Sayfalar

11 Mart 2014 Salı

EVDE ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?

EVDE ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR? ile ilgili görsel sonucu

EVDE ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?
Sindirimi kolaylaştıran, ateş düşürücü olarak kullanılan, kan dolaşımını düzenleyen, yağ yakımına yardımcı, yüz ve ev temizliğinde etkili bir sıvı olan sirkenin faydaları saymakla bitmiyor. Dışarıdan aldığımız elma sirkeleri hem lezzet hem de şifa olarak ev yapımı sirkelerle yarışamayacak kadar farklı. Oysa evde elma sirkesi yapmak sandığınızdan çok daha kolay! 
Birkaç malzemeye ihtiyacınız var elma sirkesini hazır hale getirmek için, biraz da zamana.  Beklediğinize değecek enfes bir sirke oluyor. 
Karşınızda el yapımı, organik, en lezzetlisinden: Elma sirkesi tarifi!
Tarifinde yer alan püf noktalarına dikkat ederek mayalandırma yöntemiyle ev yapımı elma sirkesi hazırlamak ve elde ettiğiniz "sirke anası" ile yeniden sirke kurmak mümkün. Sonrasında gelsin sirke soslu çorbalar, salatalar... Şimdiden ellerinize sağlık!

KAÇ KİŞİLİK

3 büyük kavanoz

HAZIRLAMA SÜRESİ

1 ay

PİŞİRME SÜRESİ

0 dakika

Elma Sirkesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg.büyük boy kırmızı elma (organik elma)
  • 4,5 litreiçme suyu
  • 6 yemek kaşığıbal










Elma Sirkesi Tarifinin Püf Noktası

Elmaları kabuklarını soymadan kullanmayı tercih edin. Organik ve ilaçsız yetiştirilmiş elmalar kullanmaya özen gösterin. Mayalanma işleminin zamanından önce oluşmasını engellemek için kullandığınız elmaların zedesiz ve sulu olmasına dikkat edin.Kavanoza koyduğunuz elma dilimleri, kavanozun yarısını doldurmalı.Mayalanma sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.Hazır durumda olan ev yapımı elma sirkesi üzerinde oluşan sirke anasını alıp bir sonraki sirke yapımında maya olarak kullanabilirsiniz.Hazır olan sirkeyi, tülbentten geçirdikten sonra kullanabilirsiniz, renginin çok fazla berrak olmaması sizi yanıltmasın.


Elma Sirkesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Elmalarınızı güzelce yıkayın.  Yıkadığınız elmaların küçük küçük doğrayın. Çekirdekli kısımlarını çıkartın.
  2. Önceden temizlenmiş ve içi kuru büyük boy cam bir kavanoza elma dilimlerini yerleştirin.
  3. Elma dilimlerinin üzerine içme suyunu ekleyin. Üst kısmında bir parça boşluk kalmasına dikkat edin. Her kavanoza 2 yemek kaşığı kadar kıvamlı bir bal katıp tahta kaşık yardımıyla karıştırın.
  4. Kavanozun üzerini hava alan pamuklu bir tülbentle kapatıp iple ya da lastikle sıkarak sabitleyin.
  5. Güneş görmeyen ve karanlık bir ortamda yaklaşık 1,5 ay kadar bekletin. İlk zamanlarda gün aşırı, daha sonraki günlerde haftada bir kez tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elmalar dibe çökene kadar karıştırma işlemine bu aralıklarla devam edin.
  6. Zaman içinde kavanozun üst kısmına çıkan elma dilimlerinin çürümeye başladığını, çevrede sirke sineklerinin oluşmaya başladığını ve sirke koktuğunu göreceksiniz.
  7. Tüm bu belirtiler oluşup sirke fermente olmaya başladığında sirkeyi süzüp elma posalarını atın.
  8. Süzdüğünüz sirkeyi yeniden cam kavanoza alıp kalan bal ve tuzu ekledikten sonra karıştırın. Kapağı kapalı şekilde, serin bir yerde saklayın.
  9. Sirke kavanozu üzerinde sirke anası denilen beyaz şeffaf bir yuvarlak oluşmaya başlayıp keskin bir koku geldiği zaman sirkeniz kullanıma hazır demektir. Sirke anasını içerisinde metal değdirmeden çıkarıp sirkenizi süzdürüp kullanabilirsiniz. Afiyetler olsun, şifası bol olsun!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder