Boya Badana Rehberi - Boya Seçimi Nasıl Yapılır?
Boya rengine karar vermek badana için sadece ufacık bir başlangıçtır. Doğru bir şekilde badana yapabilmek için seçtiğiniz boya türü, odanızın karakteri ve elde etmek istediğiniz doku, renk gibi durumları iyi araştırmak gerekir. Bu nedenle potansiyel bir hatanın önüne geçmek için sizlere her boya türü hakkında bilgi edinebileceğiniz bir rehber hazırladık.
Boya çeşitleri nelerdir?
Su Bazlı Boyalar
Bugün satılan duvar boyalarının büyük çoğunluğu, kullanım kolaylığı nedeniyle su bazlıdır. Yüzeyiniz daha önceden yağ bazlı bir ürünle kaplanmışsa, su bazlı boyaya geçerken sorun çıkarmaya neden olabileceğinden dikkatli olun. Bu durumda uzmanlar yüzeyin yıkanmasını ve daha sonra orta-yumuşak zımpara kağıdı ile pürüzlendirilmesini önerir. Bu formül, yeni katın soyulmasını önlemek için temiz, kuru ve donuk hale getirir.
Petrol bazlı bir boya geleneksel olarak tercih edilebilir, ancak su bazlı bir ürün arzuladığı durumlarda, bir dizi şirket "su bazlı emayeler" veya "su bazlı alkidler" getirmiştir. Bu boyalar, yağ bazlı seçeneklere çok benziyor çünkü pürüzsüz bir yüzey elde etmek için iyi bir tesviye kalitesine sahipler.
Su bazlı boyaların avantajları nelerdir?
Ön işlem gerektirmez
Küf büyümesi görülmez
Toksik emisyon düşüktür
Su ile kolay temizleme
Hızlı kuruma
Çatlamaya dirençli elastik, esnek yapı
Hemen hemen tüm yüzeylerde kullanılabilir
Güneş ışığında solmaz
YAĞLI BOYALAR
Yağ bazlı boya neredeyse tüm yüzeylerde kullanılabilir ve hem yüksek dayanıklılığı hem de parlak yüzeyi ile övülür. Yine de yağlı boya kullanımında boya su ile yıkanamadığı için dikkatli olun. Yağlı boya seçerseniz, fırçalar veya üzerinde istenmeyen boya bulunan diğer malzemeler için terebentin gibi çözücüler kullanmanız gerektiğini hatırlamalısınız.
Yağlı boyaların avantajları nelerdir?
Çekici parlak yüzey
Yüksek nemli odalar için dayanıklı (örn. banyo veya mutfak)
Daha uzun kuruma süresi (düzeltmeler için iyi)
İyi tesviye (fırça darbeleri pürüzsüz bir son oluşturmak için kendilerini doldurur)
Sert, dayanıklı kaplama
Parlaklığa Göre Boyalar
Parlaklık seçenekleri üreticiye göre değişir, ancak bu bazlar bazı ortak özellikler paylaşır. Dayanıklılık, yeni boyalarla tüm parlaklık seviyelerinde geliştikçe, birçok kişi bunları karıştırıp deneysel üretimler yapmıştır. Dokulu yüzey, farklı görünümler, daha az veya daha fazla parlaklık istenilmesine ve odanın fiziksel özelliklerine göre bu boyalardan biri tercih edilebilir. Size uygun kriterlere göre bu tür boyaların özelliklerini listeledik.
Mat boyaların özellikleri
En az yansıtıcı parlaklığı veriR
Kadife dokusu vardır
Duvarlarda ve tavanlarda kusurları gizlemeye yardımcı olur
Büyük bir renk derinliği sunar
Genellikle duvarlar için standart parlaklık olarak kabul edilir
Özenli temizlik gerektirir çünkü bazen temizlemesi zor olabilir
Yumurta kabuğu parlaklığı ve saten boya özellikleri:
Saten boya, yumurta kabuğundan daha fazla parlaklık verir
Uygulanan yüzeyde ışığı biraz yansıtma özelliği vardır
Geliştirilmiş dayanıklılık sağlar
Mutfak ve banyo gibi zorlu ortamlarda sıklıkla kullanılır.
Yarı parlak ve parlak boya özellikleri:
Mutfaklar, kapılar, pencere dekoru, vurgulu duvarlar ve banyolar için idealdir
En yansıtıcı boya tipidir
Çok dayanıklıdır ve çoklu temizliklere dayanabilir
Geleneksel olarak süpürgelikler, kalıplar ve kapılar üzerinde kullanılır
Yüzey yeterince pürüzsüz değilse kusurları vurgulayabilir
Tüm bu bilgiler ışığında bir de uzman görüşlerine göre bu boyaları nasıl kullanmanız gerektiğine bir bakalım. Renk trendi uzmanı olan Sue Kim, bir oda da mat boya kullanılınca farklı duvarlarda da vurgulanmak istenilen yerler için parlak boyalar tercih edebileceğinizi söylüyor. Ama günün sonunda boya seçiminizin, “Evinizin atmosferini nasıl ayarlamak istediğinizle ilgili” olduğunu da ekliyor.
Mat bir parlaklık, bu dokusal elementten dolayı size sakin ve sakin bir his verir. Yelpazenin diğer ucunda, parlak boyalar evinize enerji ve heyecan katar. Daha koyu ve daha zengin renklerin içeriğinde artan renklendiriciden dolayı doğal olarak daha yüksek parlaklığa sahip olduğunu unutmayın, bu nedenle daha koyu bir boya rengi kullanırken daha düşük bir parlaklık tercih etmek isteyebilirsiniz.
Yumurta kabuğu ve satene gelince, Kim onları daha az doğal ışıkla daha küçük alanlarda kullanmayı önermektedir. Yumurta kabuğu da duvar kusurlarını kaplamak için mükemmeldir ve sürtünmeye karşı dayanıklıdır.
Son olarak, seçtiğiniz boyanın sadece boyadığınız aletlerin kalitesi kadar iyi olduğunu unutmamak önemlidir. Silindirler veya fırçaları alırken fiyat ve marka konusunda düşünebilirsiniz, ancak yüksek kaliteli araçlar kullanmak her zaman en iyi görünümü elde etmenize yardımcı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder