Rotayı ben çizdikten sonra, kimsenin kaptanlığı işe yaramaz!
Sayfalar
▼
12 Kasım 2019 Salı
Şiir Severler İçin En İyi 20 Şiir Kitabı
En çok okunan ve sosyal medyada içinden alıntı yapılarak en çok paylaşılan En İyi 20 Şiir Kitabı
Eğer şiirlerin duygulara tercüman olduğunu düşünüyorsanız bu yazı tam size göre. Şiiri ve şiir okumayı seven kişilere yönelik olan bu liste, en çok okunan ve en beğenilen şiir kitaplarını tanıyabileceksiniz. Şiirler sayesinde sadece birkaç satırın içine dahi, sayfalar dolusu anlamlar sığdırabilirsiniz. Yani şiir küçük olsa da anlatmak istediği şey çok büyüktür. Şairler bu sıradan görünen satırlara öyle anlamlar yüklerler ki günlük hayatta hepimizin kullandığı kelimelerin nasıl güçlü olduklarına şaşırır kalırsınız. Ancak şiir, Türk edebiyatında pek ilgi görmemiştir desek yanlış olmaz. Bunda da insanımızın payı büyük. Özellikle şiir okumayı pek sevmeyen insanlardan oluşan toplumumuzun bu tutumundan dolayı şiire pek ilgi gösterilmemiştir. Bununla birlikte yine kitap okumayı seven ancak şiiri sevmeyen insanlarda bir hayli fazladır. Ancak şiiri seven kişiler de pek tabii bulunmaktadır. Bu kişiler, şiirin tadını almış, o küçücük dizelerdeki anlamları kavrayabilmiş, bu şifreleri çözmüş insanlardır. Şiir onlar için vazgeçilmez olmuştur. Şiirdeki anlamları çözmek adına daha çok şiir okumak ve şairleri tanımak gerekiyor. Zira, her şair kendine göre bir üslupla şiir yazdıkları için, farklı şairleri okumak şiirlerin daha kolay çözülmesini sağlamaktadır. Böylelikle her şairin tarzını öğrenebilir ve ilk kez okuduğunuz bir şiirin hangi şaire ait olduğunu tahmin edebilirsiniz. Peki ya acaba hangi şiir kitapları okunmalı? Bu soruya cevap vermek gerekirse; şiir sevenlerin en çok tercih ettiği, en beğendiği kitaplarla başlamak en güzeli olacaktır. İşte şiir sevenlerin okuması gereken 20 şiir kitabı listemiz.
Memleketimden İnsan Manzaraları – Nazım Hikmet
Aslında Türk şiirinde ilk akla gelen isimlerden birisi hep Nazım Hikmet olmuştur. Tüm şiirlerinde ustalığını belli eden bu şair, Memleketimden İnsan Manzaraları adlı bu kitabını 1966 yılında yayınlamıştır. Toplam 17 bin mısra bu şiir kitabında yer almıştır. 1939 yılında Memleketimden İnsan Manzaraları şiir kitabını yazmaya başlayan Nazım Hikmet, 1960’lı yıllarda bu kitabını tamamlamıştır. Kitabın ilk halinde toplam 66 bin mısra yer alıyordu. Ancak Nazım Hikmet bu mısraların bazı bölümlerini başkalarına dağıtmayı tercih etti. Bir kısmını da suç teşkil edebilir düşüncesi ile çıkarınca geriye 17 bin mısradan oluşan bir şiir kitabı kalmıştır. Nazım Hikmet, vatan şiirleri kitabı yüzünden çoğu kez hapis cezasına çarptırılmıştır. Bu kitapta da ustalığını konuşturan şair, destansı ve coşkulu bir dille şiirlerini anlatmıştır. Asker, memur, köylü, şehirli, halk, devrimci, fakir, namuslu hatta umudu olan ve olmayan herkesin yaşadıklarını Memleketimden İnsan Manzaraları kitabında bulabilirsiniz. Bu kitapta şair kendisinin ve tüm insanların yaşamış olduğu zorlukları bir türkü gibi anlatmayı başarmıştır.
Sevda Sözleri – Cemal Süreya
Kendisi Cumhuriyet dönemi şairleri arasında yer almaktadır. Yazmış olduğu aşk şiirleriyle daha çok ünlenen Cemal Süreya, bu kitabında da sevmeyi bilen insanların gönlüne dokunmuştur. Yazmış olduğu şiirlerde kafiyeyi çok kullanan şair, buna rağmen çok kolay okunabilen satırlar yazmayı başarmıştır. Kelimelerin oluşturduğu melodiye kapılırsınız Cemal Süreya okurken. Hatta belki de kendinizi bir duygu gemisinde dahi hissedebilirsiniz. Yine insan hayatından da kesitleri konu alan şair, şiirlerinin her satırında başka bir anlamı okuyucularına sunmaktadır. Şiire meraklı olan kişiler arasında Aşk Demek Cemal Süreya Demektir gibi bir görüş bile yaygındır. Bu sözün de hakkını oldukça güzel vermiştir Cemal Süreya. Kitaplarında küçük erotizm barındırsa da bu anlamlara lezzet katmıştır.
Hasretinden Prangalar Eskittim – Ahmed Arif
Şair hayatta iken bir tek bu şiir kitabı yayınlanmıştır. Hasretinden Prangalar Eskittim şiir kitabı 1968 yılında basıldı. Bu eser en çok satılan şiir kitapları içerisindedir. Eserlerinde halk edebiyatından da yararlanan Ahmed Arif, özellikle ağıt, masal, türkü tadında şiir yazmayı seviyor. Hatta bu kitap sosyalizm için kutsal kitaplardan biri olarak görülüyor. Bu kitapta Ahmed Arif tam bir Anadolu çocuğu olduğunu gözler önüne seriyor. Bu kitabı ilk okumanızın ardından belki de defalarca okumak isteyeceksiniz.
Yalnızlık Paylaşılmaz – Özdemir Asaf
Daha çok gençlerin ilgisini çeken Özdemir Asaf, yalnızlığın tasfirini çok iyi yapabilen şairlerin başında gelmektedir. Kendi tarzında bir şiir yazmayı başaran bu şair, sözcüklere yapmış olduğu dokunuşlarla şiirin anlamını tüm okuyucuların kalbinde hissetmesini sağlıyor. Yalın ve akıcı bir dil kullanan şair, ara sıra da öğüt veren dizeler yazıyor. Anlatım tarzında çelişkilerden faydalanarak, okuyucuları hem düşündürüp hem de şiirlerinde büyü ile huzur bulmalarına yardımcı oluyor. Bir çok duygunun bir arada bulunduğu dizelerinden bir kısmı şöyle; “Yalnız Hem bilgesi Hem delisidir Kendi dünyasının.”
Ben Sana Mecburum – Atilla İlhan
Bu kitap ilk kez 1960 yılında yayınlanmıştır. Atilla İlhan ismi ile bu kitap hafızalar kazınmıştır. Aşkı bütün imkansızlığa ve umutsuzluklara rağmen çok güzel bir şekilde anlatan şair, okuyucuları bir anda siyasi ve sosyal sorunların ortasına atıyor. Yine şairin Atatürk’e olan hayranlığı da bu kitapta yerini almıştır. Yine bu şairin de hayatı bir çok sanatçı gibi çok zorlu şartlardan geçmiştir. Başı hep dertte olmuş ve Nazım Hikmet’in şiirlerini yanında taşıması bile başının belaya girmesine neden olmuştur. Ben Sana Mecburum kitabı da okuyucularını hem duygusal anlamda bir yolculuğa çıkarırken hem de kendi hayatından kesitler sunmaktadır.
Bütün Şiirleri – Orhan Veli Kanık
Orhan Veli, Garip akımının kurucuları arasında yer alıyor. Bu sayede Türk şiirine başka bir soluk getirmeyi başarmıştır. Bununla birlikte kendisine, Türk şiirinin açık hava ozanı, sivilleştireni ve zincirkıranı gibi yakıştırmalar yapılmıştır. Bu kitap 1951 yılında yayınlanmıştır. Toplamda 204 sayfadan oluşan ve 156 şiir bulunan bu kitap, Orhan Veli’nin ölümünün ardından çıkarılmıştır. Şiir kitabını çıkaran ise Varlık Dergisidir. Şairlik hayatı boyunca yazmış olduğu tüm şiirler bu eserde bulunuyor. Kural tanımaz yönü ile şiire yeni bir soluk kazandıran Orhan Veli, Türk şiirinde en unutulmaz şairlerden birisi olmayı başarmıştır.
Çile – Necip Fazıl Kısakürek
İslamcı şairlerin başında Necip Fazıl gelmektedir. Çile isimli kitabını, 1962 yılında yayınlamıştır. Necip Fazıl hakkında azıcık da bilgi sahibi iseniz, hayatının belli bir döneminde alkolik olduğunu ve din konusunda hiçbir fikrinin olmadığını bilirsiniz. Bu hayatın ardından kendisini tamamen Allah yoluna adayan şair, bu dönemden sonraki eserlerinde bunu açık bir şekilde yansıtır. Bu şiir kitabında da kendi içinde yaşamış olduğu gelgitleri, madde ile mana arasındaki çelişkileri ve kendisinin buhranlı dönemleri anlatılmaktadır. Yaşamı için çok keskin kararlar aldıktan sonra, Çile adlı kitabında hem Tekke edebiyatını hem de Fransız edebiyatının izlerini barındırmıştır. Şiirlerindeki üslup ve anlatım tarzı kendisini diğer şairlerden hemen ayırıyor. Eğer daha farklı şiir okumak istiyorsanız Çile’yi tercih edebilirsiniz.
Büyük Saat – Turgut Uyar
Büyük Saat şiir kitabı Turgut Uyar tarafından kaleme alınmıştır. Bu kitap ilk olarak 1984 yılında yayınlanmıştır. Dizelerinin her biri okuyucularda farklı tatlar bırakmayı başarmış olan bu kitabın yazarı çok önemli şairlerimizden birisi olmuştur. Aslında bu kitap Turgut Uyar’ın bütün şiirlerini kapsayan bir külliyat niteliği taşımaktadır. Turgut Uyar’ın çocukluğundan gençliğine, hayatının tüm anlarını bulabileceğiniz bu kitap onun hayat hikayesinin şiirleştirilmiş halidir. Eşi Tomris Uyar’a duyduğu büyük aşk da bu şiirlerinde yer almaktadır. Edebiyatımızın hüzünlü şairi olarak nam salmış olan Turgut Uyar’ın hayat hikayesini az çok biliyorsanız bu şiir kitabını okumakta da hiç zorluk çekmeyeceksiniz. Zira bu şiir kitabında yazılanları anlamak için, şairin hayatını bir parça da olsa bilmeniz lazım.
Sevgi Duvarı – Can Yücel
Can Yücel’in edebiyattaki dili genellikle müstehcendir. Sevgi Duvarı isimli şiir kitabı 109 sayfadan ibaret küçük bir eserdir. Şairin kendine özgü bir tarzı vardır ve sert benzetmeler yaptığını ve cesur bir kalemi olduğunu da bilmemiz gerekir. Bu kitabında yine kendi hayatından da bölümler bulunmaktadır. Kitabı yazarken her zamanki argo kelimelerden oldukça faydalanmış. Aşk ve cinsellik konularına bu kitapta da yer vermiştir. Bu şiir kitabındaki bazı şiirler çok kısa olsa da içerdiği anlamlar belki de onlarca sayfayı doldurabilir.
Otuz Beş Yaş – Cahit Sıtkı Tarancı
Galiba bu şiirin adını duymayan yoktur. Herkes tarafından anlamlı bulunan bu şiir, gerçekten harikadır. Her satırı insanı alır götürür ve gerçektir. Edebiyatımızın kült şiirlerinden sadece bir tanesi olan Otuz Beş Yaş şiiri adıyla basılan bu kitap, Cahit Sıtkı’nın bütün şiirlerini içerisinde barındırıyor. Şair hiçbir akıma bağlı kalmayarak, aşk, ölüm, hayat, sevgi ve doğa gibi konuları ustalıkla işlemiştir. Ölüm ve karamsarlıktan belki de en çok bahseden şair Cahit Sıtkı olabilir. Ancak ölümden bu kadar çok bahsetmesinin sebebi ölümden kortuğu değil de, yaşamayı çok sevmesi olarak görülüyor.
Aşk İki Kişiliktir – Ataol Behramoğlu
Yazarlık ve çevirmenlik gibi meslekleri de icra eden bu isim, Aşk İki Kişiliktir adlı şiir kitabında hüzün ve umudu çok güzel bir şekilde okuyucularına aktarmayı başarmıştır. Bu kitap iki kısımdan oluşmaktadır. İlk bölümde kendi hayatı ile Attila Jozef isimli bir şairin hayatının benzer yönlerini anlatıyor. Ancak bunu yaparken satırların arasına gizlediği için, bunları okuyup çözmeyi okuyucuya bırakıyor. Bu kitapta On Ayrılık Şiiri de bulunmaktadır. Aşkın sadece iki kişi ile yaşanacağını anlatmış olduğu şiiri ise Ataol Behramoğlu’nun en bilindik şiiridir.
Elif Gibi Sevmek – Hikmet Anıl Öztekin
Bu liste oluşturulurken Türk edebiyatında devleşmiş olan kitaplar listeye konulacaktı fakat Hikmet Anıl Öztekin’in Elif Gibi Sevmek adlı şiir kitabı da bu listede olmayı gerçekten hak ediyor. Yeni nesil şairlerden birisi olan Öztekin, bu kitabı 2000 yılında yayınlamıştır. Kitapta hem psikolojik hem de sosyolojik bir alt yapı bulunsa da daha çok din, aşk, mezhep, tasavvuf ve İslam üzerine konular ağırlıklı olarak işlenmiştir. İslam dininin güzelliklerini şiir ile harmanlamış ve bu kitapta toplamıştır. Son yıllarda da en çok okunan şiir kitaplarının başında Elif Gibi Sevmek geliyor denilebilir.
Üvercinka – Cemal Süreya
Cemal Süreya, sevdanın şairi olarak nam salmıştır. Bu kitabını ise 1966 yılında yayınlamıştır. Genellikle şiirlerinde açık ve sade bir dil seçen şair, yazmış olduğu şiirlerde kendini belli etmektedir. Şiirlerinin her satırında aşkı koklayabilirsiniz. Serbest tarzda şiir yazmanın öncü isimlerinden olan Cemal Süreya pek bir şey söylemeye gerek yok. Bu kitapta toplamda 29 şiir bulunuyor. Aslında bir çırpıda okuyup bitirebilirsiniz ancak siz yavaş yavaş, sindire sindire okuyun ki anlatılmak istenenleri bulun.
Yedi Güzel Adam – Cahit Zarifoğlu
Cahit Zarifoğlu’nun genel olarak dili ağırdır ve anlaşılması zor olan bir şairdir. Şiirlerinde yüzeysel anlamı kesinlikle bulamazsınız. İlk okuduğunuzda şiirlerin zevkini belki alamayabilirsiniz, hatta ne anlatmak istediğini dahi anlamayabilirsiniz. Cahit Zarifoğlu’nun şiirlerini anlamak oldukça zor olsa da şiirseverler için bambaşka bir yere sahip olmayı başarmıştır. Bu şairin şiirlerini tam anladım galiba dediğiniz anda içinizden bir ses tekrar oku, anlamadığın yerler vardır diyecektir. 133 sayfa olan bu eser, okuyanlar için belki de binlerce sayfalık romandan daha çok etkili olabilir. Şiiri okumak için okuyanlar bu kitaba hiç bulaşmasınlar. Çünkü o küçücük satır ve dizelerde oldukça büyük anlamlar barınıyor.
Erbain – İsmet Özel
Kırk yılın şiirleri adı ile 1987 yılında İsmet Özel’in şiirleri yayınlanmıştır. Bu kitapta 40 yaşına dek yazmış olduğu şiirler bulunuyor. Bu kitabın edebi yönü oldukça yüksek olduğu için şiirin bir insana neler katabildiğini de rahatlıkla görebilirsiniz. Dili gayet akıcı olan bu kitapta bulunan eserlerin başında Amentü ve Aynı Adam şiirleri gelmektedir. Erbain kelimesinin ne anlama geldiğini de açıklamak gerekirse; kırk günlük bir kış dönemi anlamına geliyor. Halk arasında buna zemheri deniliyor. 21 Aralık – 31 Ocak tarihlerini kapsamaktadır.
Safahat – Mehmet Akif Ersoy
Mehmet Akif Ersoy, Türk milletinin Milli Şairi olarak bilinmektedir. Toplamda 7 şiir kitabı bulunan Ersoy’un bu kitaplarda yer alan eserlerinden seçilmiş şiirleri Safahat adlı kitabında bulabilirsiniz. Safahat, anlam itibariyle hayatın değişik yönleri/yüzleri demektir. Mehmet Akif’in ilk şiir kitabının adı da yine Safahat’tır. İlk kitabını 1911 yılında yayınlamıştır. Bunun ardından, Hakkın Sesleri, Süleymaniye Kürsüsünde, Fatih Kürsüsünde, Asım, Gölgeler ve Hatıralar adında toplam 7 şiir kitabı çıkarmıştır. Hayatta olduğu dönemde kitaplarında yer almayan şiirleri de son çıkan Safahat kitabında yerini almıştır. Şunu belirtmekte fayda var. İstiklal Marşı, Safahat kitabı içerisinde bulunmuyor. İstiklal Marşı’nın şiir kitabına alınmamasının nedeni olarak da, bu şiirin sadece Türk Milletine ait olduğunu belirtmesidir.
Bütün Şiirleri – Sabahattin Ali
Eğer hiç Sabahattin Ali şiirleri okumamışsanız, şiirlerini okumadan evvel, Sabahattin Ali’nin hayatı ile ilgili küçük bir araştırma yapmanızda fayda olacaktır. Sabahattin Ali, şiirlerinde genel olarak; aşk, yalnızlık, umutsuzluk, hasret ve unutulma korkusu gibi konuları işlemiştir. Bunun nedeni olarak da çok uzun seneler süren hapis hayatı ve sürgün yıllarıdır. Bu kitap 160 sayfadan oluşuyor. Sabahaddin Ali’nin çok değerli şiirlerini bu kitapta bulabilirsiniz.
Monna Rosa – Sezai Karakoç
Şair olmasının yanı sıra, düşünür ve siyasetçi kimliğiyle de tanınan bu isim, özlem ve aşk konulu şiirler yazmayı çok sevmektedir. Daha önceleri başka dergi ve kitaplarda yayınlanan şiirlerini bu kitap altında birleştirmiştir. Kafiye ve kelimeleri çok iyi kullandığı için, şiirdeki anlamı doğrudan okuyucuya aktarabilmektedir. Şiirlerinde genellikle metafizik ağır basmaktadır.
Gelmiş Bulundum – Edip Cansever
Şairin seçme eserlerinin içerisinde bulunduğu Gelmiş Bulundum şiir kitabı toplam 116 sayfadan oluşmaktadır. Bu kitap içerisinde Ruhi Bey ve Mendilimde Kan Sesleri gibi çok özel şiirler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yine aşk ve özlem konularını işleyen bir çok şiiri bu kitapta bulabilirsiniz. Edip Cansever’in şiirlerinde kafiyeye pek rastlamazsınız. Kalemi sade ve anlaşılırdır. Şiirlerini okuyanlar bu şiirlerde kendilerini bulurlar. Eğer şiir okumayı seviyorsanız ya da şiire yeni başlayacaksanız mutlaka Edip Cansever dizeleri ile tanışın.
Henüz Vakit Varken Gülüm – Nazım Hikmet
Aslında bu ismin tüm kitapları okunmayı hak ediyor ve hepsi de birbirinden değerli. Biz bu listeye sadece iki kitabını aldık. Nazım Hikmet’in derleme şiirlerini içerisinde bulunduran bu ince kitapta okuyucular şiire doymaktadır. Derler ya Nazım gibi hissetmek, Nazım gibi gülmek, Nazım gibi olmak vardır diye. Bu kitapla inanın Nazım Hikmet Gibi düşüncelere dalacaksınız. Memleketine hasret kalan bu ismin yazmış olduğu şiirlerini bu kitapta bulabilirsiniz. Şiir okumayı seven ya da şiir okumak isteyen kişiler için hazırlamış olduğumuz bu listeyi meraklıları için paylaştık. Tabii ki de bu listede yer almayan ancak çok başarılı şairler bulunuyor. Bu listeyi oluştururken en çok okunan şairler ve kitapları üzerinde durduk. Şiire yeni başlayan kişilerin de istifade edebilmesi için bu yolu seçtik diyebiliriz. Şiir severlere ve şiir okumaya yeni başlayacaklara umarız yol gösterici olabilmişizdir. KAYNAK : hangibilgi.com
Bir çoğu kitaplığımda mevcut ve ara ara bakar, bir şiirin koynuna sığınırım.
YanıtlaSilNe kadar güzel,ben de hepsi yok maalesef 😢
Sil