Sayfalar

20 Aralık 2018 Perşembe

100 yıl sonra dünyada insanların olacağını varsayan bir ümit projesi: Geleceğin Kütüphanesi

100 yıl sonra dünyada insanların olacağını varsayan bir ümit projesi: Geleceğin Kütüphanesi

Bundan 94 yıl sonra insanlık nerede olacak? 2114 yılında yaşayanlar bugüne dair neler bilecekler? İskoç sanatçı Katie Paterson, Norveç’te 100 yıl boyunca hiç okunmayacak ve yayınlanmayacak kitap metinleriyle ‘Geleceğin Kütüphanesi’ni oluşturuyor ve bu kitapların basımı için Nordmarka ormanında ağaç dikiyor.



İngiliz The Guardian gazetesinin ‘Dünyanın En Gizli Kütüphanesi’ olarak adlandırdığı Geleceğin Kütüphanesi son yılların en enteresan projelerinden biri. İskoç sanatçı Katie Paterson tarafından tasarlanan proje kapsamında 2014’ten 2114 yılına kadar her yıl dünyanın önde gelen bir edebiyatçısından bir metin alınacak. Bu metinler hiçbir şekilde kimseyle paylaşılmayacak ve de yayınlanmayacak. Oslo Halk Kütüphanesi’nin bir parçası olan Deichman Kütüphanesi’nde bu metinleri saklamak için özel bir oda inşa ediliyor.
Geleceğin Kütüphanesi için bir vakıf kurulmuş ve bu vakıf her yıl bir sonra yazacak yazarı seçiyor. Her yıl seçilen yazara el yazısıyla yazılmış bir mektupla davetiye yollanıyor. Proenin iki kural var: Metnin tamamıyla yeni ve yayınlanmamış olması ve hiçbir illüstrasyon içermemesi.
Bunun haricinde yazarlar tamamıyla serbestler. 2014 yılında ilk seçilen yazar ise gelecek, nükleer savaş, doğanın yok oluşu gibi konuları kitaplarında işleyen Margaret Atwood. Atwood’u David Mitchell, Sjon ve 2017 yılında Elif Şafak takip ediyor. 
Metinlerin vakıfa sunuluş biçimi de bir o kadar enteresan.  Oslo’nun kuzeyindeki en son metro durağından yürüyerek gidilen ormanın ortasında bir yerde seremoniyle veriliyor. Katılımcılar hem ormanı hissediyor, hem de proje kapsamında dikilen ağaçların büyümelerini yıldan yıla takip ediyorlar. 
Geleceğin Kütüphanesi aslında bir sanat projesi. Her kitaptan belli bir adet basılacak ve şimdiden sertifikaları satılıyor.  Dünyanın önde gelen sanat galerileri tarafından satılan sertifikalarla da bu çok özel proje fonlanıyor. Geleceğin Kütüphanesi 2114 yılında da dünyada insanların olacağını varsayan bir ümit projesi aslında. Oluşan antoloji ise gelecekteki nesillere bize dair ışık tutacak. 
Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder