Limoncello akşam yemeklerinden sonra içilen ve sindirime yardımcı özelliği olan bir İtalyan içkisidir. Çok soğuk içilmesi gerekir, bunun için de limoncello ya buzlukta saklanır ya da buzlukta bekletilmiş kadehler kullanılarak servis edilir. Sek içmek istemezseniz naneli limonata ile karıştırabilir veya yaptığınız meyve salatalarına koyabilirsiniz. Küçük şişelerde sakladığınız limoncelloları ise arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz.
İtalya’da çok yaygındır evde likör yapımı ve Limoncello da zaten evde doğmuş bir tariftir. Öyle ki 1900’lü yılların başlarından beri yapılan Limoncello çok uzun yıllar sadece evlerde yapılırmış. 80’li yıllarda fabrikasyon üretime geçilse bile hala daha en makbul Limoncello ev yapımı olanıdır.
Başrol oyuncumuz limon; en tazesi, en doğalı olmalı elbette. Limon seçerken kalın kabuklu, yarasız beresiz olanları seçmek gerekir. Sadece kabuğun sarı kısmını kullanacağımız için mumlanmış, ilaçlı meyveleri tercih etmemek çok önemli. Yani bu kriterlere göre limonun en bol ve güzel olduğu kış başından bahar ortasına hatta sonlarına kadar Limoncello yapılabilir.
Yukarıdaki fotoda da görüldüğü gibi limonun sadece zest kısmını kullanıyoruz. Kabuğun hemen altındaki beyaz kısım likörümüze acımtrak bir tat vereceği için kabuğu alırken sadece sarı kısmını almaya özen gösteriyoruz. Bu işlemi en kolay bir patates/sebze soyacağı ile yapabiliriz. Bıçağınız ne kadar keskin olursa olsun, o ince çizgiyi yakalamak pek kolay değildir.
İhtiyacımız olan bir diğer malzeme ise etil alkol, evet votka değil hacmen çok daha kuvvetli (%96) olan alkol ile yapılır Limoncello. İnternette bulacağınız tariflerin %90’ı (eğer ki aramayı İtalyanca yapmıyorsanız) alkol olarak votka kullanmanızı söyleyecek (Votka hacmen %40 civarı) Bunun sebebi saf alkolün her yerde bulunamamasından dolayı tarifin votkaya uyarlanmış olmasıdır. Italya’da dediğim gibi her evde bir çeşit likör yapıldığından, süpermarketlerde kolaylıkla bulunabilen bir üründür etil alkol. Limoncelloyu bir kez votka ile yapıp hiç memnun kalmadığımdan yıllarca her İtalya dönüşü valizimde bir iki şişe alkol taşıdım : ) Ama artık buna gerek kalmadı, çünkü son birkaç yıldır bizim marketlerimizde de satılmaya başlandı etil alkol. Hatta yine votka veya kanyak ile yapılan vişne likörümü bile alkol ile yapar oldum.
Yine birçok tarifte Limoncello’nun iki üç ayda hazır olacağı söylenir. Limon kabukları alkolde 40 gün kadar bekletilecek, şerbetle karıştırdıktan sonra da bir o kadar bekleyecek denir. Bu çok gereksiz bir bekleme süresidir ve limonçello bir hafta içinde içime hazır hale gelir. Hatta kayınvalidem alkolün limon kabuklarının aromasını ve rengini alması için 24 saat bile yeter derdi.
Limoncello buz gibi servis edilir ve her daim içmeye hazır olsun diye buzlukta muhafaza edilir, içindeki alkol ve şeker oranından dolayı da asla buz tutmaz. Sıcak aylarda ayrıca buzlukta soğutulmuş bardaklarda servis edilir ki hemen ısınmasın. Buzlukta muhafaza edeceğiniz şişenin iyi kapanır olması ve kalın camdan olması gerekir ki başımıza istenmeyen kazalar gelmesin. Yani misafire ikramda kullandığımız şık, zarif likör şişelerini buzluğa koymamanızı tavsiye ederim.
Limoncello benim en sevdiğim ev yapımı hediyelerdendir. O sebepten her sene yılbaşı öncesi mutlaka yaparım, duruma göre eğer elimde fazla kalmamışsa bir de baharda yaparım ki yıl boyu keyfine varalım.
LIMONCELLO (AİLE TARİFİYLE EN SEVİLEN İTALYAN LİKÖRÜ LİMONÇELLO)
- 1 lt etil alkol
- 8-10 adet büyük limon
- 650 gr şeker
- 1,5 lt içme suyu
- Limonları akan suyun altında bir fırça yardımıyla iyice yıkarız, sıcak su da tercih edebilirsiniz.
- Kabuklarını bir patates soyacağı yardımıyla alırız.
- Kapaklı, boş bir şişeye alkolün yarısını aktarırız ve limon kabuklarını iki şişeye pay ederiz. (eğer isterseniz hacmi 1 lt'den fazla olan kapaklı bir kavanoz da kullanabilirsiniz).
- Şişelerimizi sıkıca kapatıp karanlık bir ortamda (dolap içi gibi) bir hafta bekletiriz. Gün aşırı gidip şişeyi baş aşağı çeviririz.
- Bir haftanın sonunda 1,5 lt suyu kaynama noktasına getirip şekeri ilave ederiz. Şeker eriyene kadar karıştırıp altını kapatırız ve iyice soğumaya bırakırız.(Kıvamlı bir şerbet istemiyoruz, şekerin erimesi kafi).
- Şerbetimiz soğuyunca artık limonun tüm rengini ve aromasını almış olan alkolle karıştırıp limon kabuklarını atarız.
- Elde ettiğimiz 3 lt'ye yakın likörü kapağı iyi kapanan, tercihen cam şişelere koyup karanlık bir yerde muhafaza ederiz.
- Şişelerden bir tanesini hemen buzluğa atarız ve soğuduğu zaman servis edebiliriz.
Likörümüzün alkol oranı %30-35 arasındadır, şayet biraz sert gelirse servis ederken içine bir küp buz atabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder