Malzemeler:
- 16-17 adet dolmalık biber (büyüklüğüne göre değişir)
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 adet iri boy soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 adet domates
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı
- 2 çay kaşığı yenibahar
- 2 çay kaşığı toz nane
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı karabiber
- yarım demet maydanoz
- Tuz
Sosu için:
- 1 tepeleme yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı su
- zeytinyağı
- tuz
Yapılışı:
- Dolmalık biberleri yıkayın, biberi zedelemeden biber saplarını çıkartın ve çekirdeklerini temizleyin.
- Soğanları ince ince yemeklik doğrayın, domateslerin kabuklarını kalınca soyun (kabukları kenara ayırın) içini yemeklik doğrayın.
- Soğanları ve fıstıkları pembeleşene kadar zeytinyağında kavurun, üzerine pirinci ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Domates içlerini, suda beklettiğiniz kuş üzümlerini ve tuzunu ekleyerek kavurun.
- Harca şekeri, 2 su bardağından biraz fazla sıcak su ekleyerek suyunu çekene kadar ağır ateşte pişirin.
- Pişen harcı ocaktan alın, hafif ılınan harca kıydığınız maydanozu ilave edin ve çok sıkıştırmadan biberlerin içine doldurun.
- Üzerini ayırdığınız domates kabuklarıyla kapatın.
- Dolmaları fırına girebilen bir tencereye ya da kapaklı borcam içine dizin. Sosu için gerekli tüm malzemeyi karıştırıp üstüne dökün.
- 200 derece 40 dakika kapağı kapalı olarak pişirin. Kapağını açın ve fırının ızgarasını da açarak dolmalar kızarıncaya kadar 10-15 dakika daha pişirerek servis yapın.
Instagram hesabım @mutfaksirlari takip etmeyi unutmayın.
KAYNAK: Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması – Mutfak Sırları – Pratik Yemek Tarifleri (mutfaksirlari.com)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder