Mutfak kültürümüzde çorba çeşitleri severek tüketilen ve vazgeçilmeyen besinlerimiz arasındadır. Çorba çeşitlerimiz, hem sağlıklı hem de pratik olduğu için sofralarımızdan hiç eksik olmaz. Tüm çorba çeşitlerimiz, neredeyse hepsi ana yemek değerindedir. Bazen çeşit çeşit hazırlanmış yemeklerimizin öncesinde başlangıç olarak tüketilir. Bazen de hastalandığımızda, bizi yataktan kaldıracak bir şifalı el değmiş gibi soğuk kış aylarında içimizi ısıtan enfes lezzet olarak karşımıza çıkar. Şimdi sizleri mevcut mutfak malzemelerinizle evde yapımı kolay ve pratik çorba tarifleri ile baş başa bırakalım.
1. Mantar Çorbası
Muhteşem mantar çorbası için, mantarları ince ince doğruyoruz. Derin bir tencereye tereyağı koyup soğanı kavuruyoruz. Kavrulan soğana mantarları ekleyip, suyunu bırakana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Suyunu bırakan mantarların üzerine unu ekleyip, iyice kavurduktan sonra tuzunu ve karabiberini ekliyoruz. Ardından sütü azar azar ekleyip, hızlı bir şekilde karıştırarak unun topaklanmasını engelliyoruz. Daha sonra çorbanın suyunu ekleyip, 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Sıcak bir şekilde servis ediyoruz. Afiyet olsun!
2. Tarhana Çorbası
Geleneksel, eskimeyen lezzetimiz; tarhana çorbası için, tenceremize tereyağımızı alıyoruz. Tereyağ eridikten sonra salçayı ekleyip iyice kavuruyoruz. Kavrulan salçaya suyumuzu (isteğe bağlı tavuk, et ya da sebze suyu olabilir.) ekliyoruz. Kaynayana kadar karıştırıyoruz ki; dibi tutmasın. Kaynadıktan sonra baharatları ve sarımsağı ekliyoruz. 10 dakika kadar daha kaynadıktan sonra şifa dolu tarhana çorbamız hazır!
3. Mercimek Çorbası
Önce derin bir tencereye sıvı yağı ve soğanı alıp kavuralım. Sonra rende havuç ve küp doğradığımız patatesi de ekleyip karıştıralım. Daha sonra yıkayıp süzdüğümüz mercimek ve sıcak suyumuzu ilave edip tekrar karıştıralım. Tuzumuzu ve baharatları da ekleyelim, kaynayana kadar pişirip, 10 dakika daha kaynatıp altını kapatalım. Pişen çorbamızın içindeki sebzeleri blender yardımıyla küçültelim. Ardından süzgeç yardımıyla süzüp posasından arındıralım. Dilerseniz küçük bir tavada çorbanın üzerine tereyağı ve nane yakıp dökebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun!
4. Şehriye Çorbası
Pratik çorba tarifleri olarak şehriye çorbasını listeye eklemesek olmazdı. Tarifine gelince, tenceremize tereyağını ve domates rendesini koyup kavuralım. Üzerine bir litre sıcak suyumuzu ekleyip, kaynamaya bırakalım. Kaynayan çorbamızın içine bir çay bardağı şehriyemizi ekleyip karıştıralım. Son olarak karabiber, pul biber ve tuzunu ilave edip şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Hepsi bu kadar!
5. Brokoli Çorbası
Önce tenceremize tereyağı, sıvı yağı ve kuru soğanı koyup kavuruyoruz. Rendelenmiş bir adet havucu da ekleyip, kavurmaya devam ediyoruz. Sonra unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım. Daha sonra suyunu ilave edip kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra brokoliyi ve sütü ekleyip, karıştırarak pişirelim. Tuzunu ve karabiberini ilave edelim ve sıcak sıcak servis edelim.
KAYNAK: https://dergice.com/evde-yapimi-kolay-en-pratik-corba-tarifleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder