme almak istediğini belirten Şamcı, kitap yazma yolculuğuna da bu şekilde başladığını söylüyor:
“Anlattıklarımı başucu bilisi olarak saklamak isteyenler oluyordu. Dolayısıyla kitap yazmamı istediler. Günlük hayatta farkına varılmadan yapılan büyük hatalar var. Kimse ürünlerin etiketine bakmıyordu. Etiketlerde o kadar karışık terminoloji kullanılır ki insanlar bir şey anlamaz. Kitap aracılığıyla etiketleri herkesin anlayacağı dilde yorumlamaya çalıştım.”
KEŞKE EVLER KİRLİ KALSA
Çamaşır suyu, deterjan, sıvı sabun, diş macunu... Tüm bunlar hepimizin gün içinde daha temiz olmak adına kullandığımız temizlik ürünleri arasında yer alıyor. Kadınların bu malzemelerle ‘Temizlik yapıyorum’ derken etrafı kirlettiklerini söyleyen Şamcı, sağlık adına yapılan uğraşların sağlıksızlığı beraberinde getirdiğini anlatıyor:
“Çamaşır suyu belki tüm bakteri ve mikropları öldürür ama kanser, egzama, ülser gibi hastalıkları artırdığına dair çalışmalar var. İnsanlar temizlik yapınca her yerin temiz olduğuna inanır. Halbuki onunla temizleneceğine evler keşke kirli ve yağlı olsa!”
YAĞ LEKESİ İÇİN ŞEKER KULLANIN
Sirke, yumurta, karbonat, tuz en çok kullanılan malzemeler arasında. Peki ekolojik temizlikte en çok hangileri kullanılıyor? Erkan Şamcı, günlük hayatımızda yiyip içtiğimiz pek çok ‘madde’nin temizlikte kullanılabileceğini söylüyor. İşte Şamcı’nın ekolojik önerileri:
- Karbonat, sirke, boraks, sofra tuzu, kalıp sabun ekolojik temizlikte en çok kullanılan maddeler arasında.
- Çayın dem kısmı, cam ve ahşap objeleri çok güzel temizler, parlatır.
- Zeytinyağı ve limon ikilisi, çok iyi bir mobilya cilası.
- Yoğurt, ketçap hatta kola bile önemli bir temizlik malzemesi. Kola içerdiği asit nedeniyle tuvalet temizliğinde kullanılabilir.
- Diş macunu yerine dişlerinizi balla ya da tuzla fırçalayabilirsiniz. Bal, ağzın tükürük yapısını destekleyen, bakterileri öldüren, dokunduğu her şeye sağlık veren bir gıda.
- Ütü suyunun içine bir iki damla lavanta yağı damlatırsanız ütü buharıyla beraber çamaşırlarınız mis gibi kokar. Çamaşır makinenizin son durulama suyuna da aromatik yağ koyarsanız çamaşırlarınızın güzel kokmasını sağlarsınız.
- Kıyafetinizdeki çikolata lekesini çıkarmak için bolca tuz attığınız suyu kullanabilirsiniz.
- Yağlı lekelerden kurtulmak için lekeyi sabunlayın ve üzerine şeker serpin. 15-20 dakika beklettikten sonra iyice durulayın.
BAZI KOZMETİK MALZEMELERİ ‘ZEHİR’DİR
Peki kadınların temizlikte düştükleri en büyük hatalar neler? Erkan Şamcı, bir kadını güzel olmaktan kimsenin alıkoyamayacağını söylüyor ve zararlı da olsa kozmetik ürünlerden vazgeçilemediğini anlatıyor:
“Güzellik uğruna kullanılan kozmetikler ne kadar zehirli olursa olsun vazgeçilmiyor. Rujların içinde 28 adet ağır zehir var. Bir kadın ömrü boyunca 3.5-5 kilo arasında ruj yer. Güzel görünme isteği o kadar baskın ki kadınlara bu ürünlerin birer zehir olduğunu anlatmak çok zor. Evde yapılabilecek ekolojik bakım ürünleri kimyasal içerenlere alternatif olarak kullanılabilir.”
KAYNAK : star.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder