Sayfalar

7 Ekim 2017 Cumartesi

Cilt Yanıklarına Ne İyi Gelir



Hiç kimsenin kesinlikle karşılamak istemeyeceği bir durum cilt yanıkları. Oldukça acılı geçen bu süreçte çok fazla hata yapılabiliyor. Kulaktan dolma, yanlış bilgilerle çözüm sağlamak bir yana, aksine daha kötü sonuçların doğmasına sebep olabiliriz farkında olmadan. Peki cilt yanıklarına ne iyi gelir bilmek ister misiniz?




Bu konuyu iki başlıkta incelemek gerek. Birincisi kaynar suya, buhara veya hafif ateşe maruz kalarak meydana gelmiş, acil tıbbi yardım gerektiren yanıklardır. Tıbbi müdahalenin mutlaka gerekli olduğu bu yanıklarda ilk yardım da tıbbi yardım kadar gerekli. İlk yardım sırasında yapılan bazı yanlışlar, tablonun daha kötü bir hale gelmesine sebep olamaktadır.

İkinci cilt yanığı durumu ise güneş yanıklarıdır. Güneş yanığına ne iyi gelir konusunu da ayrı bir başlıkta incelemek gerek.



Cilt Yanıklarına Ne İyi Gelir?

  • Yanığa maruz kalan bölge için ilk yapılması gereken şey, yanığın genişlemesini, diğer hücreleri de etkilemesini önlemektir. Bunun için bölgeyi suya tutmak gerekir. Yanık oluşur oluşmaz 15 dakika kadar akan soğuk soya tutun yanan bölgeyi.
  • Yanan bölgeye yetecek kadar yumurta kırıp sadece yumurta akını bölgeye sürün. Yumurta akı kurudukça işlemi tekrarlayın. Üzerine tekrar yumurta akı sürün. Birkaç işlemden sonra yanık bölge soğur ve iyileşme sürecine geçer. Yumurta akı iz kalmasını da önler.
  • Eczanelerde bulunan ve yanığa çok iyi kremler vardır. Bu kremleri kullanabilirsiniz.
  • Aleo vera bitkisi adeta mucizevi bir bitki. Pek çok faydası olduğu gibi yanığa da faydası var. Yanık oluşunca taze bir aloe vera bitkisinin yaprağını kırıp temizledikten sonra içinden çıkan jel yanık bölgeye akıtılır. Aloe vera bitkisini evinizde bir saksıda da besleyebilirsiniz.
  • Sarı kantaron yağı son zamanlarda değeri anlaşılmış çok faydalı bir yağ. Evde de üretilebilen kantaron yağı yanık bölgeye sürülebilir.
  • Öteden beri bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir diğer yöntem de tahin kavanozunun yüzeyinde biriken susam yağını yanık bölgeye sürmektir. Bunun yerine aktardan temin edebileceğiniz susam yağı da kullanılabilir.
Şunları kesinlikle yapmayın:
  • Yanık bölgeye buz sürmeyin.
  • Diş macunu sürmeyin
  • Salça sürmeyin.
  • Yoğurt sürmeyin.
Bu maddeler yanık bölgenin iltihaplanmasına ve yanık vakasının ilerleyip tedavinin zorlaşmasına sebep olur. Çoğunlukla kullanılan buzun da doku hasarını arttırdığını biliyor musunuz?

Yanık vakalarıyla karşılaşmamak için yapılması gereken en önemli şey elbette tedbirli davranmaktır. Özellikle ev kazalarının ve evde meydana gelen yanıkların çok küçük ihmaller sonucu meydana geldiğini düşünürsek, tedbirli davranmanın öneminin ne kadar büyük olduğunu görürüz.

Sibel Ordueri

http://www.sosyalmedyakafe.com/

2 yorum: