2 Şubat 2014 Pazar

ILGAZ DAĞI KAYAK MERKEZI / KASTAMONU

Ilgaz Dağları Milli Parkı
Çankırı’nın yoğun meşe örtüsünden sonra Ilgaz Dağı’na çıktıkça, kara çam ormanları başlar. Yükselti arttıkça, köknar ormanları ile birlikte yer yer sarıçama da rastlanır. Yoğun bir orman örtüsü ve yer örtü türlerine sahiptir. Orman açıklıklarında bulabileceğiniz kuşburnu size mevsiminde, tam bir ziyafet sunar.
Birçok kez kamp yapmaya gittiğimiz Ilgaz’da her tür hayvana rastlamak mümkün. Bizim bizzat gördüğümüz tilki, geyik ve kurt dışında alanda karaca, yaban domuzu, ayı gibi büyük memelilerin yanında, ağaçkakanlar, baykuşlar, Kocabaş gibi kuş türleri, yırtıcı kuş türleri, yani ne ararsanız var.
1976 yılında Milli Park olarak ayrılmıştır. 1088 hektar büyüklüğünde bir alanı kaplar.
Jeolojik yapısı serpantin, şist ve volkanik yapıdadır. Kuzey Anadolu fay hattı, Ilgaz’ın güney cephesi boyunca devam eder.
Ilgaz denilince akla sadece kayak gelse de, bahar ve yaz aylarında da muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Etkileyici doğasının en büyük kaynağı, metrelerce boylarıyla sizi etkileyen köknar ormanlarıdır. Çiğdemler, düğün çiçekleri etrafı sardığında görmenizi tavsiye ederiz. Baldıran Vadisi’nde sportif olta balıkçılığı amacıyla avlanma göletleri bulunuyor. Yaz dönemi gittiğinizde ister avlanın ister satın alın, balık yemeden dönmeyin deriz…


Ilgaz Dağı kayak merkezi nerededir?
Ilgaz Dağı, Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz konumunda, Kastamonu ile Çankırı illeri arasındadır. Kayak merkezi, telesiyej ve pistleri dağın kuzeyinde, Kastamonu il sınırları içerisindedir. Tesislerin 1 tanesi Çankırı tarafındadır, telesiyejin üst istasyonuna yakındır, milli park alanı dışındadır. Diğer tüm tesisler Kastamonu tarafındaki telesiyej alt istasyonuna yakındır, milli park alanı içindedir. Yakınınında ki en yüksek zirve kayak merkezinin doğusunda bulunan Hacet Tepe zirvesi olup buranın deniz seviyesinden yüksekliği 2546 m.’dir. Ilgaz Kayak Merkezi’nin yüksekliği 2000 m.’dir.
ILGAZ DAĞI KAYAK MERKEZI / KASTAMONU Ilgaz kayak merkezine nasıl gidilir?
Güneyden, Ankara tarafından gidecekseniz: Çankırı – Kastamonu yolunu kullanmanız gerekir. Kastamonu – Çankırı kavşağından (Ilgaz kavşağından) Kastamonu yönüne devam edin. Ilgaz ilçesini geçin Kastamonu’ya doğru devam edin. Ilgaz Dağı Geçidi’ni (Karayolları Ilgaz Dağı Bakım Şefliğini) geçin, yokuş inerken yaklaşık 5 km sonra yolun solunda Ilgaz Dağı Milli Parkı girişini göreceksiniz.
Batıdan, Bolu tarafından gidecekseniz: Gerede – Merzifon yolunu kullanacaksınız. Kastamonu – Çankırı kavşağından (Ilgaz kavşağından) Kastamonu yönüne (sola) dönün. Ilgaz ilçesini geçin Kastamonu’ya doğru devam edin. Ilgaz Dağı Geçidi’ni (Karayolları Ilgaz Dağı Bakım Şefliğini) geçin, yokuş inerken yaklaşık 5 km sonra yolun solunda Ilgaz Dağı Milli Parkı girişini göreceksiniz.
Doğudan, Merzifon tarafından gidecekseniz: Merzifon – Gerede yolunu kullanacaksınız. Kastamonu – Çankırı kavşağından (Ilgaz kavşağından) Kastamonu yönüne (sağa) dönün. Ilgaz ilçesini geçin Kastamonu’ya doğru devam edin. Ilgaz Dağı Geçidi’ni (Karayolları Ilgaz Dağı Bakım Şefliğini) geçin, yokuş inerken yaklaşık 5 km sonra yolun solunda Ilgaz Dağı Milli Parkı girişini göreceksiniz.
Kuzeyden, Kastamonu tarafından gidecekseniz: Çankırı – Ankara yolunu kullanacaksınız. Kastamonu’yu geçin, yokuş çıkarken yaklaşık 30 km sonra yolun sağında Ilgaz Dağı Milli Parkı girişini göreceksiniz.
Milli parka girince, yol sizi yukarı doğru yaklaşık 2 km sonra kayak merkezinin telesiyej alt istasyonuna, tesisler bölgesine getirecek.
Eğer aracınızla Çankırı tarafındaki Ilgaz Doruk Otel’e gidecekseniz: Ilgaz Dağı Geçidi Karayolları Bakım Şefliği’nin karşısındaki yola (tabelaları bulunmaktadır) girmeniz gerek. Bu yolda 5 km sonra Ilgaz Doruk Otel’e gelirsiniz, 5 km daha giderseniz telesiyej üst istasyonuna gelirsiniz ama üst istasyonda kayak kiralama hizmeti yok, araç park yeri yok, vs yok. Sizin bu istasyona arabanızla gelmenizin bir anlamı yok, geri dönüp Doruk Otel’e gitmeniz veya milli parka girip telesiyej alt istasyonuna – kayak merkezine gitmeniz gerekir.
Ilgaz kayak merkezinde yol durumu nasıldır?
Ankara – Kastamonu yolu, Çankırı – Kastamonu kavşağından sonra 2 şerit çıkış, 1 şerit iniş olarak çalışır. Yol boyunca kar direkleri, refüjler, sizi yönlendirecek tesis ve yol tabelaları ile ışıklı panolar bulunuyor. Ilgaz Geçidi’ndeki karayolları şefliği yolun açık kalmasını sağlıyor. Bazen yoğun kar, ağır vasıtalar veya kış şartlarına alışkın olmayan sürücüler olduğunda trafik yavaş ilerler.
Ana yolda sorun yok ama milli parka girdikten sonra yerde yumuşak kar olacaktır. Milli parka girişte lastiklere zincir takılması zorunludur. Bir kayak merkezine gidiyorsunuz, aracınızda kesinlikle kış lastiği, kar zinciri ve çekme halatı bulunmalı yoksa işiniz çok zorlaşır, eğlence eziyete dönüşür.
Ilgaz kayak merkezine en yakın havaalanı ve mesafesi nedir?
Ilgaz kayak merkezine en yakın havalimanı Ankara Esenboğa Havalimanı’dır. Esenboğa ile Ilgaz arası mesafe yaklaşık 205 km ve 3 saattir. Ulaşım süresi aracınıza, yol durumuna, hava durumuna, gündüz-gece olmasına göre değişmektedir.
Ilgaz kayak merkezine turlar düzenleniyor mu?
Evet, tüm kayak merkezlerine olduğu gibi Ilgaz Kayak Merkezine de Türkiye’nin farklı yerlerindeki seyahat acentaları tarafından günübirlik ve konaklamalı turlar düzenleniyor. Tur talebiniz için bizimle (gunaydingezginler@hotmail.com) irtibata geçmeniz halinde size seve seve yardımcı oluruz.
Ilgaz kayak merkezinde otopark var mı?
Kayak merkezinde açık ve kapalı otoparklar mevcut. Günübirlik gelenler için telesiyej alt istasyonuna 50-200 m. mesafede Örsem tesislerinin arkasında ve Dağbaşı otel arkasında otoparklar mevcut. Tesislerin yakınında uygun, trafiği engellemeyecek ve kazaya uğramayacak (yerler kar – buz) şekilde aracınızı park edebilirsiniz. Otobüs, minibüs, binek araç şeklinde 250 araç – 1000 kişi kapasitesi ile rahatlıkla tesisler bölgesine park edilmektedir. Konaklamalı gelenlerin otopark ihtiyacı kalacakları tesisler tarafından sağlanmaktadır.
Ilgaz kayak merkezinde çevre güzelliği ve kar kalitesi nedir?
Kayak merkezinin bulunduğu alan ve pistlerin çevresi göknar ormanlarıyla kaplı. Hem kayak – snowboard yaparken hem de dinlenirken çok güzel bir manzara izliyorsunuz. Dolaşmaya ve kayakçıları izlemeye uygun yerler var.
Çoğunlukla Ilgaz Kayak Merkezi’nde ve pistlerde sis oluşur ve pistte inişler yavaşlar. Hava ısınınca veya üzerine çok basılınca kar sulanıyor, helva gibi oluyor; bu durumda kar kalitesi kayakçının tecrübesine ve yorumuna kalmış. Genelde söylenen şey “yeni başlayanlar ve kendini geliştirmeye çalışanlar için iyi bir pist, ileri düzey kayakçılar için vasat bir pist” şeklindedir. En azından bir kere olsun gidip görmeniz, denemeniz gerekir.

Ilgaz kayak merkezinde kayak – snowboard sezonu ne zaman başlar – biter?
2010 yılından beri Ilgaz Dağı – Küre Dağları bölgesine kar yağışı aralık ayı ortasında başlıyor ve nisan ayı ortasına kadar devam ediyor. Buna göre kayak sezonu genelde aralık ayı ortası ile mart ayı sonu arasında devam etmektedir.

Ilgaz kayak merkezinde pist ve telesiyej durumu nedir?
Kayak merkezinde genel kullanım için 1 adet telesiyej, 1 adet taşıma bandı (yürüyen bant) ve 1 adet teleski bulunmaktadır. Genel kullanım için 3 adet pist bulunmaktadır. Tesisler bölgesinde (telesiyej alt istasyonu) kayak federasyonu misafirhanesi yanında kayak dersi alanların ve kızakla kayan çocukların bulunduğu hafif eğimli, kısa ve küçük bir alan bulunuyor.
Kayak merkezinin yüksekliği deniz seviyesinden alt istasyon 1850 m., üst istasyon 1995 m. yüksekliktedir.
Oturaklı telesiyejde her oturak 4 kişiliktir. Alt istasyondan üst istasyona çalışır. Üst istasyonun kuzeyinde (sağında) yürüyen bant bulunmaktadır. Yürüyen bantın sonunda ileri düzey kayakçı – snowboardcuların kullandığı pistte saatte 800 kişi kapasiteli teleski bulunmaktadır.
1. pist: Telesiyej alt istasyonu ile üst istasyonu arasında kalan bölge ana pisttir, diğer adları Dikmen Pisti, A pisti veya 1 numaralı pisttir. Zorluk derecesi Intermediate Level – Orta Düzey’dir. Pist uzunluğu 800 m. genişliği 100 m.’dir.
2. pist: Üst istasyonun kuzeyinde (sağında) yürüyen bant ile gidilen 2 numaralı pist bulunmakta, zorluk derecesi Starter Level – Başlangıç Düzey’dir. Pist uzunluğu 200 m.’dir.
3. pist: 2 numaralı pistin bittiği yerden başlar, kuzey yönünde inen yamaçtır, zorluk derecesi Advanced Level – İleri Düzey’dir. Pist alt sınırında teleski bulunmaktadır. Pist uzunluğu 1400 m.’dir.
Bunların dışında Mountain Resort Otel’in kendisine özel 1 adet baby lift ve alıştırma pisti (başlangıç düzeyi pist) ile Ilgaz Doruk Otel’in kendisine özel 1 adet baby lift ve alıştırma pisti (başlangıç düzeyi pist) bulunmaktadır.
ÖNEMLİ NOT – BÜTÜN KAYAK MERKEZLERİ İÇİN GEÇERLİDİR: Yoğun kar yağışı, tipi, şiddetli rüzgar ve yoğun sis olduğunda kişilerin güvenliği için telesiyejler durdurulur ve pistler boşaltılır, kayakçılar – snowboardcular bekletilir.
Ilgaz kayak merkezinde kayak ve snowboard malzemeleri kiralanıyor mu?
Tüm tesislerin, 7 farklı yerin kayak malzemesi ve snowboard kiralama hizmeti bulunmakta. Üstünüzü değiştirebileceğiniz odalar kiralama yaptığınız yerlerde bulunmaktadır.
Ilgaz kayak merkezinde kayak ve snowboard dersi veriliyor mu? 
Evet, kayak merkezinde yeni başlayanlar ve kendini geliştirmeye çalışanlar için kayak ve snowboard dersi veren eğitmenler bulunuyor. Eğitmenlere ulaşmak için, malzeme kiralayan yerler ile görüşmeniz gerekmektedir. 
Ilgaz kayak merkezinde yeme – içme – ihtiyaç tesisleri var mı?
Kayak merkezinin telesiyej alt istasyonunun (tesisler bölgesi) yakınındaki 5 adet tesisten, üst istasyondaki 1 adet kafeteryadan, tepenin arkasında kalan Doruk Otel, aşağıda kalan Mountain Resort Otel ve Kastamonu – Çankırı karayolunda bulunan Derbent Motel’lerinden yeme – içme – ihtiyaçlar konusunda yararlanabilirsiniz. Eğer kayak için gidecekseniz, telesiyej sırası beklememek için sömestre dışında veya hafta içi gitmenizi öneririz.
Ilgaz Kayak Merkezi’nde yalnızca ufak çaplı “mini market” var. ihtiyaçlarınızı evinizden alıp gelmenizi tavsiye ederiz.

Kayak merkezi içerisinde ve yakın çevresinde 8 tesis bulunuyor. Kastamonu şehir merkezi de uzak olmadığı için Kastamonu’da da kalabilirsiniz.Ilgaz kayak merkezinde konaklama tesisi var mı?
Ilgaz Mountain Resort – otel ve devre mülk: 5 yıldız düzeyinde, konforlu – geniş tesis alanı ve çok çeşitli tesis olanakları bulunmaktadır. Otelin sadece kendine ait özel hafif – düşük eğim pisti ve baby lifti (hafif çek-çek taşıyıcı) bulunmaktadır. Telesiyej alt istasyonuna 1 km mesafede, otel ile telesiyej arasında 20 dakika aralıkla traktör römorkunda ring servisi yapmaktadır. Herkes konaklayabilir.
Dağbaşı Otel – otel: 3 yıldız düzeyinde, konforlu bir tesistir. Alanı geniş değil ama çeşitli tesis olanakları bulunmaktadır. Tesisler bölgesindedir, telesiyej alt istasyonuna 100 m. mesafededir. Herkes konaklayabilir.
TSK (Türk Silahlı kuvvetleri) Sosyal Tesisleri – misafirhane: 4 yıldız düzeyinde, telesiyej alt istasyonuna 200 m. mesafededir. Sadece askeri personel konaklayabilmektedir.
Örsem (Ankara Üniversitesi) Tesisleri – otel ve misafirhane: 3 yıldız düzeyinde, telesiyej alt istasyonuna 100 m. mesafededir. Öncelik Ankara Üniversitesi personeli ve öğrencilerindedir. Haftalar öncesinden ödeme yapmak şartıyla herkes konaklayabilir.
Köy Hizmetleri Tesisleri (Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tesisleri) – misafirhane: 3 yıldız düzeyinde, telesiyej alt istasyonuna 70 m. mesafededir. Sadece bakanlık personeli konaklayabilmektedir.
Kayak Federasyonu Tesisleri – misafirhane: 2 yıldız düzeyinde, telesiyej alt istasyonuna 30 m. mesafededir. Sadece kayakçılar konaklayabilmektedir.
Ilgaz Doruk Otel – otel: Ilgaz Dağı’nın Çankırı tarafındadır. 4 yıldız düzeyinde, geniş tesis alanı ve olanakları bulunmaktadır. Otelin sadece kendine ait özel hafif – düşük eğim pisti ve baby lifti (hafif çek-çek taşıyıcı) bulunmaktadır. Telesiyej üst istasyonuna 5 km. mesafede, otel ile telesiyej arasında 30 dakika aralıkla traktör römorkunda ring servisi yapmaktadır. Herkes konaklayabilir.
Derbent Tesisleri – motel: Ilgaz Dağı’nın Çankırı tarafında, Çankırı’dan Kastamonu’ya giderken, karayolları bakım şefliğinden 5 km önce yolun solundadır. 2 yıldız düzeyinde, telesiyej üst istasyonuna 10 km. mesafede, motel ile telesiyej arasında 30 dakika aralıkla traktör römorkunda ring servisi yapmaktadır. Herkes konaklayabilir.
Ilgaz Kayak Merkezi’nde sezon kısa olduğu için tesislerde bazı dönemlerde yer bulmak zor oluyor. Konaklamalı gidecekseniz 2-3 hafta önceden rezervasyon ve ödeme yapmanızı öneririz.
Ilgaz kayak merkezinde güvenlik ve sağlık hizmetleri sağlayan tesis var mı?
Milli park içerisinde jandarma karakolu bulunmakta, Doruk Otel bölümü de karakolun görev alanında. Konaklama tesislerinin, karakolun revirleri ve personeli var. Ayrıca, hafta sonları artan ziyaretçi sayısından dolayı kayak merkezinde alt istasyonda 1 adet ambulans bulunduruluyor.
Ilgaz kayak merkezi için gerekebilecek telefonlar neler?
Ilgaz Kayak Merkezi Jandarma Karakolu: 366 239 10 39
Karayolları Ilgaz Dağı Bakım Şefliği: 376 416 41 00
Ilgaz Telesiyej Tesisleri: 366 239 10 19
Ilgaz Mountain Resort Otel: 366 239 10 40
Ilgaz Dağbaşı Otel: 366 239 10 10
TSK (Türk Silahlı kuvvetleri) Sosyal Tesisleri: 366 239 10 77
Örsem (Ankara Üniversitesi) Tesisleri: 366 239 10 61
Köy Hizmetleri (Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) Tesisleri: 366 239 10 55
Kayak Federasyonu Tesisleri: 366 239 10 03
Ilgaz Doruk Otel: 376 416 12 10
Derbent Motel: 376 416 39 48
Türkiye’deki Kayak Merkezleri
AğrıBudi kayak merkezi
AksarayHasandağ kayak merkezi
AnkaraElmadağ kayak merkezi
AntalyaSaklıkent kayak merkezi
ArtvinAtabarı kayak merkezi
BayburtKop Dağı kayak merkezi
BingölYolaçtı Kurucadağ kayak merkezi
BitlisMerkez kayak merkezi
BoluKartalkaya kayak merkezi
BursaUludağ kayak merkezi
ÇankırıYıldız Tepe kayak merkezi
ErzincanBolkar kayak merkezi
ErzurumPalandöken kayak merkezi
GümüşhaneZigana kayak merkezi
IspartaDavraz kayak merkezi
İzmirBozdağ kayak merkezi
KarsSarıkamış kayak merkezi
KastamonuIlgaz kayak merkezi
KayseriErciyes kayak merkezi
KocaeliKartepe kayak merkezi
SamsunLadik – Akdağ kayak merkezi
Bu yazı Günaydın Gezginler / Ayça Günaydın ve Tolga Günaydın tarafından hazırlanmıştır
http://www.gunaydingezginler.com/kayak-merkezleri/ilgaz-kayak-merkezi/

2 yorum:


  1. Kayak turları gezileri hakkında bilgiler alıp ücretsiz ilanlar yaynlayabileceğiniz site
    http://www.kayak-merkezleri.com

    YanıtlaSil

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...