Sayfalar

13 Şubat 2023 Pazartesi

🔔 Deprem Özel | Depremde Hayat Kurtarıcı Olabilecek Uygulamalar ve Psikolojik İlk Yardım


theMagger

Deprem felaketinin ardından bir haftayı geride bıraktık… Geçtiğimiz haftadan beri çaresizlik, üzüntü, şok, korku, sevinç, öfke, isyan tüm duygularımız birbirine karışmış durumda. Tüm “operasyonel” sorunlara, zamana ve doğal koşullara inat toplumsal dayanışmanın güzel bir örneğini ortaya koyduk. Ve gördük ki teknoloji bu dayanışmanın her aşamasında kilit rol oynuyor. Biz de bu dayanışmaya hayat kurtarıcı etkisi olabilecek derleyerek katkıda bulunmak istedik. Hiçbirini kullanmak zorunda kalmamak dileğiyle…

Uygulamalar bölümünün ardından depremzedelerin ve yakınlarının yardım alabileceği platformlar listesini, sonrasında ise deprem konusunda psikolojik ilk yardım notlarımızı göreceksiniz.

⏲️ Toplam okuma süresi: 5 dakika

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı newsletter-seperator.png

Depremde Hayat Kurtarıcı Olabilecek Uygulamalar – Telefonunuzda Bulunsun.

Enkaz Dinleme Uygulaması: Telefonunuzun tarayıcısına tiny.cc/dinleme yazarak ulaşabileceğiniz, sürekli internet bağlantısı veya indirme gerektirmeyen bir web uygulaması.

Whistle: Deprem sonrasında göçük altında kalmanız durumunda, telefonunuzun yüksek desibelli bir düdüğe dönüşmesini sağlayacak uygulama.

AKUT Güvendeyim: Deprem gibi doğal afetler anında bilgilerinizi önceden belirlediğiniz kişilere kısa mesajla güvende olduğunuz bilgisini gönderen bir uygulama.

Güvendesin: Doğal afetler ve diğer tüm acil durumlarda ailenize, arkadaşlarınıza ve sevdiklerinize güvende olduğunuzu veya tehlikede olduğunuzu tek bir tuşla bildirebileceğiniz bir uygulama.

Life360: GPS özelliği ile doğal afet anında sevdiklerinizden lokasyon bazlı haberdar olmanızı sağlayan bir uygulama.

AFAD Acil Çağrı: Deprem durumunda acil çağrı oluşturmak ve 112 Acil Servis ile iletişim kurmak için sadece çevrimiçi kullanılabilen mobil uygulama.

FindMy ve Google Cihazımı Bul: Apple ve Android aygıtlarınızı takip etmeyi ve bulmayı kolaylaştıran, ayrıca yakınlarınızla iletişim kurabilmenizi sağlayan uygulamalar.

Depremzedelerin ve Yakınlarının Yardım Alabileceği Platformlar – Mutlaka Not Edin.

depremzedem.com: Depremzedelerin isim ve soyisimle aratılarak hangi hastaneye götürüldüğünün, hangi bölümde tedavi edildiğinin ve hayati tehlikesinin ne durumda olduğunun görülebilmesini sağlıyor.

misafirimol.trair.com.tr: Deprem bölgesi dışında ikamet eden kişilerin depremzedeleri evlerinde misafir edebilmek için ilan oluşturabilmelerini ve ücretsiz olarak kalabilecekleri otelleri görebilmelerini sağlıyor.

kalacakyer.org: Depremzedeler için toplanma alanlarını, tesisleri, güvenli konaklama alanlarını ve gönüllü evlerini listeleyen platformda Ahbap ve Otelz’in paylaştığı lokasyonlar da yer alıyor.

yanındayız.biz: Depremden etkilenen kişilerin gönüllü psikologlardan, pedagoglardan, avukatlardan ve özel öğretmenlerden online ya da yüz yüze destek alabilmesini sağlıyor.

deprem.io: Deprem bölgesinde bulunan ihtiyaç sahiplerini ve enkaz altında kalanları tespit etmek için gönüllü yazılımcılar tarafından hayata geçirilmiş bir imece platformu. Ayrıca depremzedelerin gıda, ısınma gibi önemli ihtiyaçlarının bildirilmesini, iş makinesi kullanan kişilere ulaşılabilmesini, ulaşım ihtiyacı olanların ilgili bölgelere giden kişilerle irtibat kurabilmesini de sağlıyor.

Psikolojik İlk Yardım – Neler Yapmalıyız ve Neler Yapmamalıyız?

Afetlerin ardından hükümetler ve yardım örgütleri genel toplum ve mağdurların stres veren zorluklarını azaltmada önemli bir rol oynar. Gıda, giysi, barınak ve benzer temel eşya gereksinim kaynaklarının adil şekilde dağıtılması, sağlık bakım hizmetlerine hızla ulaşılması güveni pekiştirir sonucu olumlu yansır. Toplumun iyiliği için yardım ve müdahaleler etik ilkelere uygun olmalıdır.

YapılMAMASI Gerekenler | Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Çalışma Birimi Tarafından Paylaşılmıştır.

– Kişileri öykülerini anlatmaya, özellikle de kişisel detaylara girmeye zorlamayın. (Sükuneti azaltır)
– Her şey iyi olacak” veya “en azından sen hayattasın” gibi basit güvenceler vermeyin. (Özyeterliliği azaltır)
– Kişilere şunu hissedeceksin, şunu yap gibi ifadelerle ne yapacağını dikte etmeyin. (Özyeterliliği azaltır)
– Afetzedelere, onların kişisel davranışları veya inançlarıyla ilgili olarak niye bu olayları yaşadıklarını söylemeyin. (Özyeterliliği azaltır)
– Tutamayacağını sözler vermeyin. (Umudu azaltır)
– Kişilerin hizmetlere ihtiyaç duyduğu bu devrede var olan hizmetleri ve kurtarma aktivitelerini uluorta eleştirmeyin. (Umudu ve sükuneti azaltır)

Deprem Mağduru Yetişkinler İçin İlk Etapta Yapılabilecekler | Kln. Psk. İpek Kerestecioğlu Tarafından Paylaşılmıştır.

– Uzun cümlelerden kaçınarak, net ve doğru bilgi vermeye çalışın.
– Afet mağdurunu sakin bir biçimde dinlemeye çalışın. Kendi hızında gitmesine izin verin. İzin verirse, temas edin, sarılın, elini tutun, “ben buradayım” mesajını verin. Göz teması kurun.
– Kolektif bir travma yaşadığımız için grup halinde kalmasına yardımcı olun. Yalnız kalmamasına gayret edin. Mümkünse gün içerisinde belirli aralıklarla onunla temasta kalın, güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.
– Uyku ve yemek için zorlamayın. Vücut böylesi şoklarda tepki verebilir. Kişinin yanında her an erişebileceği su ve yemeği bulundurun ve kendi hızında gitmesine izin verin.
– Beden böyle zamanlar titreyebilir, titremek duygusunu boşaltmaya yardım eder. Kişinin titremesine izin verin, beden ihtiyaç duyduğu şeyi yaparak sakinleşir. Kişi titrerken sırtına hafifçe dokunup, ufak dokunuşlarla yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz.
– İçinde bulunduğunuz durumun üstesinden gelebilmek için gerekli desteğin var olduğunu, herkesin seferber olduğunu ve yalnız olmadığını gerçekçi cümlelerle ona hatırlatın.

Arama Kurtarma Ekiplerinin Sağ Kolları: Köpekler

Sıla, Lezzet, Şilan, Maria, Talos, Tetik, Rita, Meksikalı ekibin değerli üyesi, bugün deprem bölgesinde hayat kurtarırken hayatını kaybettiği haberini aldığımızda çok üzüldüğümüz Proteo ve daha onlarcası… İyi değiliz belki de uzun bir süre daha iyi olmayacağız ama onların varlığı bizlere güç veriyor. Onları anmadan bu newsletter’ı bitirmek istemedik… Her biri yüzlerce hayat kurtardı. Kimisi dünyanın bir ucundan geldi. Patileri kanadı, düşüp yaralandılar, çok yorulup bir köşede uyuya kaldılar ama arama kurtarma ekiplerine destek olmayı asla bırakmadılar. Bu vefayı hiçbir zaman unutmayalım.

ÖNEMLİ NOT: Son olarak, giriş çıkışına izin verilmeyen, hasar görmüş çoğu evde mahsur kalmış birçok kedi, köpek, kuş olduğunun, tüm canlar kurtarılmadan yıkım kararı alınmaması gerektiğinin de altını çizmek istiyoruz.

theMagger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder