Sayfalar

9 Şubat 2021 Salı

Fleksitaryen beslenme

 




Vejetaryenler et tüketimini tamamen keserken, veganlar etin yanında, balık, yumurta, süt ürünleri, deri kıyafet ve ayakkabılar gibi tüm hayvansal ürünleri hayatlarından çıkarırlar.

Fleksitaryenler hayvansal ürünler yedikleri için vejetaryen veya vegan olarak kabul edilmezler. Fleksitaryen beslenmenin kesin kuralları ya da tavsiye edilen kalori ve makro besin maddeleri bulunmaz.

Bu beslenme biçimi aşağıdaki ilkelere dayanmaktadır:

#1 Daha çok meyve, sebze, baklagil ve kepekli tahıllar tüketin.

#2 Hayvanlar yerine bitkilerden elde edilen proteinlere odaklanın.

#3 Esnek olun. Zaman zaman et ve hayvansal ürünler de tüketilebilir.

#4 En az işlenmiş, en doğal yiyecek formlarını tüketmeye çalışın.

#5 Rafine şeker ve tatlıları sınırlayın.




Fleksitaryen beslenme, günümüzde daha sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından sıkça tercih ediliyor. Genel olarak amaç, daha besleyici bitkisel gıdalar ve daha az et yemektir.

Muhtemel sağlık faydaları

Yeme esnekliği birçok sağlık yararı sağlayabilir. Bununla birlikte, bu diyetin kesin bir tanımı olmadığı için, fleksitaryen beslenmenin sağlık açısından diğer bitki bazlı diyetlerden farkını değerlendirmek zordur.Vegan ve vejetaryen diyetleriyle ilgili araştırmalar yarı vejetaryen diyetlerin sağlığı nasıl geliştirebileceğini anlamamıza yardımcı olabilir.

Bunun yanında, rafine yiyecekleri yemeye devam ederken et tüketimini azaltmanın çok bir faydası olmadığı da kanıtlanmıştır. 

#1 Kalp hastalığı

Zengin lifli diyetler ve sağlıklı yağlar kalp sağlığına iyi gelir. 11 yılı aşkın bir sürede 45.000 erişkin üzerinde yapılan bir çalışma, vejeteryanların vejeteryan olmayanlara göre yüzde 32 oranında daha düşük kalp hastalığı riskine sahip olduğunu ortaya koyuyor.  Bu, vejetaryen diyetlerin genellikle tansiyonu düşüren ve iyi kolesterolü artırabilen antioksidanlar bakımından zengin olmasından kaynaklanıyor. Ancak bu çalışmalar vejetaryen beslenme biçimine sahip insanlar üzerinde yapıldığından, feksitaryen beslenmenin aynı etkiye sahip olup olmadığını değerlendirmek zor. Bununla birlikte, esnek yemek yemenin öncelikle bitki bazlı olması nedeniyle büyük olasılıkla tamamen vejetaryen diyetlerine benzer faydaları olacaktır.

#2 Kilo verme

Fleksitaryen beslenme, bel kalınlığı için de faydalı olabilir. Bunun nedeni, esnekliğin yüksek kalorileri, işlenmiş yiyecekleri ve doğal olarak yüksek kalorili yiyecekleri sınırlamasıdır. Bazı çalışmalar, bitki bazlı bir diyet uygulayan kişilerin, uygulamayanlara göre daha fazla kilo verebileceğini göstermiştir. Toplamda 1.100’den fazla insanın katıldığı çalışmaların incelenmesi, 18 hafta boyunca vejeteryan diyeti yapanların iki kilo kaybettiklerini buldu. Bu aynı zamanda vegan diyetlerini takip edenlerin vejeteryanlara ve omnivorlara kıyasla kilo verme eğiliminde olduklarının bir göstergesidir.

Fleksitaryen beslenme vejetaryen bir diyete daha yakın olduğu için, kilo kaybına yardımcı olabilir, ancak muhtemelen vegan diyeti kadar kilo verme yardımcısı değildir.

#3 Diyabet

Tip 2 diyabet küresel bir sağlık salgınıdır. Sağlıklı bir diyet, özellikle de ağırlıklı olarak bitki bazlı bir beslenme, bu hastalığın önlenmesine ve tedavisine yardımcı olabilir. Bu en muhtemeldir, çünkü bitki bazlı diyetler kilo kaybına ve lif bakımından yüksek ve sağlıksız yağ oranı düşük olan ve şeker eklenmiş birçok gıda tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur. 60.000’den fazla katılımcı üzerinde yapılan çalışma, tip 2 diyabet prevalansının, yarı vejetaryenlerde vejetaryen olmayanlara göre daha düşük olduğunu tespit etti.  Ek araştırmalar tip 2 diyabet hastalarının vejetaryen diyetlerini uygulayanların yüzde 0,39 daha düşük hemoglobin A1c ye sahip olduğunu gösterdi (üç aylık kan şekeri değerleri ortalaması).

#4 Kanser

Meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar, kepekli tahıllar ve baklagillerin hepsinde, kanseri önlemeye yardımcı olabilecek besinler ve antioksidanlar bulunur. Araştırmalar, vejeteryan diyetlerin, tüm kanserlerin, özellikle de kolorektal kanserlerin genel görülme sıklığının daha düşük olması ile ilişkili olduğunu göstermektedir. 78.000 kişiden oluşan kolorektal kanserler üzerine yapılan 7 yıllık bir çalışma, yarı vejeteryanların vejetaryen olmayanlara göre bu tür kanserlere yakalanma riskinin yüzde 8 daha düşük olduğunu tespit etmiştir.  



Doğa İçin İyi Olabilir

Fleksitaryen beslenme, sağlığınıza ve doğaya yarar sağlayabilir. Et tüketimini azaltmak, toprak ve su kullanımının yanı sıra sera gazı emisyonlarını azaltarak doğal kaynakların korunmasına yardımcı olabilir. Hayvancılık için yem tüketimini artırmak yerine insanlar için üretilen daha fazla yiyecek ve sebze yiyin. Yetiştirilen bitkisel gıdaları tüketmek, hayvanlar için gıda üretmekten daha az kaynak gerektirir. Bitki proteinlerini üretirken, hayvansal protein üretmekten 11 kat daha az enerji kullanır.

KAYNAK: Yakından bakalım: Fleksitaryen beslenme – Yeşilist | Herkes için yeşil (yesilist.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder