Sayfalar

2 Aralık 2020 Çarşamba

Aşırı İlginç Davranan 9 Muhteşem Bitki Türü

Aşırı İlginç Davranan 9 Muhteşem Bitki Türü

Bitkiler diğer canlılardan farklı olarak hareket etme yetenekleri yoktur. Gözleri ve kulakları olmadığı için ihtiyaç duydukları besinleri arama çabası içerisin girmezler. Çevrelerinde olup bitenleri algılayıp tepki verecek beyinleri de yoktur. Birçoğumuz bitkileri genel olarak bu özellikleri ile bilmekteyiz.

Yerinde sabit duran, hareket etmeyen, tepki vermeyen ve besin aramayan canlılar olarak bilinen bitkilerin bazı türleri diğerlerine göre oldukça farklıdır. Bu bazı türleri hayvanlara hatta insanlara benzeyen hareketleri vardır. Bu yazımızda 9 tuhaf bitkiyi derledik. Peki bunlar hangileridir?



9. Küsküt “Koklayabilen Bitki”

Küsküt bitkisi, kökü olmayan ve parazit olarak yaşamını sürdüren bir bitki türüdür. Yiyecek üretmeyen bu tür, başka bitkilerin üzerinde yaşayarak ihtiyacını karşılar. Küçük dişleri anımsatan yapıları ile üzerinde yaşamını sürdürdüğü bitkilerin saplarını deler ve besin emer. Aslında tuhaf olan şey Küsküt bitkisi üzerinde yaşayacağı bitkiyi kendisi seçebilmektedir.

Genel olarak domates bitkilerini tercih ederler. Penn State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre bu tür üzerinde yaşayacağı ana bitkiyi seçerken çevresindeki diğer bitkileri koklar. Hayvanlarda bulunan göz, kulak ya da burun gibi organlar olmamasına rağmen Küsküt bitkisinin koklama yeteneği oldukça iyidir. Bu özelliği ile yaşamını sürdüreceği ana bitkiyi seçer.

8. Küstüm Otu “Mimosa Pudica”

Bitkiler fizyolojik yapıları olarak dokunmalara karşı tedbir olarak tepki verebilirler. Fakat bu tepkiler çok hızlı değildir. Dokunduktan sonra tepki olarak yapraklarını kapatabilir veya tam kapatmasa bile hareket ettirebilir.

Hücre duvarına karşı olan su basıncı sayesinde yapraklar sert yapıda kalır. Dokunduğunuz zaman ise kendisini salarak sertlik ortadan kalkar.

Güney ve Orta Amerika’ya özgü olan Küstüm Otu, dokunmalara karşı hızlı bir tepki verir. Bu hızlı tepkisinin sebebi tam olarak bilinememektedir. Adeta bir insan veya hayvan gibi kasları varmışçasına hareket ettirmesi bu bitkiyi özel kılmıştır.



7. Desmodium Gyrans “Dans Eden Bitki”

Dans Eden Bitki’yi daha önce duymamışsınızdır. Oldukça ilginç olan bu tür diğer bilinen bitki türlerinden farklıdır. Genel olarak bitkilerin birçoğu dokunmaya, ışığa ya da ateşe tepki verebilirler fakat müziğe tepki veremezler. Bu düşünce yanlıştır. Bu bitki türünün sese de tepki verdiklerine inanılmaktadır. Sese oldukça duyarlıdır. 1873 yılında Charles Darwin heyecanlanarak Joseph Hooker’e şöyle yazdı: “Şimdi size desmodium (gyrans) bitkisinin hareketlerini anlatmak istiyorum.”

6. Sinekkapan Bitkisi

Birçoğumuz bu bitkinin adını duymuşuzdur. Sinekkapan Bitkisi yırtıcı ve tekin olmayan bir bitkidir. Hayvanlar gibi davranan bitki türlerinde verilebilecek en güzel örnektir. Carolina’ya  has olan bu türün açık olan yapraklarının yakınına bir sinek geldiğinde tuzak hemen devreye girer ve sineği aniden yakalar. Sineği yuttuktan sonra sindirir ve besin ihtiyacına ek olarak kullanır. Adeta sindirim yapabilen bir bitkidir. Bu tür etçil bitkilerden birisi olma özelliğini taşımaktadır.

5. Spotted Knapweed “Saldırgan Bitki”

Gerçek anlamıyla savaşabilen bu bitki tür, meralar için ciddi tehdittir. Bazı besinleri topraktan alabilmek için Knapweed kökü çeşitli kimyasalları toprağa yayar. Bu kimyasalların oldukça kötü bir etkisi vardır. Yaşadığı alandaki diğer tüm bitki türlerini öldürür. Daha fazla alanda yer alabilmesi ve toprağa daha çok tutunabilmek için etrafında bitki yaşatmaz. Tıpkı hayvanlarda da olduğu gibi yaşam alanını savaşarak belirler.

4. Sürahi Bitkisi

Sinekkapan bitkisi gibi Sürahi  bitkisi de etçil bir türdür. Yaprakları huni biçiminde ve ağzından aşağıya doğru bir sürahi gibi görünür. Tıpkı bir torbaya benzetebiliriz. Sürahi bitkisinin etrafındaki tuzakları oldukça basittir. Böcekleri renk, hoş koku gibi güzel şeylerle yanına çeker ve huni biçimindeki yaprağın yakınında nektar bulundurarak böceklerin kendisine daha çok yakınlaşmasını sağlar.

Etçil olan bu bitkiye yaklaşan böcekler bitkinin kaygan olan yaprağı açılır ve böcek içine düşer. Böcek bir süre sonra ölür ve bitki tarafından sindirilir.



3. Nepentes Bitkisi

Maymunlar zaman zaman bu bitkinin içerisinden su içerler. Bu nedenle maymun bardağı olarak da bilinmektedir. Etçil olan bu bitki, çeşitli böcekleri yiyebilmektedir. Bu türün daha büyükleri olan Nepenthes Rafflesiana cinsi fareleri bile yakalayabilir.

Bardağa benzeyen bu canlı içerisine düşen hayvanları boğarak öldürüp ardından sindirir. Bunu yaparken şurup ve farklı sıvılar kullanır. Fareleri bile yakalayabilmesi bu bitkiyi oldukça ilginç kılmıştır.

2. Güneş Gülleri

Güneş Gülleri, yaklaşık olarak 200 türü olup, Drosera adı verilen, etobur bir bitkidir. Bu bitkinin en önemli özellikleri; tatlı ve yapışkan olan nektar gibi salgılara sahip hareketli dokunaçları vardır. Böcek bu salgıyı yemek için bitkinin üzerine geldiğinde sıkıştırılır ve tam olarak yakalamak için yavaş bir şekilde diğer dokunaçlara iletir. Sonrasında ise yakalanan böceği sindirir. Bu türün sindirim özelliği diğer bitki türlerinden oldukça farklıdır.

1. Akasya Ağaçları “Güney Afrika”

Güney Afrika bölgesinde Limpopo ovasında meydana gelen bir kazada bilim insanlarının bitki zekasını geliştirme imkanı doğmuştur. Uzun bir süre kuraklığın yaşandığı esnalarda yeşil kalarak görünüşte yaşam kurtaran bu ağaç türü ile beslenen birçok Kudu hayvanları hızlı bir şekilde ölmeye başlamışlardır. Yapılan incelemelerden sonra bu ağacın salgısı Kudu hayvanlarını öldürebilecek kadar kuvvetli olduğu tespit edilmiştir. Adeta bir savunma mekanizması geliştiren Akasya Ağaçları, Kudu’lar üzerinde ölüme sebep olacak şekilde “tanen ” olarak adlandırılan bir kimyasal konsantrasyonunu artırdığı gözlemlenmiştir.

Bilim insanı Profesör Van Hoven’ın yoğun çalışmaları, Akasya’nın yapraklarını yiyen Kudu’yu hissettiğini ve yaprakların daha fazla parçalanmasını durdurmak için kendini savunmaktadır. Asıl ilginç olan ise yakınındaki diğer ağaçları da uyararak tanen denilen salgıyı arttırmalarına yardımcı olmaktadır. Bu canlılar kendilerini korumak için aralarında yardımlaşarak gerekli tedbirleri almaktadırlar.


 Kaynak: Hangi Bilgi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder