Sayfalar

27 Eylül 2021 Pazartesi

Taşköprü Sarımsağı

Taşköprü Sarımsağı

Taşköprü Sarımsağı

Sarımsağın kökenine dair farklı inançlar bulunsa da yaygın inanç anayurdunun Orta Asya olduğu yönündedir.

Arkeolojik kayıtlardan Sümerler ‘in sarımsağı bildiği ve ilaç olarak kullandıkları bilinmektedir.



Mısır piramitlerinin inşasında çalışan işçilere ise güçten düşmesinler diye bol bol sarımsak yedirildiği anlaşılmıştır. Ayrıca Mısırlılar sarımsağı ölümcül hastalıklara karşı ilaç olarak kullanmışlar ve tanrılara ait kutsal bir bitki olarak kabul etmişlerdir.

Sarımsak, M.Ö 2. ve 1.yüzyıllarda Çin'de ilaç olarak kullanılırken Ortaçağ'da da kolera ve veba gibi salgın hastalıklarla mücadelede kullanılmıştır. Ayrıca Ortaçağ'da sarımsağın mistik gücüne inanan insanlar, vampir ve şeytandan korunmak için üzerlerinde sarımsak taşımışlardır.

 

Sarımsakta protein, A, B ve C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir bulunur.

İçerdiği yoğun kokusunun nedeni ise içerdiği 'allicin' denilen maddedir. Bu madde sarımsak ezildiğinde ortaya çıkan kokunun nedenidir.

Taşköprü Sarımsağının baş kabuk rengi beyaz, diş kabuk rengi pembe, diş et rengi krem-sarıdır. Kokusu keskin ve kendine özel acılığı vardır. Diğer sarımsaklara nazaran daha acıdır. Tıbbi özellik açısından da en değerli sarımsaktır. Sağlığa olan sayısız yararlarından faydalanmak için günde 1-2 diş sarımsak yemek gerekir. Ayrıca yüksek sıcaklarda pişirilmesi sağlığa yararlı etkilerini azaltabilir.

Sarımsaktan yararlanıp kokusundan rahatsız olmamak için; sabahları kalkar kalkmaz aç karnına bir diş sarımsak biraz suyla hap gibi yutulur ve 45 dakika sonra kahvaltı yapılırsa, sarımsak boş mideden kolayca bağırsağa geçer ve ağızda koku kalmaz. Veya kokuyu gidermek için 1-2 diş kavrulmuş kahve çiğnenebilir.

 

Sarımsağın Sağlığa Başlıca Faydaları:

•    Sarımsak antiseptik (mikrop öldürücü) ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.

•    Nezle ve soğuk algınlığına karşı etkilidir. Yüksek tansiyonu düşürür.

•    Bedenin kansere yakalanma riskini azaltır.

•    Kandaki kolesterol düzeyini düşürür.

•    Kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini ve tıkanıklığını önler.

•    Kan temizleyici ve antibakteriyel özellikleri bulunur.

•    Kandaki şeker düzeyini dengeler.

•    İştah açar, sindirimi kolaylaştırır.

•    Bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri öldürür. Mide ve bağırsakları dezenfekte eder. Zararlı bakterileri yok eder.

•    Nefes borusu rahatsızlıkları ve bronşite iyi gelir. Balgam, idrar, safra ve gaz söktürücüdür. 

•    Böbreklerin düzenli çalışmasına yardım eder. İdrar yollarında taş oluşumunu önler.

•    Yara ve çıbanları iyileştirir.

•    Zehirlenmeye karşı etkilidir.

•    Vücuttan sivrisinek ve böcekleri uzaklaştırır.

•    Saç dökülmesini yavaşlatır.


KAYNAK: https://www.iksirliciftlik.com/blog/icerik/taskopru-sarimsagi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder