Sayfalar

20 Ekim 2017 Cuma

KAVANOZUN İÇİNDE TAVUK TANDIR. EVDE KUYU KEBABI MÜBAREK.

Kuyu Kebabı
Kuyu kebabı özel misafirler için hem çok lezzetli hem de zamanınızı almayan bir et yemeğidir. Hazırlama süresi oldukça kısa oluyor. Ama pişirme süresi biraz uzun oluyor. Lezzetli bir kuyu kebabı yapmak için kuyunun özelliği de çok önemlidir. Kuyu kebabının hazırlanacağı kuyu 2,5 metre çapında 4 metre derinliği olan, ortası geniş, dibi ve üst kısmı dar olan bir kuyudur.Ateş tuğlası ile örülerek hazırlanıyor.


Kuyunun çömlek şeklinde örülmesinin sebebi ise ateşin dönerek yukarıya çıkıp bütün tuğlaları ısıtması içindir. Kuyu kebabı yapmak için önce kebap kuyusu yakılır. Çam çırası ile yakılır. Çünkü çırarın daha çok ısı sağlıyor ve güzel kokusuyla da kuyu kebabına daha çok lezzet katıyor. Sonra kuyuda oluşan közleri kürekle dışarı alınıyor. Kuyunun dip kısmına geniş bir tepsi içine 2 litre su koyuluyor. Daha sonra kuzuların demir çengellerle kuyuya sarkıtılır. Sonra kuyunun üzeri sıkıca kapatılır. Tepsiye koyulan su kuyuya buhar yapar ve kebabın yumuşak olmasını sağlıyor. Daha çok lezzeti artıyor. Kuyu kebabının kuyuda en az 1,5 ya da 2 saat beklemesi gerekiyor.

Kuyu kebabının malzemeleri:
  • 1 Adet kemiksiz kuzu kol ya da but (kasabınızdan etin kemiğini, eti hiç parçalamadan çıkartmasını isteyin. Etin üzerindeki yağları aldırtmayın. Çünkü kuyu kebabı piştiğinde kuru kuru oluyor. Çok sert olan yağları ince şekilde alınır, yumuşak yağlar alınmaz)
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası ( isteğe göre acı biber salçası da olabilir. Salçasız yapmak da olur bu şekilde de çok lezzetli oluyor).
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ ( isteğe göre zeytinyağı)
  • 1 Orta boy soğan
  • 1 Tatlı kaşığı dolusu tuz

Kuyu kebabının yapılışı:
Soğanı, eti pişireceğiniz günün bir akşam önceden rendeleyin. Rendelenmiş soğan, salça, tuz ve sıvı yağı bir kabın içinde karıştırın. Sonra etin her yerine bu karışımı güzelce sürün. Etin aralarına kadar ellerinizi sokup bütün malzemelerin dağıldığından emin olun. Eti hava almayacak şekilde bir kaba koyun ve buzdolabında 1 gece yani yaklaşık 10 saat bekletin. Eti pişireceğiniz zaman buzdolabından alın. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Hava almayacak şekilde üstü kapalı olması gerekiyor. Oda sıcaklığına geldiği zaman etin üzerindeki fazla soğanı, salçanın fazlasını alın. Alabilmek için temiz bir peçete ile etin üzerindeki malzemeleri hafifçe sıyırın. ( Bu işlem tamamen isteğe göre yapılır. Arzuya göre üzerindeki salça ve soğanla da birlikte pişirebilirsiniz.) Bu tarifi kuya da pişirmezseniz eti çift tabanlı bir çelik tencereye koyup da kısık ateşte pişirebilirsiniz. Yaklaşık 4 saatte yavaş yavaş kısık ateşte pişirmek gerekiyor.

Bu pişirme yöntemi ile kesinlikle yağ ve su koymayın. Merak etmeyin etiniz çok kısık ateşte pişeceği için yanmaz ve bu dört saatlik bir sürede etler suyunu bırakıyor. Sonra tekrar suyunu çekecek ve etler lokum gibi oluyor. Çok lezzetli bir kebap oluyor. Ama etlerin pişme süresi etin büyüklüğüne göre ve ocağın ateşinin durumuna göre değişiyor. Çok küçük çaplı bir ocakta pişirecekseniz kısık ateşte 5 saatte de pişirilir ve lokum gibi yumuşak oluyor. Kebabı pişirirken tencerenin kapağını çok çok açmamalıyız. Zaten altı kısık ateşte 2,5 saat hiç ellemeden ağzı kapalı bir şekilde kendi halinde pişer yanmaz. Etler suyunu tamamen çekip alt tarafı cızırdamaya başladığı zaman pişmiş demektir. Ocağın altını kapatın ve 10 dakika dinlenmesini bekleyin. 10 dakika sonra kebabımız servise hazır hale geliyor.

Afiyet olsun...

KAYNAK: https://www.kebap.gen.tr/kuyu-kebabi.html



KAVANOZUN İÇİNDE TAVUK TANDIR. EVDE KUYU KEBABI MÜBAREK.

KAVANOZUN İÇİNDE TAVUK TANDIR. EVDE KUYU KEBABI MÜBAREK. ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder