Sayfalar

27 Ekim 2018 Cumartesi

Mutfağın en hafife alınan çalışkanları: En kıymetli 8 baharat ve faydaları

Tarih boyunca altın, gümüş, kıymetli metaller ve son zamanlarda petrolün kontrolü, ekonomik küreselleşmenin hem çatışması hem de itici kaynağı haline gelmiştir. Ama başka ürünler de ekonomik entegrasyonu ve dünya ticaretini önemli ölçüde etkileyebilmiştir. Mesela? Marketlerde, aktarlarda ve eğer yeterince şanslıysak dalında görebildiğimiz mutfağımızın demirbaşları, her yemeğin olmazsa olmazı: Baharatlar.

Tarihte baharatları bu kadar önemli yapan neydi? Bu konuda birden çok fikir olsa da yaygın iki teori var. Birincisi, Ortaçağ’da günümüze kıyasla çok daha fazla et tüketiliyordu ve  buzdolabı bulunmamasından dolayı besinlerin ömrünün uzatılmasıyla ilgili zorluk yaşanıyordu. Doğu’dan gelen baharatların ise besin saklamada kullanılabilecek gizli bir ajan olduğu anlaşıldı. İkinci sebep de zaman içinde baharatların yemeklere lezzet katması, son olarak baharatların kaynatılması sonucunda şifalı etkisinin fark edilmesi baharatları bu kadar önemli bir tahta oturttu.
Peki geçmişte tarihin yönünü değiştiren, besinlerin atığa dönüşmemesini sağlayan ve  bugün ise sofralarımızdan eksik olmayan ama daha çok lezzeti sebebiyle yemeklerimize eklediğimiz bu taneli mucizelerin faydalarını biliyor muyuz?
#1 Karabiber : Yüksek enerji vererek gün boyu zinde kalınmasını sağlar. Yağlı ve hamur içeren besinlerin kolay sindirilmesine yardımcı olmasının yanı sıra şeker hastalığıyla savaşır.
#2 Pul biber : Metabolizmayı hızlandırma özelliği vardır. Kan dolaşımına da olumlu etkisi vardır. Kalp ve sinir hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
#3 Nane : Soğuk algınlığını ve öksürüğü iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca sindirim sistemi ve mide dostudur.
#4 İsot : Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan akışını hızlandırma ve direnci artırma özelliğiyle gönüllere taht kurmaya adaydır.
#5 Kekik : Bağırsak mikroplarının en büyük düşmanlarından biri olan kekik, solunum yolu hastalıklarına da iyi gelir ve kan şekerini düşürür.
#6 Tarçın : Kan şekeri ve kolesterolü düzenlemeye, soğuk algınlığına, bağırsak problemlerine yardımcı olur.
#7 Zencefil : Antioksidan deposu zencefil, balgam söktürür, bulantı giderir, soğuk algınlığına iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, romatizma ağrılarına iyi gelir ve eklem ağrılarını azaltır.
#8 Sumak : Sumak’ın faydaları saymakla bitecek gibi değil. Enfeksiyonel hastalıkları önler, cildin pH dengesini sağlar, menstrual ağrılara iyi gelir, detoks etkisi vardır, idrar söktürücüdür ve yetmezmiş gibi kanı temizleme alanında da oldukça iddialıdır!
Her biri birbirinden faydalı mucizevi baharatlar daha ne yapsınlar? Sofranıza lezzet katarak afiyete sebep olsunlar.

2 yorum:

  1. Hey, I even have looking your article and that helped me to put in writing my article about apple cider vinegar nutrition you want to have a test on my article.

    YanıtlaSil