Sayfalar

23 Şubat 2021 Salı

EFSANE PORTAKAL MARMELATI

EFSANE PORTAKAL MARMELATI





EFSANE PORTAKAL MARMELATI

  • 3 kg portakal (aşağı yukarı)
  • 700-800 gr toz şeker
  • 2 limon

-Portakal ve limonları bol ılık suyla, bir fırça yardımıyla güzelce yıkarız.

-Bir patates/sebze soyacağı ile kabuğun renkli kısmını (zest) alırız. Meyveyi kalan kabuklarından arındırıp enlemesine ikiye böleriz ve varsa çekirdeklerini çıkarırız.

-İki kilo olacak kadar meyveyi (2 kilosu soyulmuş portakal+2 limon) soyduğumuzda kabaca doğrayıp büyükçe bir tencereye alırız ve orta yüksek ateşte pişirmeye başlarız. Ara ara karıştırıp yüzeyde oluşan köpükleri alırız.

-En başta soyduğumuz kabukları küçük parçalara doğrarız. Orta boy bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar suyla doldururuz ve kaynamaya bırakırız. 5-10 dk kaynatıp süzeriz ve yeniden temiz, soğuk suyla doldurup bir kez daha kaynatırız. Bu sayede kabukların acılığını almış olacağız (İsterseniz bu işlemi üç kez tekrarlayabilirsiniz, ben o acılığı sevdiğimden iki kez kafi geliyor)

– Tahminen bir yarım saattir kaynamakta olan meyvemize kabukları ve şekerimizi de ekleyip 45-60 dk arası orta ateşte pişmeye bırakırız. Eğer sıçrama yaparsa biraz kısarız altını.

-Sürenin sonunda çok dikkatli bir şekilde (üzerimize sıçrarsa yakar) çubuk blenderdan geçiririz. Burada marmelatı ne kadar inceltmek istediğiniz size kalmış. Ben arada kabuk parçaları kalmasını seviyorum 🙂

-Eğer hala çok sıvı kaldıysa bi 10 dk da bu şekilde tıngırdatabilirsiniz. Marmelatın soğudukça koyulaşacağını da göz önünde bulundurmak gerekir.

-Marmelatın soğumasına müsaade etmeden, önceden sterilize ettiğimiz kavanozlara doldururuz. İyice soğuduktan sonra etiketlerini yapıştırıp buzdolabına koyarız.



NOTLAR:

  • Kendinize göre miktarı ayarlamanız için işin matematiğini vermek istiyorum. Her bir kilo (soyulmuş ağırlık) meyve için 350-400 gr toz şeker ve 1 adet limon kullanıyoruz. Hem portakalın, hem limonun kabuklarını da ekliyoruz.
  • Meyvelerimizi en doğalından; ilaçsız, mumlanmamış olanından seçiyoruz. Süpermarket meyvesi olmaz maalesef 🙁
  • Verdiğim ölçüyle 6 x 400 gr’lık kavanoz marmelat çıkıyor.
  • Marmelatlarımı az şekerle yaptığım için, ne olur ne olmaz her daim buzdolabında muhafaza ediyorum. Rahat bir sene saklanabilir, daha uzun süre test etme şansım olmadı.
  • Kavanozları sterilize etmenin bana göre en pratik yolu bulaşık makinesine koyup yüksek sıcaklıkta bir programda yıkamak. Fırında veya kaynayan suyun içinde de yapılabilir.
  • Son bir önerim de öyle kahvaltıyı filan beklemeyin, hemen bir Crostata – Marmelatlı Tart yapıp çayın yanında keyfine varın 🙂
KAYNAK: EFSANE PORTAKAL MARMELATI - HatiBon Turkish

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder