Sayfalar

7 Nisan 2015 Salı

Halfeti'nin "Siyah Gül"ü

Binlerce yıllık tarihin gizemli ve köklü topraklarında, Halfeti’nin sarp kayalarında yetişen buruk bir güzel siyah gül… Toprağının aşığı, Halfeti’deki siyah güller hakkında öğrenmek istediğiniz her şey ve siyah gül anlamı bu yazıda sizi bekliyor.Kaynak: blog.ciceksepeti.comsiyah güller
halfeti
Görsel: Wikimedia Commons



Gülün her renginin ayrı tutkunuyuz. Kırmızısından pembesine, beyazından sarısına, lilasına, alına moruna say say bitmez. Ancak bazıları da vardır ki siyah güle aşıktır. Aslında siyah gülü bir kez canlı canlı görenin ona tutulmama şansı oldukça düşük. Birçoğunuzun ” Siyah gül olur mu canım, onlar boyalıdır” dediğini duyar gibiyim. Çoğu zaman çok koyu bir bordo rengine bürünen siyah güller gerçek arkadaşlar. Hem de ülkemizin çok kıymetli bir bölgesi olan Halfeti dışında hiçbir yerde doğal yollarla yetişmiyor. Bu muhteşem güzellik yalnızca bize özgü yani 🙂
Bu büyüleyici çiçekten bahsetmeden önce onun yuvasından, sevdiği topraklar olan Halfeti’den bahsedelim. Şanlıurfa’nın tarih ile dolu bir ilçesi Halfeti. Gül gibi güler yüzlü insanlarının kalpten bağlı olduğu ancak ayrılmak zorunda oldukları yuvası.
Milattan önce 855 yılında Asur kralı 3. Salmanassar tarafından kurulduğu bilinen Halfeti, o zamanlar Şitamrat adı ile anılıyormuş. Günümüze kadar birçok medeniyete en sahipliği yapan Halfeti’nin ne yazık ki %80’i Birecik Barajı’nın yapılması sebebi ile Fırat Nehri’nin suları altında kalmış. Yani su altında yatan kocaman bir tarihten bahsediyoruz.
Taş mimarisi ile Doğu Anadolu Bölgesinin en önemli tarihi ve turistlik merkezlerden biri olan Halfeti bugünlerde Kayıp Kent ve Saklı Cennet isimleri ile de anılmaktadır.
Halfeti denilince akla sadece ülkemizde değil tüm dünyada kaybolmuş bir cennet geliyor. Ve de bununla birlikte kaybolmaya yüz tutmuş kara güller… Birecik Barajı ile Fırat sularında boğulan Halfeti’nin değişen ekolojik durumu neredeyse bu doğal mirasın üretiminin durma noktasına gelmesine sebep olmuş.



siyah güller
Görsel: Petals & Roses

Siyah Gül Nerede Yetişir?
Fransa kökenli olduğu da söylenilen siyah güller şu an için dünyada sadece ülkemizde, Şanlıurfa ilinin Halfeti ilçesinde doğal yollar ile yetişebiliyor. Ülkemize nasıl ve ne zaman gelmiş bilinmemekle birlikte tek yaşam alanı neden burası hala gizemini koruyor.
Bölgenin havası, suyu, nem oranı ve iklimi, kısacası Halfeti iyi geliyor siyah güllere. Kökünden başka yerlere taşırsanız siyah çiçeklerini esirgiyor sizden. En iyi ihtimalle koyu bordo renkli bir çiçeğe sahip olabiliyorsunuz. Çok özel anlayacağınız.
Ancak ne var ki birçok çiçekte olduğu gibi kara gülün de tüm dünya çiçekçilerine satışı Hollanda tarafından yapılıyor. Biz kendi siyah gülümüzü kendimiz yetiştiriyoruz ama değil mi diyenler, dünyada sadece ülkemizde doğal olarak yetişmesine rağmen, siyah gül Halfeti yöresini tanıtabilecek bir çiçek iken, ne yazık ki ülkemizde de siyah gül Hollanda’dan getirtiliyor.



doğal siyah gül
Görsel: flickr

Son yıllarda Şanlıurfa’nın ileri gelen kuruluşlarınca desteklenen “Halfeti Gülünün Islahı ve Kesme Sektörüne Kazandırılması”  projesi ile Şanlıurfa seralarında karagül yetiştirilmesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilmekte. Ülkemizin ve bölgemizin değerli bir bitkisi olan siyah gülün artık sahipsiz kalmaması için özenli çalışmalar yürütülüyor. Üniversiteler ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen proje en uygun havalandırma, ışıklandırma, sulama, gübreleme gibi birçok kriteri düzenleyerek, farklı türler ile melezleyerek üstün nitelikli siyah gül üretme yolunda ilerliyor.
Yapı olarak kısa boylu olan bu güller her zamankinden çok daha kaliteli ve gösterişli şekilde yetiştirilmeye çalışılıyor. Üretilecek olan siyah güllerin her zamankinden daha kaliteli, daha uzun saplı ve daha iri çiçekli olması planlanıyor.
Yurtdışından Türkiye’ye getirtilen doğal siyah güllerin fiyatı oldukça yüksek. Yani eğer sevdikleriniz için gerçek siyah gül vermek isterseniz  bunun için ödemeniz gereken meblağ, diğer güllere nazaran çok daha yüksek. Eğer bu güllerden bir aranjman yaptırmak isterseniz ya da bir buket olarak tercih edecekseniz fiyatlar daha da fazla artabiliyor. Her güzelliğin bir bedeli var diyebiliriz galiba. Halfeti’deki projeden olumlu sonuçlar seri şekillerde alınmaya başlandıktan sonra bu fiyatlarda bir değişiklik olur mu, bunu şimdiden kestirmek elbette zor. Bu durumda yerli üreticiye yönelmek hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak hem de siyah gül severlere dünyanın en kaliteli siyah gülleri sağlanabilecek.
Siyah güller hakkında bilmemiz gereken bir diğer önemli bilgi ise uzun ömürlü olması. Dalında açarken bir siyah gülü izleme şansınız düşük, onun o mükemmel doğuşuna belki şahit olamazsınız ama satın aldığınız bir siyah gülün uzun yıllar sizinle olmasını sağlayabilirsiniz. Evet yanlış okumadınız, yıllardan bahsediyoruz. Siyah güller şoklu olarak getirtiliyor ve en az 3 sene kadar canlı kalabiliyor. Bu sebeple solmayan siyah gül olarak da biliniyor. Hatta iyi bir gül bakımı sağlanırsa 5 seneye kadar canlılığını koruyan bir siyah gülünüz olabilir. Aslında bu durum şu şekilde de yorumlanabilir; fiyatı diğer güllere nazaran daha fazla olsa da, uzun vadede daha uzun süre hayatta kaldığı düşünüldüğünde karlı bir güldür.
Siyah gülün bir önemli özelliği de koparıldığında formunun değişmesi. Kendi topraklarından ayrılan siyah gül yapraklarının rengini kırmızıya çevirebiliyor. Yani siyah gül koparılınca kırmızı rengine bürünebiliyor. Bu sebeple şoklanarak satışa sunuluyor. Bazı siyah gül buketi ürünlerinde bulunan güllerin renginini hafif vişne rengine dönük olmasının sebebi de bu durumdan ileri geliyor.

Siyah Gül Nasıl Yetiştirilir? Hangi Mevsimde Yetişir?
Günümüzde bu güllerden yetiştirmek için seralar kurulmakta. Doğal olarak ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yetişen siyah gülleri sera ortamında istediğiniz mevsimde yetiştirebilme şansınız bulunmakta. Yetiştirme aşamasında tohum kullanacaksanız, siyah gül tohumu toprağa ekildikten sonra bol su ile sulanmalı ve mümkün olduğunda ekildiği bölgeden yeri taşınmamalıdır. Siyah güller çoğalarak açarlar ancak standart güllere oranla daha geç geliştiklerini söyleyebilmek mümkün.
Siyah gül fidanları daha gençken aşılama yapmak gerekir. Budama yapılmaya başlandığı zamanlarda budama sonrası aşılamalar yapılabilir. Düzenli budama ve aşılama bitkinizin çok daha fazla serpilebilmesi için bir hayli önem arz ediyor.
  • Siyah Gül Fidanımın Yerini Taşırsam Ne Olur?
Siyah gülün rengini korumasını sağlayan en önemli unsur toprağıdır. O sebeple siyah gülü toprağından ayırmamalısınız lazım. Eğer diktiğiniz yerden alıp başka bir yere taşımaya kalkarsanız çiçeğin renginin koyu formunun bozulduğunu, kızıllıklarının çıkmaya başladığını görebilirsiniz.
Siyah Gülün Anlamı
Koyu renkli olması hatta en koyu renkteki çiçek olması sebebi ile birçok kişi bu çiçeğin anlamının karamsarlıkları taşıdığını düşünür. Ancak siyah gül yeni başlangıçları simgeler. Ölümü, son bulmayı temsil ettiğini düşünenler hayli fazladır ancak siyah gül bir bitiş ile birlikte yeniden başlangıcı simgeler. Yani içinde birçok umut barındırır. Aslına bakarsanız bizce hiçbir çiçeğin kötü ve karamsar bir anlamı yoktur. Onlar güzel kokuları ve büyüleyici güzellikleri ile bizlere her zaman mutluluk, umut ve sevgiyi simgelerler.
Siz hiç bir siyah gül gördünüz mü? Bu büyüleyici çiçek ile ilgili siz neler düşünüyorsunuz? Bizim ile fikrinizi yorum olarak paylaşmayı unutmayın!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder