Sayfalar

8 Mayıs 2018 Salı

YABANİ PİRİNÇ NEDİR? NASIL TÜKETİLİR?


Yabani pirinç nedir? Nasıl tüketilir?

YABANİ PİRİNÇ NEDİR? NASIL TÜKETİLİR?

Son yıllarda chia tohumu, amaranth, kinoa gibi popüler ithal tahılların bir diğeri de Latince ismi ‘Zizania Aquatica’ olan yabani/siyah pirinç. Bu lif kaynağı pirincin kökeni Kuzey Amerika’ ya uzanıyor. 








BEYAZ PİRİNÇTEN 30 KAT DAHA FAZLA ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ VAR 


İçeriğindeki yüksek fenolik bileşenler ve antioksidan içeriği sayesinde fonksiyonel besinler arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalar yabani pirincin, beyaz pirinçten 30 kat daha fazla antioksidan kapasitesi bulunduğunu gösteriyor.  Fonksiyonel besinler yaşlanma karşıtı etkisinin yanı sıra kanser, koroner arter hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıklardan korunmak için oldukça önemlidir. Tam tahıldan zengindir, bu sayede LDL kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Demir, selenyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, manganez gibi mineraller ve B6 vitamininden zengindir. Beyaz pirince göre 2 kat daha fazla demir içerir. Demir eksikliği yaşayan kişilerin beslenmesinde yer verilebilir. 



KABIZ PROBLEMİ OLANLAR MUTLAKA TÜKETMELİ 


Beyaz ve esmer pirince göre posa içeriği oldukça fazladır. Bu sayede kabızlık problemi yaşayanlar ve insülin direnci/ diyabet hastaları için oldukça iyi bir alternatiftir. En çok yararı sağlamak için Diğer pirinç türlerinde olduğu gibi iyice yıkayıp mutlaka 10-12 saat ıslatılmalı ve ıslatma suyunun 4-6 kez değiştirilmesi gerekir. Düdüklü tencerede 20-30 dakika pişirmek yabani pirincin içerisindeki antioksidan ve fenolik bileşenlerin kaybını azaltmaz için en ideal pişirme yöntemidir. Salata, sebze yemeklerine ekleyerek tüketebilirsiniz. 

YABANİ PİRİNÇLE YAPILAN ANTİOKSİDAN SALATA TARİFİ 






Malzemeler 
Roka 
Maydanoz 
Dereotu 
6-7 kiraz domates 
1 avuç ceviz 
1 küçük kırmızı soğan 
5 çorba kaşığı pişmiş yabani pirinç 

Sos için 
Zeytin yağı 
Balzamik SirkePOSADAN KISITLI DİYETLERDE ÖNERİLMEZ!  

Özellikle bazı sindirim sistemi hastalıklarında mide- barsak hareketletlerini artıracak posalı yiyeceklerin kısa/ uzun süre diyetten çıkarılması gerekebiliyor. Peptik ülser, Chron hastaları, bazı böbrek ve karaciğer hastalarının tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır.  

Yazının tamamı: www.hurriyetaile.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder