Sayfalar

2 Haziran 2021 Çarşamba

Adaçayı Nasıl Demlenir? Adaçayının Faydaları Nelerdir?

adaçayı faydaları nelerdirAdaçayı Nasıl Demlenir? Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Adaçayı Nedir? Adaçayı Neye İyi Gelir?

Son zamanlarda adaçayı nedir sorusu çoğu kişi tarafından merak konusu olmuştur. Özellikle son birkaç senedir adı çok farklı alanlarda duyulmaya başlanan adaçayı, genellikle Akdeniz’de yetişen bir bitkidir. Ballıbabagiller familyasında yer alan bu bitki, yoğun ve benzersiz kokusuyla ilgi çeker. Her mevsimde yeşil kalan ve yapraklarını dökmeyen mucizevi adaçayı bitkisi, yaz aylarında mor, mavi ve pembe renkte çiçek açar. Nane ile aynı soyu paylaşan adaçayının farklı kullanım alanları ve sağlığa olan faydaları son yıllarda son derece önemsenmektedir. 


Baharat olarak kullanılabilen, yakılabilen ve çay şeklinde demlenebilen adaçayı yararları sayesinde hem alternatif tıp hem de geleneksel tıp tarafından tavsiye edilir. Adaçayı neye iyi gelir dersek de adaçayının antioksidan ve antienflamatuar yapısı, birçok hastalıktan korunmak için önemli bir etkiye sahiptir. Ayrıca en bilinen özelliklerden bir tanesi de yarattığı rahatlatıcı etkidir. Stresi ve yorgunluğu azaltarak rahatlamaya yardımcı olur. 

Adaçayının bitki çayı dışında kullanımları da mevcuttur. Özellikle kozmetik sektöründe çok fazla tercih edilen adaçayı faydaları sayesinde cilt sağlığı için de oldukça etkilidir. Düzenli cilt bakımını dahil edildiği zaman yaşlanmanın etkilerini azaltarak canlı ve genç görünen bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur. Diş ağrılarına ve iltihaplara bile iyi gelen adaçayı, tüm bu özelliklerinden dolayı çok tercih edilen bir bitkidir. 

 

Adaçayı Nasıl Yapılır?

Bu mucizevi bitkinin en yaygın kullanım şekli demlenerek çay halinde içilmesidir ve bu durum da herkesin aklına adaçayı nasıl yapılır sorusunu getirir. Kuru ya da yaş adaçayı yapraklarından yapılan bu çay birçok hastalık için ve hatta zayıflamaya yardımcı olması için bile tercih edilebilir. Antioksidan özelliği ile birçok faydası olan adaçayını demlemek de oldukça kolaydır. İsteğinize göre yaş adaçayı yapraklarını ya da kurutulmuş adaçayını tercih edebilirsiniz. 

Peki adaçayı nasıl demlenir? Yapmanız gereken tek şey yaprakları ve suyu cezveye koyarak kaynatmaktır. Tıpkı siyah ve yeşil çayda olduğu gibi, daha aromatik ve lezzetli bir sonuç elde etmek için birkaç dakika boyunca demlenmesini ve tadının oturmasını bekleyebilirsiniz. Eğer daha farklı bir aromaya sahip olmasını isterseniz demledikten sonra içine limon da ekleyebilirsiniz. 

Eğer iş hayatınızda sınırlı bir süre içerisinde çay demlemekte zorluk yaşıyorsanız, paketli sallama adaçaylarını da tercih edebilirsiniz. Tıpkı kendi yaptığınız zamanki gibi, paketli çaylar da kurutulmuş adaçayı yapraklarından yapılır. Ayrıca ambalajları sayesinde çantanızda taşımanız ya da ofisinizde muhafaza etmeniz de çok kolay ve hijyenik olur.

adaçayı nasıl demlenir

Adaçayının Yararları ve Etkileri Nelerdir?

Son zamanlarda birçok insan adaçayı faydaları nelerdir? sorusunu merak etmektedir. Bu şifalı bitkinin insan sağlığına hem bedensel hem de ruhsal olarak birçok faydası vardır. Adaçayı etkileri kategoriler halinde şu şekilde sıralanabilir;

 

Adaçayının Bedensel Sağlık Açısından Yararları Nelerdir?

Adaçayının yaş ya da kuru yaprakları ile demlenen çay, birçok sağlık problemine yarar sağlar. Her gün düzenli olarak bir bardak tüketildiği zaman sindirimi hızlandırır ve bağırsak problemlerine iyi gelir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için çok faydalı olan adaçayının, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve grip gibi üşütme temelli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılması önerilir. 

Pratik bir şekilde demleyebileceğiniz bu şifalı çay, boğazınızı yumuşatarak çok daha hızlı bir şekilde iyileşmenizi sağlar. Antioksidan özelliği sayesinde vücudunuzda ve özellikle de karaciğerinizde bulunan toksinlerin hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Bu detoks özelliği aynı zamanda diyet yapan kişiler için kilo verme sürecini hızlandırır. 

Kendine has kokusu ve tadı ile beyin fonksiyonların daha hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak odaklanmayı kolaylaştırır. Özellikle çalışma ortamlarında tüketildiği zaman verimliliği arttırdığı gözlemlenmiştir. Antibakteriyel özelliğe sahip olan adaçayı, diş ve ağız sağlığı için de birçok fayda sağlar. 

Demlediğiniz çay ile gargara yaptığınız zaman diş iltihaplarını önlemeye ve bu iltihaplardan kaynaklanan ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur. Kan şekerini kontrol altında tutmaya yarayan adaçayı, diyabet hastaları tarafından da yoğun şekilde tüketilmektedir. Uzmanlar yüksek kolesterol problemi olan kişilerin de düzenli olarak adaçayı içmesini önerir. Kemikleri ve kasları güçlendirmeye yardımcı olur ve idrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirir.

Adaçayının cilde olan etkisi de bir o kadar önemlidir. Kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılan adaçayı, cilt hücrelerinin sağlıklı şekilde gelişmesini destekler. Tedavisi çok zor olan akne, sedef, egzama gibi cilt hastalıklarında fayda sağlandığı gözlemlenmiştir. Yaşlanma ile belirginleşen çizgilerin ve kırışıklıkların oluşumunu yavaşlatır ve daha canlı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Ayrıca yaraların iyileşmesinde hızlandırıcı bir etkiye sahip olduğu da kanıtlanmıştır. 

 

Adaçayının Ruhsal Sağlık Açıdan Yararları Nelerdir?

Adaçayı sizi yalnızca hastalıklardan korumakla kalmaz ayrıca ruhsal sağlığınız üzerinde de çok büyük bir etkisi vardır. Özellikle çalışmaktan kendinize hiç vakit ayıramadığınız günlerde stres seviyeniz çok yükselir. Böyle zamanlarda adaçayı tüketmek stres seviyenizi düşürerek gevşemenizi ve rahatlamanızı sağlar. Sakinleştirici etkiye sahip olan bu mucizevi bitki, önemli sunumlardan ve sınavlardan önce de sıklıkla tercih edilir. Uzmanlar adaçayının rahatlatıcı etkisinin depresyon tedavisinde de önemli bir rol oynadığını belirtir. Son olarak, yatıştırıcı etkisi sayesinde uyku problemleri yaşayan kişilerin daha kısa bir sürede uykuya dalmalarına yardımcı olur. 

Son yıllarda adaçayının yakarak kullanımı da çok fazla artmıştır. Adaçayı yakmanın bir ortamın enerjisini değiştirerek stresi ve gerginliği azalttığına inanılır. Yandığı zaman ortaya çıkan kokunun sinirleri hücrelerini uyararak yaratıcılığı destekler bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. 

Özellikle çalışma ortamlarında adaçayı yakmanız verimliliğinizi ve yaratıcılığınızı arttırır. Son olarak da adaçayının antibakteriyel özelliği sayesinde etrafınızda bulunan mikropları kırdığı düşünülür. Bundan dolayı hasta olduğunuz zaman ya da hastalığı geçirdikten sonra evinizi arındırmak için adaçayı yakabilirsiniz. Yani adaçayı faydaları nelerdir sorusunun cevabı saymakla bitmeyen uzunluktadır.

adaçayı faydaları nelerdir

Adaçayı Ne Kadar Tüketilmeli?

Her şeyde olduğu gibi, adaçayı tüketiminde de dozaja dikkat etmeniz gereklidir. Bu şifalı bitki aşırı düzeyde tüketildiği zaman bazı sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Olması gerekenin üstünde adaçayı tüketimi mide bulantısı, kusma gibi küçük yan etkilere de kalp hastalığı ya da böbrek problemleri gibi ciddi risklere de sebep olabilir. 

Bundan dolayı da uzmanlar tarafından önerilen dozajın üstüne çıkılmaması tavsiye edilir. Peki günlük adaçayı ne kadar tüketilmelidir sorusunun cevabına gelirsek eğer; günlük birkaç bardak adaçayı gönül rahatlığıyla tüketilebilir. 

Adaçayı faydaları saymakla bitmez. Adaçayı ve benzeri bitki çayı çeşitlerini en uygun fiyatlara satın almak için Avansas’ı tercih edebilirsiniz. TOBB Güven Damgası sahibi olan Avansas, pratik ve güvenli bir alışveriş deneyimi yaşamanız için çalışır. VeriSign ve 3D Secure alt yapılarını kullanan firmamız, güvenli ödeme imkanı sunar. Verdiğiniz siparişlerin her aşaması öz denetimden geçer ve hiçbir aksaklık yaşanmadığından emin olunur. 

Avansas’ın kullanıcılarına sunduğu bir diğer avantaj da hızlı teslimat imkanıdır. Saat 14:00’den önce verdiğiniz siparişleriniz aynı gün içerisinde kargoya verilir. Ürünü teslim aldıktan sonraki 30 gün boyunca devam eden kolay iade imkanı sayesinde de hiçbir mağduriyet yaşamazsınız. Siz de ev ve ofis ihtiyaçlarınız için Avansas’ın ayrıcalıklarla dolu dünyasını ve uygun fiyat avantajlarını tercih edebilirsiniz. 

KAYNAK: https://www.avansas.com/blog/adacayi-nasil-demlenir-adacayinin-faydalari-nelerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder