Sayfalar

17 Eylül 2019 Salı

“İleri Dönüşüm” (Upcycling) Nedir?




“İleri Dönüşüm” (Upcycling) Nedir?

İşlevselliğini yitirmiş, artık fazlalık olarak görülmeye başlanmış olan eşyaların biraz yaratıcılık ve biraz emek sayesinde faydalı ve kullanışlı hale getirilerek hayata kazandırılmasına ileri dönüşüm (upcycling) diyoruz.



Çöpe atılmaktan son anda kurtulan bu eşyalar, daha önceki kullanım amaçlarından farklı bir ihtiyacı karşılamak üzere bizimle kalmaya devam ederken; bir yandan da üretmenin mutluluğunu bize yaşatırlar. Yıllık atık miktarımız azalırken, evimizde sevgi duyacağımız eşyalar belirmeye başlar.
Eski bir araba lastiğinden renkli bir saksı, yıpranmış ‘tshirt’lerden yumuşacık bir banyo paspası, tuvalet kağıdı rulolarından masa üstünüz için rengarenk bir düzenleyici, lekeli bir gömlekten çıtı pıtı bir bebek elbisesi yapmak hiç de zor değil.
İleri dönüşüm ile üreteceğiniz nesneleri tamamen kendi zevkinize göre, istediğiniz renklerde, şekillerde yapabilirsiniz, hiçbir sınır yok! Bu kadar kişiselleştirilmiş bir ürünü hiçbir mağazada bulamaz, bu üretkenlik deneyiminin hissettirdiği mutluluğu ise zaten para ile satın alamazsınız.



“Geri Dönüşüm”den farkı nedir?
Geri dönüşümde ana fikir atıkların tekrar hammadde olarak kullanılabilmesini sağlamaktır. Bunu yapabilmek için metal, plastik, kağıt, cam, vb atıklar ayrıştırılarak ilgili merkezlerde çeşitli yöntemlerle parçalanır. Devamında üretim tesislerinde hammadde olarak kullanılabilmesi sağlanır. Amaç malzemeleri yeniden kullanarak fazladan hammadde üretimini ve dolayısı ile de çevreye verilen zararı azaltmaktır.
İleri dönüşümde ise eşyanın mevcut halinin üzerinde ufak değişiklikler yapılması yolu ile yeni bir işlevsellik ve görsellik kazandırılması esastır. Geri dönüşümdeki ayrıştırma ve taşıma maliyetleri oluşmadan eşya yerinde farklı amaca yönelik değerlendirilmiş olur ve eşyaya ilave değer katılır.
Kaynak: upcycleturkey.com/ileri-donusum-upcycling-nedir/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder