Sayfalar

31 Mart 2021 Çarşamba

En Güzel Tatlı Ekmek: Paskalya Çöreği Tarifi


Az yağlı, yumurtalı, bazı çeşitleri tatlı bazıları tuzlu olan gevrek hamur işi çörek tariflerinin en bilinenlerinden biri paskalya çöreğidir. Saç örgüsü şeklinde küçük ya da büyük olarak hazırlanan çörekler, dilimlendikten sonra servis edilir. Arzuya göre hamuruna kuru yemiş parçaları katılır.

Mahlep ya da damla sakızından ileri gelir hoş kokusu. Beş çayı için ideal bir hamur işidir.


KAÇ KİŞİLİK

12 dilim

HAZIRLAMA SÜRESİ

2 saat

PİŞİRME SÜRESİ

45 dakika

Paskalya Çöreği Tarifi İçin Malzemeler

    Maya karışımı için:

  • 1/4 su bardağıılık su
  • 1/4 su bardağıılık süt
  • 1/4 paketyaş maya
  • 1/2 tatlı kaşığıtoz şeker
  • 1/2 çay bardağıun

    Maya karışımına ek çörek hamuru için:

  • 1/4 su bardağıtoz şeker
  • 1/2 tatlı kaşığıtoz mahlep
  • 1 adetyumurta
  • 70 grammargarin
  • 2 su bardağıun

    Üzeri için:

  • 1 adetyumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığıpudra şekeri
  • 1/2 su bardağıbadem kırığı


Paskalya Çöreği Tarifinin Püf Noktası

Yaş mayayla hazırlanan bir ekmek hamuru olduğu için dinlendirme sürelerine dikkat edin. Mayalandırma işlemi sırasında ılık su kullanmak mayalandırma süresini kısaltacaktır.

Paskalya Çöreği Tarifinin Pişirme Önerisi

Arzuya göre hazırlayacağınız paskalya çöreği hamuruna sap kısımlarını ayıkladığınız kuru üzüm taneleri ve badem kırıkları katabilirsiniz. Hamur bezelerini küçültüp üç eşit parçaya bölerek porsiyonluk ve küçük paskalya çörekleri hazırlayabilirsiniz.


Paskalya Çöreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Ilık suyu derin bir karıştırma kabına alın. Oda sıcaklığında çözdürdüğünüz yaş mayayı katıp mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika kadar bekletin.

  2. Ilık süt ve toz şeker ilave ettiğiniz yaş maya karışımına elenmiş unu ekleyin. Bir çırpıcı yardımıyla karıştırıp üzerini kapattıktan sonra yaklaşık 15-20 dakika kadar bekletin.

  3. Margarini kısık ateşte eritip ılınması için ayrı bir yerde bekletin. Ayrı bir kasede yumurtayı toz şeker ilavesiyle pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.

  4. Oda ısısında dinlenen maya karışımı üzerine toz şekerle çırpılmış yumurta, eritilmiş margarin, mahlep ve elenmiş unu ekleyerek alttan üste doğru karıştırın.

  5. Tüm malzemeler toparlanana kadar yoğurduğunuz hamuru, üzerini streç filmle kapattıktan sonra oda ısısında bir saat kadar dinlendirin.

  6. Büyük ve tek bir paskalya çöreği hazırlamak için; dinlenen hamuru, üç eşit hamur bezesine ayırdıktan sonra uç kısımlarını birleştirin.

  7. Saç örgüsü şeklinde örerek sona doğru yaklaştığınız hamur bezelerinin uç kısımlarını üst üste bastırarak birleştirin.

  8. Üzerine yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aldığınız paskalya çöreği üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürün. Badem kırıkları serpiştirin. Tepsi mayasını da tamamlaması için son kez 30 dakika kadar dinlendirin.

  9. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kabarıp üzeri kızarana kadar pişirdiğiniz paskalya çöreğini dinlendirdikten sonra dilimleyerek sevdiklerinizle paylaşın.

  10. Kaynak: Paskalya Çöreği Tarifi, Nasıl Yapılır? - Yemek.com





 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder