Sayfalar

15 Aralık 2018 Cumartesi

“Devir Tasarruf Devri” İse Elektrikli Ev Aletlerinin Ne Kadar Enerji Tükettiklerini de Bilmek Gerek!


“Devir Tasarruf Devri” İse Elektrikli Ev Aletlerinin Ne Kadar Enerji Tükettiklerini de Bilmek Gerek!


Buzdolabı, çamaşır makinesi, oyun konsolu, dizüstü bilgisayar, şarj cihazı… Ev ya da iş yerlerinde elektrik tüketimini azaltmak için neler yapılabilir? Elektrikli ev aletlerinin ne kadar enerji tükettiklerini, enerji verimliliği sınıflandırması olan on grubu biliyor musunuz?

Kaynakları tasarruflu kullanmak her dönem önemliydi ama bugünlerde en çok konuşulan konuların başında geliyor. Aşırı tüketimle baş etmek gerekiyor ki şu anda bir ailenin bir yılda yaptığı ortalama elektrik harcaması altı bin kilowatt civarında. Tasarruf yalnızca aile bütçesine katkı sağlamıyor, aynı zamanda sera gazlarının salınımını da azaltıp çevreyi de olumlu etkiliyor.
Evlerdeki elektrikli ev aletleri -küçükten büyüğe- gün geçtikçe artıyor, bu durum elektrik sarfiyatını da katlıyor. 7’den 70’e tüm aile fertlerinin elektrikli ev aletlerini doğru kullanması, elektrik verimliliği ve tüketimi hakkında bilgi sahibi olması, enerji etiketlemelerini öğrenmesi, ikinci el aletleri alırken de dikkat etmesi gerekiyor.

A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F ve G Harfleri Ne Anlama Geliyor? 

YENİ ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ SATIN ALMADAN ÖNCE “ENERJİ VERİMLİLİĞİ SINIFLANDIRMASI” HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLUN. A+++ SINIFI, EN DÜŞÜK ENERJİ TÜKETİM SINIFINI İFADE ETMEKTE.
Öncelikle elektrikli ev aletlerinin üzerinde gördüğümüz, on gruptan oluşan enerji verimliliği sınıflandırması hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım. A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F ve G harfleri ve işaretlerinden söz ediyoruz. G sınıfı, en yüksek tüketim sınıfı demek. A+++ sınıfı ise en düşük enerji tüketim sınıfı. Piyasada en çok gördüklerimiz; A+++, A++, A+, A ve B sınıfı cihazlar.
BUZDOLABININ KAPAĞINI UZUN SÜRE AÇIK BIRAKMAYIN.
Buzdolabı, bir evin en önemli elektrikli ev aletlerinden ve neredeyse kesintisiz çalışıyor. Eğer G sınıfı değil de A sınıfı bir buzdolabı kullanırsak, yüzde 56 oranında enerji tasarrufu yapabiliyoruz. Bir evdeki enerji tüketiminin yüzde 31’inden evlerdeki buzdolapları sorumlu. İç hacim ne kadar büyükse, o oranda elektrik tüketiyor. Büyük boy bir buzdolabı, 40 watt elektrik harcarken mini bir buzdolabı bir saatte onun yarısı kadar elektrik harcıyor. Ev ahalisinin yapması gerekenler; buzdolabının kapağını uzun süre açık bırakmamak, yılın her döneminde en ideal ısı ayarlarını belirlemek, buzdolabını çok sıcak cihazların (radyatör, fırın gibi) yanına yerleştirmemek.

Çamaşır Kurutma Makinesi Yerine Doğal Yöntemler 

Evlerin vazgeçilmezleri çamaşır makineleri ve çamaşır kurutma makinelerini ele alalım. A+ sınıfı, piyasada en çok rastladığımız cihazlar. 5 kg yıkama kapasiteli bir çamaşır makinesi, saatte 800 watt elektrik harcarken tasarruf etmek için yapılması gerekenler; makineyi tam doldurup çalıştırmak, kısa ve soğuk su programlarını tercih etmek. Çamaşır kurutma makineleri ise iki saatte 3 bin 500 watt elektrik harcıyor ki bu önemli bir enerji tüketimi. Çamaşır kurutma makinesi her zaman kullanılmayabilir, doğal yöntemlerde çamaşırlar kurutulabilir.
Evlerimizdeki bulaşık makinelerinin çalışmadıkları ama prize takılı olduğu zamanlarda bile 0.1 watt/ saat fazladan enerji harcadıklarını biliyor musunuz? Örneğin; A+ sınıfı bir bulaşık makinesinin saatte harcadığı elektrik, 1800 watt. Çalıştırmadığınız zaman fişten çekin, aynı çamaşır makinesinde olduğu gibi tam doldurmadan da çalıştırmayın. Mutfakların baş köşelerindeki elektrikli fırınlar (normal ayarında), saatte 2 bin watt elektrik tüketmekte. Fırın çalışırken kapağını açmayın ki ısının yüzde 20’si kaybolmasın.
ELEKTRİKLİ KÜÇÜK EV ALETLERİNİN ENERJİ TÜKETİMİ, “BÜYÜK”LERDEN DAHA FAZLA. SADECE ÜTÜ, BİR SAATTE 2 BİN 500-2 BİN 800 WATT ENERJİ HARCIYOR.
Kendisi küçük ama elektrik sarfiyatı büyük bir elektrikli ev aleti: Ütü. Bir saatte 2 bin 500-2 bin 800 watt enerji tükettiğini biliyor musunuz? Yeni bir ütü satın alırken ne kadar güçlü olduğunu değil, buhar kapasitesini sorgulayın; buhar kapasitesi yüksek olanların tercih edin. Ayrıca çamaşırlarınız nemliyken ütü yapılmasında fayda var.

LED, LCD ve Plazma’dan Daha Tasarruflu 

Televizyonlar da Türkiye’de en çok kullanılan elektrikli ev aletleri arasında. LED teknolojili televizyonlar, LCD’lerden yüzde 25, plazma TV’lerden yüzde 40 daha az elektrik tüketiyor. 55 inç LED ekran bir TV, saatte ortalama 190 watt elektrik harcarken 52 inç LCD ekran televizyonun harcadığı elektrik saatte 240 watt. Tüplü televizyonlar pek kalmadı ama yine en çok onların elektrik tükettiğini ekleyelim.
LED TEKNOLOJİSİ, ELEKTRİKTEN TASARRUF ETMEYİ MÜMKÜN KILIYOR. BİLGİSAYARLAR, KULLANIM ŞEKLİ VE DONANIMLARINA GÖRE ELEKTRİK SARFİYATI YAPARKEN OYUN OYNAMANIN DAHA FAZLA ELEKTRİK TÜKETİMİ ANLAMINA GELDİĞİNİ HATIRLATALIM.
Günümüzde bilgisayarsız ev de yok gibi. Bir dizüstü bilgisayar, saatte 60-90 watt elektrik tüketiyor. Yalnız kullanım şekli ve donanımlarına göre farklılık olduğunun altını çizelim. Oyun oynamak, daha çok elektrik tüketimi demek! Ayrıca ekran koruyucuyu aktif halde bırakmayın, monitörün parlaklığını da azaltın. Nasıl ki dizüstü bilgisayarlarda oyun oynamak daha çok elektrik tüketimi demekse, oyun konsollarının da ne denli elektrik harcadığını tahmin etmek zor değil.
Kullanılmadığı zaman kapatılması şart çünkü bekleme modunda bile saatte 23.3 watt civarında elektrik harcıyor. Kapalı bir oyun konsolu prize takılı olsa da saatte bir watt elektrik tüketmekte. Tabletler ile cep telefonlarının şarj cihazları ise prize takılı olduklarında saatte 0.26 watt elektrik harcıyor. Cihazlarınızı şarj ettikten sonra prizden çıkarın.

Yaz Bitti, Klima Devri Bitti 

EV VE OFİSLERİ SOĞUTMAK İÇİN ARTIK KLİMALARA İHTİYAÇ KALMADI ÇÜNKÜ YAZ BİTTİ. SONBAHARIN ELEKTRİK TÜKETİMİNİ AZALTMAYA KATKIDA BULUNMASI, BU MEVSİMİ SEVMEMİZ İÇİN BAŞKA BİR NEDEN!
Klimayı; evde ya da ofiste iç sıcaklık 24° C’nin üzerine çıktığında çalıştırın. Kapı ve pencereler kapalı olmalı; hava sirkülasyonunun iyi olduğu yerlerde kurulum yaptırılmalı ki iklimlendirme uzmanları bunu bilir. Klima, birçok elektrikli ev aleti gibi büyüklük ve kapasitesine göre elektrik sarfiyatı değişen bir cihaz. Soğutma ve ısıtma kapasitelerine göre BTU olarak sınıflandırılan klimaların enerji harcaması hakkında bir örnek verelim: 22 bin BTU bir klima, 900-6.800 watt; 44 bin BTU bir klima, 13 bin watt elektrik tüketiyor. Neyse ki yaz bitti, serinlik için klimalara gerek yok!
Son olarak her evde olan bir elektrikli ev aleti hakkında da bilgi verelim: Elektrik süpürgeleri. Ortalama olarak bir saatte 1000-2000 watt enerji harcıyorlar ve emiş güçleri azalırsa, daha fazla enerji tüketmeye başlıyorlar. Dolayısıyla filtreleri veya toz torbaları düzenli olarak temizlenmeli, değiştirilmeli.

Tasarruf İçin Uygulaması Kolay 9 Öneri

Hem kendi aile bütçesini rahatlatmak hem de çevre için elektrik tüketimini azaltmayı planlayanlara, birkaç tüyo daha:
  • Kullanmadığınız elektrik aletleri fişten çekin.
  • Diyelim ki yeni bir elektrikli ev aleti alacaksınız. A++ sınıfını tercih edin.
  • Ampul yerine LED aydınlatmayı tercih edin. Ayarlanabilir aydınlatma elemanları da tasarruf etmenizi sağlar.
  • Küçük ev aletlerine özellikle dikkat! Saç kurutma makineleri de fazla elektrik harcayanlardan. Dikkatli kullanın. Kettle’ı da (elektrikli su ısıtıcısı) çok fazla kullanmayın. Kettle da en çok elektrik tüketen küçük ev aletlerinden biri.
  • Buzdolabına sıcak yiyecek konulmaması gerektiğini biliyoruz ama biz yine de hatırlatalım! Bu arada sulu yiyeceklerin de üstünü kapatıp muhafaza edin.
  • Ütü tam bitirilmeden birkaç dakika önce fişten çekilebilir.
  • Mobilyalar, kalorifer peteklerini kapatmamalı.
  • Kombiyi açıp kapamayın, düşük seviyede çalıştırın. Ayrıca kış gelmeden kombi bakımı ve radyatör temizliğini yaptırın. Doğalgaz faturanız olumlu olarak etkilenecek.
  • Evde ve ofisinizde ısı yalıtımına önem verin.
KAYNAK: www.blogteb.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder