20 Aralık 2019 Cuma

Japon Gülü (Hibiscus rosa-chinensis) Nasıl yetiştirilir? Bakımı Nasıldır?


Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)

Ablamın anneme aldığı Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis). 
Benim balkonumu çok sevdi. 

Japon Gülü (Hibiscus rosa-chinensis) Nasıl yetiştirilir? Bakımı Nasıldır?




Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)


Latince adı (Hibiscus rosa-chinensis) “Çin gülü” anlamına gelse de Türkçe’de “Japon gülü” ya da “gül hatmi” olarak bilinir. Kamelya (camellia) için de Japon gülü denebilmektedir. Ebegümecigillerden olan Japon gülünün büyük çiçekleri vardır ve çiçekler uzun saplı, göz alıcıdır. İri çiçekleri beyaz,  kırmızı, pembe ve ebruli başta olmak üzere çok farklı renklerde olabilir. Japon gülünün bilinen 82 türü vardır. Ayrıca Malezya’nın milli çiçeğidir.



Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)


Tomurcuk hali çok güzel...

Açınca muhteşem güzel bir çiçek...


Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)

İstanbul, Ankara gibi nispeten soğuk bölgelerde saksılarda yetiştirilse de, Akdeniz ve Ege sahillerinde daha çok bahçelerde görülür. İzmir’in sahil kesimlerindeki evlerin bahçe duvarlarında ve balkonlarda sıkça görülen çiçeklerdir.



Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)


Boyu 3 metreye, yayılma alanı da 2 metreye kadar çıkabilir. Sık dallanan ve çalı formunda olan bitkilerdir. Yaprakları parlak yeşil, sert ve ovalimsidir. Koyu yeşil olan gövde rengi yaşlandıkça griye çalar.
Anavatanı Kore, Kuzey Çin, Japonya ve Endonezya gibi tropik iklimlere sahip bölgelerdir, görüntüsü de oldukça egzotiktir. Yetişmesi için en uygun sıcaklık 13-18ºC olup, 7ºC’nin altına düşmemelidir. Hafif kuru, kireçli, tuzluluğa dayanıklı toprakları sever.
Her ilkbahar mevsiminde bitkinin saksısı bir numara büyüğü ile değiştirilir. Üzerine uygun toprak eklenir, bitki yaşlanıp da artık saksısı değiştirilmek istenmezse ilkbaharda dikkatlice sökülüp, kökleri kırpılır ve uygun toprak ilave edilerek aynı saksıya geri dikilir.
Tohum ve çelikle üretilebilir. Park ve bahçe düzenlemelerinde çiçekleri nedeniyle tercih edilir. Tek tek veya gruplar halinde kullanılabilir. Çiçek tomurcukları baş gösterdiği zaman bol bol sulanmalıdır. Çiçek açma dönemi bitip de bitki dinlenme dönemine geçince, saksı toprağının nemli tutulması yeterlidir. Bol güneşli ve havadar ortamları sever. Doğrudan gelen güneş ışığından rahatsız olmaz. Bitki, çiçek açma döneminde bol potasyumlu gübreyle ayda iki kez, dinlenme döneminde aynı gübreyle ayda bir kez gübrelenmelidir.

Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)


Japon gülü ( Çin gülü ) özellikleri
Genelde bahçe çiçeği olarak yetiştirilir. Saksıda yetiştirilen Japon güllerinin boyu kısa olur, bahçede 3 metreye uzayabilmektedir. Çiçekleri beyaz, sarı ve kırmızı renklerde olur.
Ilıman iklimleri sever. Güneşi sever fakat çok güneşli bölgelerde sıcağa çok fazla maruz kalmaması için gölgede yetiştirilmelidir. Soğuk havaya çok dayanıklı olmadığından soğuk bölgelerde saksıda yetişmesi daha uygundur. En az 15 derece en fazla 35 derece sıcaklığa dayanıklıdır. Az nemli ve kireçli toprakları sever. Tohumla ekilerek çelikleme yöntemiyle çoğaltılabilir.

 Japon gülü ( Çin gülü ) ne zaman ekilir? Nasıl ekilir?
Tohumla ekimde en uygun sonbahar mevsiminin sonudur. Kökleri genişlemesine yayıldığından enli saksılar tercih edilmelidir. İstediğiniz kadar tohumu saksıya aralıklarla serptikten sonra az miktarda toprağını ekleyin. Üzerini delikler açabileceğiniz bir örtüyle örtün. Fidanlar çıkana kadar ara ara su serpebilirsiniz.
Japon gülü ( Çin gülü ) çelikleme nasıl yapılır?
Çelikleme gövde, kök veya yaprakların kesilip, farklı bir kapta su veya toprakla çiçeğin çoğaltılmasıdır. Her çiçekte aynı olmayan çelikleme Japon gülü için olgun dalları veya tepe çeliği kullanılarak çoğaltma yapılabilir. Suya konan çelik köklenene kadar beklenir.

Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)


Japon gülü ( Çin gülü ) yetiştirme ve bakımı
Ilıman bölgelerde özellikle bahçelerde güneşlendirmeye gerek yoktur. Soğuk bölgede evde yetiştirmek isteyenler yetiştirme aşamasında 3 saat kadar güneşte bekletmeli.
Japon gülü sulama ise şöyle yapılmalıdır:
Toprak kuruyunca su verilmelidir. Özellikle yazın bol suya ihtiyaç duyar. Çiçeklenmeye başladığında sulamayı daha fazla yapmanız gerekebilir. Daha sonraki sulamalar fazla olursa çiçeğe zarar verebilir.
Japon gülü toprağı; Japon gülü kireçli toprağına gübre de karıştırılmalıdır. Besin olarak vereceğiniz gübre sığır gübresi olursa daha sağlıklı olacaktır. Ekildiği ilk yıl besine ihtiyaç duymaz. İlkbaharda toprak değişimi yapılmalıdır.
 Japon Gülü ( Çin gülü ) cilt için yararlı mı?
Japon gülü cildin yaşlanmasını engelleyen kremlerde kullanılmaktadır. Cildi yeniler, rengini dengeler ve sıkılaştırır. Saçları gürleştirmek için de kozmetik ürünlerin içeriğinde yerini alan Japon gülü selülit için de tercih ediliyor.


Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)


Hintli kadınların sağlıklı, uzun ve parlak saçlara sahip olmalarının en önemli sebeplerinden biri.

Japon gülü büyük parlak çiçekleri ve parlak yaprakları bulunan ve soğuğa dayanıklı olmayan bir bitkidir.Güneş ışığını çok sever. Japon gülünün yaprakları uzun ömürlü değildir. Sararmış yapraklar ile karşılaşmanız olağandır.Bu tip durumlarda çok fazla suluyor olma ihtimaliniz yada toprağının iyi gelmeme ihtimali vardır.
Önemli yaprak hastalıkları, Yaprak Dökülmesi, Bakteriyel Yaprak Lekesi, Kurşuni Küf ve Fungal Yaprak Lekesi; zararlıları ise Kırmızı Örümcekler, Yaprak Bitleri, Beyaz Sinek ve Unlu Bitler’dir.
Menstural rahatsızlıklarda, öksürük tedavisinde, diabette kullanılır. Yaprakları ve çiçekleri ülsere iyi gelir. Saçların uzamasında etkisi vardır. Bağırsaklarda oluşan gazın alınmasında etkilidir. Şişkinlik şikâyeti çekenler kullanabilirler.



Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)



Çiçekleri afrodizyak ve laksatif özelliktedir.
Eğer kür olarak toprağında magnezyum ve demir oranı azalmış olan hibiskusu kullanıyorsanız yukarıda belirtmiş olduğum özelliklerinden yeteri derecede istifade edilemiyor demektir. Demir oranı düşük olan toprakta yetişen hibiskusun hasat edilmemesi ve kür olarak kullanılmaması gerekir. Çünkü onun şifa gücü zayıflamıştır veya kaybolmuş demektir.

Demir ve Magnezyum Mıknatısı

Toprağın içerisinde bulunan demiri ve magnezyumu adeta emer ve bünyesinde depolar. Birkaç yıl sonra yetiştiği toprakta demir ve magnezyum kalmaz. Demiri azalmış veya tükenmek üzere olan toprakta yetişe n hibiskus bitkisinin tıbbi amaçlı kullanılmasında fayda yok denecek kadar az olur.
Jamaika’da genellikle zencefil ile birlikte karıştırılıp, çay veya soğuk içecek olarak tüketilir. Hibiskus çayı “ekşi çay” olarak da bilinir. Yüksek C vitamini içeren hibiskus bağışıklık sistemini güçlendirir.Diyabet hastalığına karşı kan şekerinin dengelenmesinde yardımcıdır.


Japon gülü (Hibiscus rosa-chinensis)



Hibiskus çayı “ekşi çay” olarak da bilinir.
Japon gülünün kan dolaşımın düzenlemek ve saç köklerini güçlendirmek gibi bir büyük özelliği daha bulunmaktadır. Bu sayede çeşitli saç serumlarının da içeriğinde japon gülü kullanılmakta ve bu sayede daha güçlü saç kökleri ve daha parlak görünümlü saçların oluşması sağlanmaktadır.
İçeriğindeki anti-aging alfa hidroksi asitleri (AHA) ve amino asitler sayesinde cildi hızla yeniliyor. Cildi yenileyen, erken yaşlanmaya karşı koruyan, rengini düzenleyen, sıkılaştıran, nemlendiren ve yağ üretimini dengeleyen Çin gülü, selülit karşıtı krem ve serumlarda da kullanılıyor.

Kaynaklar : 
blog.ciceksepeti.com
bitkicenter.com
tibbivearomatikbitkiler.com

Görsel Kaynak : NaLaN'ın Dünyası 😜


2 yorum:

  1. Balkonumda var bir tane.Biraz arsız bir çiçek:) Kurusa bile azıcık suyla hemen canlanıyor.ÇOk seviyorum çiçeklerini:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum çiçekleri 🥰 onlara bakmak,su vermek, konuşmak rehabilite benim için

      Sil

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...