YARARLI BİR BİTKİ "AT KESTANESİ" |
Aslında hepimiz bu ağacı farkında olarak yada olmayarak parklarda bahçelerde ve piknik alanlarında görmüşüzdür. İnsanların çoğu at kestanesini görür ve hiç yararı olmayan bir bitki sanarak yoluna devam edebilir.
Oysa at kestanesi eczacılıkta şifa verici olarak kullanılır.
Oysa at kestanesi eczacılıkta şifa verici olarak kullanılır.
At kestanesi neye iyi gelir diyebilme ihtimaliniz yoktur, her hastalığa neredeyse deva niteliğinde bir bitkidir.
At kestanesi (Aesculus hippocastanum); Anavatanı Asya (Hindistan) olmasına rağmen Türkiye ve Avrupa’ da park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Cilt dostu olan At kestanesi meyveleri (Tohumları); yağlar, antioksidan maddeler, flavonlar (rutin), glikozitler (Aesculin, esculin) ve triterpenoid saponinler (aescin, escin) içermektedir. 15-25 m kadar yükselebilen, kalın gövdeli, yaprakları 5-7 yaprakçıklı, baharda çiçekleri beyaz ve nadiren kırmızı renkli, üzeri sivri dikenli yeşil meyveleri olan bir ağaçtır. Meyveleri, 1-3 tohumlu bir kapsül şeklinde, içerisinde atkestanelerini muhafaza etmektedir. 17. yüzyıl başlarında İstanbul’ dan Fransa’ ya götürülmesi ile Avrupa bu bitkiyi tanımıştır.
At kestaneleri Osmanlılar döneminde, doğal olarak bulundukları Arnavutluk’taki dağlardan İstanbul’a, “soluğan” (Nefes darlığı çeken) atlara tohumları yedirilmek üzere getirilmişler. Adını, bildik kestaneye benzeyen, ama insan dişinin işlemediği tohumlarının atlara yedirilmesinden almış gerçekten de; Ancak, onun, şehirlerin en merkezi caddelerine dikilme nedeni, çiçek toplarının görkemli görünüşüdür öncelikle. Sonra da, sonbaharda yaprakların sararma, kızarma dönemlerindeki güzellikleri… Paris, İstanbul, Bursa ve daha pek çok şehrin caddelerini süsleyen bu görkemli ağacın kabuksuz meyvesi, kabukları ve yaprakları çeşitli hastalıklara karşı şifalıdır.
Kokusuz ve hafif buruk lezzetli kabuklarda tanen, saponin, kumarin ve flavon türevleri bulunur.
Mayıs-ağustos arasında yapraklarından, eylül-ekim aylarında meyvelerinden, mart, eylül ve ekim aylarındaysa kabuklarından yararlanılır.
Çok beyaz ve yumuşak olan odunu tornaya ve yontarak işlemeye uygundur. İyi bal yapmaya elverişli olan bol miktardaki balözü bezlerinden dolayı arıların akınına uğrar.
İçindeki Maddeler: Tanen, saponinler, glikozitler, (aesculin, aescin), Acı madde, tohumda bunlara ek olarak nişasta, şekerler, fraksin ve yağ da bulunur. Tohumları, Eczacılıkta iltihap giderici ilaçların yapımında kullanılır.
Bilinen Bileşimi : Kalın yağ, sabunlu bir madde, aesculin, saponin, tanen, nişasta, şeker, albüminli maddeler, flovanlar, fitosterin, adenozin, fermentler, B1, C, K, P vitaminleri, cumarindir.
Kimyevi Terkibi: Eskulin, eskuletin ve fraksin, triterpenli saponin essin, sepi maddeler, yağlı maddeler, alanten vs. ihtiva eder. İçindeki eskülin esansından dolayı kan dolaşımına tesir eder.P vitamini özelliklerine sahiptir.
Yapraklar flavonoidlerden kversetin, izokversetin ve kversetin, karotinoidlerden lutein, violaksantin vs. ihtiva eder. Ağacın ekşi tadı olan körpe yaprakları bazı yerlerde toplanıp sarması yapılarak yenilir.
Kestaneler, flavonoidlerden spireozid, kversetin ve kempferol, estin saponini, yağlı maddeler, sepi maddeler, alantonin, reçine, fraksin glikozidi, eskuletin ve %3 kadar eskulin ihtiva eder.
Eskulin kılcal ve alyuvar hücrelerinin dayanıklılığını yükseltir ve özellikle toplar damarlar sisteminde, hücrelerin satıh sınırlarında koloid terkibi üzerinde ve kırmızı kan hücreleri ve kılcal damarların dayanıklılığını yükseltici tesirdedir.(At kestanesinin bu tesirinden dolayı genişleyen toplar kan damarlarına ve basurlara tatbiki mümkün olduğu) anlaşılmaktadır.
At kestanesi Deyip Geçmeyin..!
- Gökgürültülü havada dışarıda kaldıysanız at kestanesi ağacının altına sığınabilirsiniz. At kestanesi ağacına yıldırım isabet etmez, elektiriği geçirmez.
- Güvelere karşı at kestanesi meyvelerini çamaşır dolaplarına koyabilirsiniz.
- At kestanesi ağacının gövdesinden mutfak aletleri ve oyuncaklar yapılabilir.
- Kestaneleri, Fransa ve İsviçre'de ipek, yün, hint keneviri, keten beyazlatmasında eskilerde kullanılırdı ama bugün kullanılan bir yöntem değil.
- Çiçekleri Ukrayna'nın başkenti Kiew'in simgesidir.
- Bazı yerlerde de kestaneleri boncuk gibi dizilerek mücevher olarak kullanılır.
- Kestanelerinin bir odanın köşelerine yerleştirilmesi durumunda örümcekleri kaçırdığına inanılır.
- Nazara karşı insanlar üzerlerinde at kestanesi tohumu taşırlar ya da tütsü şeklinde evlerde kestanesinin tozu yakılır.
- Kömüründen barut elde edilir.
- Almanya'da at kestanesi ağaçları bira mahzenlerinin üzerine ekilir. Böylece derin olmayan kökleri, kilerin kubbeli tavanına zarar vermez. Ayrıca büyük yaprakları, biranın olgunlaşması ve depolanması için ek bir nem ve serinlik de sağlar.
- Meyvelerinin çantada taşınması uğur sayılır…
At Kestanesinin Kullanıldığı Alanlar
* Flebit (bacaklardaki toplardamarların iltihabı).
* Varis.
* Hemoroid (basur).
* Romatizma ve kas ağrıları.
* Gut
* Hamilelik çatlakları ve kilo alıp vermekten dolayı kaynaklanan çatlakların iyileştirilmesinde faydalıdır.(Unutmamalıyız ki, bu tür çatlaklara cerrahi müdahele dahi kesin çözüm değildir fakat sabah akşam düzenli kullanımda, çatlaklarda gözle görülür bir kapanma meydana gelir).
* Cilt kırışıklıkları.
* Yüzdeki kırmızılığa sebep olan, cilt yüzeyine yakın kılcal damarların giderilmesinde.
* Ve boyun derisini toparlayıcı ve sıkılaştırıcı faydaları bilinmektedir.
Kestanesi : Kestaneler öğütülerek toz haline getirilir. Bir bardak suya bir kaşık toz konularak günde üç kere içilirse basur, ishal ve varis hastalıklarına iyi gelir.Nezle ve nefes darlığına da iyi gelir.
Tohumu : Romatizma ve mafsal ağrıları giderir.
Kabuğu : Kabuğu kaynatılarak içilirse; hazımsızlığa, soğuk algınlığına, ateş yükselmesine, Nikriz hastalığına iyi gelir.
Nasıl Kullanmalıyız? : İnce kıyılmış kestanelerden bir kahve kaşığı 0,5 litre suda haşlanır, 2 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden önce birer çay bardağı içilir. Yapraklardan ise aynı miktar suya bir çorba kaşığı konularak aynı şekilde kullanılır.
At Kestanesinin Faydaları
* Özellikle kadınların daha genç görünmek için ilgi gösterdiği kırışık giderici kremlerde ana etken madde olarak at kestanesi kullanılmaktadır. Ciltteki genişlemiş gözenekleri kapatmakta, yüzdeki kırmızı görünen kılcal damarları yok etmektedir. Bu özellikler atkestanesinin damar büzücü oluşundan kaynaklanmaktadır.
* Günümüzde birçok botox etkisi yapan krem, vücut bakım ürünü ve sıkıştırıcılarda atkestanesi bulunmaktadır. Romatizmal ağrılar, kas ağrıları, saç dökülmesi, yüzdeki güneş lekeleri, damar ağrıları ve göğüslerin toparlanmasında son derece etkili olan atkestanesi, hemoroit tedavisindede kullanılmaktadır.
* Bu bitkinin damar büzücü etkisi vardır. Ciltte oluşan genişlemiş gözenekleri kapatır.
*Gevşemiş boyun derisini sıkıştırır.
* Vücudun tüm organlarında meydana gelen iltihapları kurutur.
* Bacaklarda görülen variste dolaşımı düzenleyici ve ağrıları azaltıcı etki gösterir.
* Basura yönelik de kullanılır. Damar esnekliğini arttıran bu bitkinin içinde aescin adlı kılcal damar kanamalarını durduran bir bitkisel enzim yer almaktadır.
* Varis sorunlarında kompresyon çorapları kadar etkili olur.
* İç kanamalarda etkilidir. Kılcal damarların çatlamasını ve kanamasını iyileştirir.
* Hazımsızlığı önler. Kan dolaşımını güçlendirerek, atardamar iltihaplarını giderir.
* Vücuda kuvvet veren güçlü bir antioksidandır.
* Öksürüğe faydası vardır, göğsü yumuşatır.
* Yemeklerden yarım saat önce birer bardak su ile birer çay kaşığı yutulmaya devam edilirse, kanlı basura iyi gelir.
*Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu bu bitkinin varislerde kullanılabileceğini belirtmiştir.
At Kestanesi, Hangi Rahatsızlıkta ve Ne Şekilde Kullanılır?
* Sıtma ve romatizmaya karşı, bir miktar tohum toz haline getirilir. Sabah ve akşam birer kahve kaşığı yutulur.
* Romatizmaya karşı, bir şişeye at kestanesi çiçekleri konur, üzeri örtülecek şekilde zeytinyağı ilave edilir, uzun bir süre güneşte ağzı kapalı bir şekilde bekletilir, romatizmalı yerlere ovulur. At kestanesi meyvesinin ezerek yağı çıkarılır, romatizmalı yerler ovulur.
* Sivilce tedavisi için, cilt at kestanesi tozu ile ovulur. Sinüzite karşı, burna enfiye gibi at kestanesi tozu çekilir.
* Basur kanamalarına karşı, 100 gr. suya 4 – 5 gr. kestane konur, pişirilir. Sonra süzülür, günde üç bardak içilir; veya toz haline getirilir, günde 3 – 4 defa birer kahve kaşığı, su ile birlikte içilir.
* Romatizma veya siyatik için, bir miktar kestane meyvesi toz haline getirilir. Balla karıştırılarak macun yapılır. Günde üç defa birer kahve kaşığı yenir; veya bir miktar kestane toz haline getirilir, üzeri tamamen örtülecek şekilde zeytinyağı + çörek otu yağı karışımıyla doldurulur. Üç hafta güneşte bekletilir, şikayet edilen yerler bu yağla ovulur.
* Yüzde görünen ince kılcal damarlar, göz kenarlarındaki kırışıklıklar ve kuru cilt için, bir miktar at kestanesi ezilir, çıkarılan yağ okşayarak yüze sürülür.
* Nezle, romatizma ve varise karşı, birkaç adet at kestanesi toz haline getirilir, kahve gibi pişirilip içilir.
* Basur ve varise karşı, bir litre suya 10 -15 adet kestane konur, yarım saat kaynatılır. Elde edilen suyla hemoroitli bölge yıkanır, varisli bölge hafifçe ovulur. Aynca, pamuk üzerine dökülen bu su, hemoroitli veya varisli bölgede en az bir saat bekletilir.
* Sinüzit için de, toz haline getirilmiş meyve burna çekilir.
* At kestanesi ağacının kabuğu kaynatılıp içilirse kronik bağırsak nezlesine, hazımsızlığa, yüksek ateşe ve soğuk algınlığına iyi gelir.
* Prostatta kestaneler haşlanır, günde 5 adet yenilir.
* Variste 60 gr at kestanesi aynı miktar kekik, ısırgan, eğir kökü parçalanıp karıştırılır, 2 bardak suya, 2 kaşık konur, 10-15 dk. kaynatılır, süzülür, 1 çay kaşığı tuz ilave edilir, soğuduktan sonra ayaklar içine sokulur, banyo yapılır.
Uyarılar: Zehirli olduğu için, meyvesinin çiğ veya kaynatılarak yenilip içilmesinin öldürücü olabileceğini vurgulayan uzmanlar, problemli bölgelere harici olarak merhem veya tentür şeklinde sürülmesinin ise gözle görülür iyileşmelere yol açacağını belirtmakatdirler.
Bazı bitki karışımları ve ilaçlarla etkileşimde ters sonuçlar doğurabilmektedir. Örneğin, kan şekerini düşürme özelliği olduğu için, diyabet ilaçları kullananların alması durumunda ani kan şekeri düşüşü ve buna bağlı tehlikeler içerebilmaktadir. Kan inceltici özelliği sebebiyle benzer etkiyi yapabilecek çemen otu, sarımsak, karanfil, zencefil gibi bitkilerle birlikte alındığında tehlikeli olabilmektedir.
At Kestanesinin Yan Etkileri
Ağacın yemişleri zehirlidir ve işlenmemiş, esculin’den arındırılmamış yemişleri çiğ olarak tüketmek zehirlemelere yol açabilir. Bu özelliği nedeniyle Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından “tüketilmesi güvenli olmayan bir bitki” olarak sınıflandırılmıştır. Yoğun olan at kestanesi özünün kullanımı kaşıntı, mide bulantısı ve sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Ham kestane ve yeşil kapsülü zehirlidir.
Telafisi: Zehirli olan kısmını yememek gerek eğer çocuk bilmeyerek yemişse acilen hekime gidip mideyi yıkatmak gerek. Sarımsak cacık ilk müdahelede verilebilir.
Karaciğer ve böbrek hastalıklarından şikayeti olanlara tavsiye edilmez. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
At Kestanesi Nasıl Kurutulur?
Toplanan At Kestaneleri soyularak rendelenir. Kuruduktan sonra Kestaneler öğütülerek toz haline getirilir. Bir bardak suya bir kaşık toz konularak günde üç kere içilirse basur, ishal ve varis hastalıklarına iyi gelir. Nezle ve nefes darlığına da iyi gelir.
Güzel bir hayat için at kestanesi…
At Kestanesi Kremi…
Evde at kestanesi yağı yapmak için sonbaharda olgunlaşan tohumlar kabuğundan çıkarılıp rendelenir. Bir kavanozun üçte biri atkestanesi ile doldurulur, geri kalanına saf sızma zeytinyağı konulur ve kızgın güneşte 45 gün bekletilir. Her akşam çalkalanır. Daha sonra süzülür, bir cam şişeye doldurulup serin yerde saklanır. İhtiyaç hissedilen her durumda şikayet edilen tüm vücut bölgelerinde bu yağ rahatlıkla kullanılabilir. Göz çevresi kırışıkları, kılcal damar çatlamaları ve gevşemiş boyun derisinin düzeltilmesi için her akşam yatmadan birkaç damla yağ ile yüze ve boyuna masaj yapmak faydalıdır.
Vücuttaki deri çatlaklarına ve varislere aynı şekilde muntazam olarak kullanıldığı zaman şikâyetler ortadan kalkacaktır.
At Kestanesi Losyonu
At kestanesinden losyon hazırlamak için ise 4-5 tane atkestanesini rendeleyin. 2 tane atkestanesi yaprağı ile birlikte 2 su bardağı suyun içinde bir taşım kaynatın. 15-20 dakika demlendirin, soğuduktan sonra süzün. Hazırlanan losyon, ödem yapmış ayak ve bacaklarda, ağrıyan eklemlerde rahatlıkla kullanılabilir.
At kestanesi yağının hazırlanışı:
* Kabuklarının kolay açılması için, 1 gece önce sıcak suda bekletin.
* Kabuklarını soyun ve meyvesini rendeleyin.
* 1 litrelik kavanozun yarısını atkestanesi rendesiyle doldurun.
* 2 asprini suda ezerek rendeye ilave edin. Kavanozun kalan kısmını saf zeytinyağı ile doldurun.
* Hergün 1 kez çalkalamak üzere, kızgın güneş gören biryere 45 gün bırakın.
* 45 günün sonunda süzün. Yağ kısmını cam şişelere doldurduktan sonra serin bir yerde muhafaza edin.
At Kestanesi Yağının Bileşimi: Kalın yağ, sabunlu bir madde, aesculin, saponin, tanen, nişasta, şeker, albüminli maddeler, flovanlar, fitosterin, adenozin, fermentler, B1, C, K, P vitaminleri, cumarin.
At Kestanesi Yağı Nasıl Kullanılır?
*Anti-inflamatuar, anti-romatizmal, cildi sıkılaştırıcı, ağrı kesici, analjezik ve kanama durdurucu etkileri nedeniyle at kestanesi tohumundan varis tedavisinde, hemoroid ağrılarını ve basur kanamalarını geçirmede yaygın bir şekilde faydalanılmaktadır.
*At kestanesi tohumu aynı zamanda Göğüs ağrısı, kronik venöz yetmezlikler, soğuk ısırmasından kaynaklanan duyu kayıpları, cildin gerginliğinin sağlanması, bacak ülserleri, romatizma, burkulma ve diğer yaralanmalar, ayak bileklerindeki şişlikler, variköz venler, variköz egzama, venöz staz, bacaklarlarda ödem, soğuk ayakların tedavisi için de kullanılır.
*At kestanesi tohumlarda bulunan saponin ve Aescin maddesi kan dolaşımını artırıcı ve yangı kesici etkilere sahiptir. Bu yönüyle At Kestanesi Yağı vücutta biriken ödemleri atmak için doğal tedavi niyetiyle at kestanesinden yararlanılabilir. Ayrıca sporcu yaralanmaları, akut eklem burkulmaları ve künt travmalarda oluşan ödemler de at kestanesi kürü ile giderilebilmektedir.
*At Kestanesi Yağının sıkıştırıcı etkisi nedeniyle bir çok güzellik ve bakım ürününde özellikle Banyo ürünleri, Kremler, Jeller, sıkıştırıcılar, Güneş kremleri gibi bir çok kozmetik üründe at kestanesi ekstresinden faydalanılmaktadır. At kestanesi yağının bir diğer özelliği ise güneş yanıklarına neden olan zararlı UV ışınlarını absorbe edebilme kapasitesidir. Bu nedenle yüksek faktörlü koruyucu güneş sütleri ve kremlerinde at kestanesi yağı çoğunlukla bulunur.
At Kestanesi Yağı Kullanımında Uyarılar
Özelikle antikoagülan tedavisi alan kişiler, hamile veya emzirme döneminde olan bayanlar, karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişiler at kestanesi yağı kullanmaktan kaçınılmalıdır. At kestanesi yağı nadiren bazı kişilerde alerjik bir takım reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle alerjiye yatkınlığı olan kişilerin doktora danışmadan at kestanesi yağı kullanmamalarını öneriyoruz.
Atkestanesi Posasının kullanım alanları ve kullanım şekli:
Cilt bakımında peeling (ciltteki ölü deriyi temizleme) için: posa teflon tavada kısık ateşte kısa süre kavrulur.Yüz veya vücut hassas hareketler ile ovalanır.
Yanıklar için: Önce yanık bölgeye buz gezdirilir ardından atkestanesi posası sürülür.
At Kestanesi Macunu Nasıl Yapılır?
Bitkisel Macun Karışım İçeriği
Bal,
Kara ve Sarı Helile,
Çörek Otu,
Üzerlik Otu,
Mürver Çiçeği,
Çoban Çantası,
Polen,
At Kestanesi,
Propolis,
Civan Perçemi.
Kullanım Şekli : Günde 2 defa yemeklerden önce 1 tatlı kaşığı alınması tavsiye edilir.
At kestanesi merhemi
Taze atkestanesi çiçekleri toplanır. Bir kabın içine konur. Üzerleri kapanıncaya kadar sızma zeytinyağı dökülür. 2 hafta boyunca güneşte bırakılır. Elde edilen bu kıymetli merhem ağrıyan ve sızlayan romatizmalı mahallere oğuşturularak sürüldüğünde ağrı ve sızıları dindirir. Uzun müddet devam edildiğinde romatizmayı tamamen ortadan kaldırır.
Damar büzücü ve kan dolaşımını düzenleyici, şişlik indirici, basur memelerini küçültücü, taş düşürücü, kanı dindirici, öksürük kesici, göğsü yumuşatıcı, romatizmayı giderici etkileri vardır.
Bu etkilerin çoğu, at kestanesinin bildik kestaneye benzeyen, ama onunla ilgisi olmayan sert, acı meyvelerinin haşlandığı suyunun içilmesiyle elde edilir.
At Kestanesi Çayı Nasıl Yapılır?
* At kestanesi çayı hazırlamak için kurutulmuş yaprakları veya kabuklarını kullanabilirsiniz. Suyu kaynattıktan sonra ocaktan alın ve 1-2 tatlı kaşığı yaprağı suya atıp 7-8 dakika demlenmesini bekleyin.
*At kestanesi kabukları ağaçtan alınır. Küçük parçalara ayrılır. Bir yemek kaşığı miktarın üzerine kaynar su dökülür. 10 dakika bekletildikten sonra içilir. Kabuğu kaynatılarak içilirse; hazımsızlığa, soğuk algınlığına, ateş yükselmesine, Nikriz hastalığına iyi gelir.
*İnce kıyılmış kestanelerden bir kahve kaşığı 0,5 litre suda haşlanır, 2 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden önce birer çay bardağı içilir. Yapraklardan ise aynı miktar suya bir çorba kaşığı konularak aynı şekilde kullanılır.
*Kestaneler öğütülerek toz haline getirilir. Bir bardak suya bir kaşık toz konularak günde üç kere içilirse basur, ishal ve varis hastalıklarına iyi gelir.Nezle ve nefes darlığına da iyi gelir.
Kronik Venöz İçin At Kestanesinin Faydaları
Sağlıklı dolaşım sisteminin temel unsuru olan damar sağlığı, vücudun tüm organlarını doğrudan etkilemektedir. Uzun süre ayakta kalmak veya masa başı işler nedeni ile sürekli oturmak dolaşım sistemini olumsuz etkilemekte ve bacaklarda şişlik, varis, ödem gibi problemlere neden olmaktadır. Dolaşımdaki bozukluk, hemeroidi de tetiklemektedir. Yapılan araştırmalarda Essin (Aescin)’in, damar sağlığı üzerinde olumlu etki gösterdiği belirtilmektedir.
Archives of Dermatology, At kestanesi ( Horse chesnut – Aesculus hippocastanum) üzerinde dikkate değer bir makale yayınlamıştır. At kestanesi ekstresi özellikle Almanya’da kronik venöz yetersizlik (CVI) için kullanılmaktadır. Bu sorun, uzun süre ayakta durma veya yürüme sonucu bacaklarda ağrı ve yanma ile kendini belli etmektedir. Semptomlar, ödem ve venlerin inflamasyonu sonucu meydana gelmektedir.
Daha önce yapılan 13 klinik çalışma nın sonuçlarının gözden geçirildiği makalede varılan sonuç , at kestanesinin CVI semptomlarını gidermede plasebodan daha başarılı olduğu ve hemen hemen kapiler yetersizlik durumlarında kullanılan Orutositler kadar iyi sonuç verdiği şeklindedir.
Bir başka çalışmada ise, at kestanesinin tedavi etkinliğinin standart kompresyon tedavisine eşit olduğu belirtilmiştir, ancak bu çalışma çift-körlü (double-blind) bir çalışma değildir. At kestanesindeki etken maddelerden birisi olan eskinin venve kapiler damarların yapısını koruduğu daha önceki laboratuar çalışmalarından bilinmektedir. At kestanesi ayrıca CVI görülen kişilerde anormal seviyede yüksek olan lökosit ve proteoglikan hidrolaz’ların da seviyesini düşürüyor olabilir. Araştırmacılar elektron mikroskobu kullanarak at kestanesi ekstresi verilen hayvan modellerinde vasküler bozuklukların düzeldiğini bulmuşlardı.
Bununla beraber insanlar üzerine yapılan klinik çalışmalar azdır. Daha uzun süren çalışmalar yapılması planlanmaktadır.
At kestanesi ile varissiz bacaklar…
Neden Avrupalı kadınlar, varis görüntüsünü yok etmek için atkestanesi bitkisine güveniyor! Eğer bacaklarınıza baktığınızda, bir yol haritasını hatırlatan mavi çizgilerden oluşan bir görüntü görüyorsanız, yalnız değilsiniz. Tahmini her 5 yetişkinden biri, varisli damarlardan dolayı sıkıntı yaşamakta ve kadınlar bu sıkıntıdan 4 kez daha fazla etkilenmekte. Hamilelik, uzun saatler ayakta durmak ve yaşlanma varis şikâyetini tetiklese de, kalıtım en önemli belirleyici faktör. Eğer annenizde varis varsa, sizde de olma şansı yüksektir. Varislerden şikâyet eden pek çok kişi, görüntünün verdiği rahatsızlığın yanı sıra dönem dönem yoğun ağrılardan da bahsetmekte.
Varis aslında elastikiyetini yitirmiş, genişlemiş damarlar ve hasar görmüş kapakçıklardan başka bir şey değildir.
Damarlar yer çekimine karşı direnme gücüne sahip değildir ve kanı kalbe ulaştırmakta zorlanırlar. Kanı yukarı itebilmek için damarlarda bulunan tek yönlü ince kapakçıklar açılmalı ve hemen tekrar kapanmalıdır. Ancak hasar görmüş kapakçıklar bu görevi yerine getiremez ve kan damarlarda birikmeye başlar. Sonuç olarak damarlar şişer ve varis oluşur. Varis problemi yaşayan insanlarda genelde kronik venöz yetersizliği (CVI) tespit etmişlerdir.
Günümüzde medikal tedavi için birkaç farklı yol öneriliyor. Cerrahi çözüm olarak damarın kazınması hem çok acı verici hem de bazı durumlarda hayal kırıklığı yaratabiliyor. Diğer medikal tedavi yöntemleri ise katılaştırıcı ajanlar enjekte etmek ya da inflamasyonu kontrol altına almak için damarın bağlanması yöntemidir. Ancak tedavilerdeki amaç sebebin yok edilmesi değil semptomların hafiflemesi olduğu için aynı problemler tekrar edecektir.
Peki doğanın önerisi nedir?
İsmi kulağınıza garip gelebilir ama atkestanesi bitkisi damarları desteklemek dendiğinde etkileyici referanslara sahip. Bitkinin tohumları, kestanenin kendisi, aescin olarak adlandırılan saponin içeren özel bir bileşen içerir ki bu bileşen damarların şişmesini engelleyebilir. Aescin aynı zamanda anti-inflamatuvar bir ajan olmasının yanı sıra damarın sertliğini kaybetmesini engelleyerek kan damarlarını kuvvetlendirir. At kestanesi kullanımı ile ağrı, yorgunluk, gerginlik hissi ve bacaklarda şişme, kaşıntı dahil olmak üzere tüm semptomlarda belirgin azalma veya tamamen iyileşme gözlemlenmiştir.
Halen varisli damarlar için mucizevî bir tedavi aranıyorken, atkestanesi zayıflamış damarlar ve kılcal damarlar için önemli bir seçenektir.
Örümcek damarları için bir not
Örümcek damarları, ana damardan ziyade yayılmış kılcal damarlardan oluşur. Örümcek damarları, kılcal damarları besleyen ana damarlarda oluşan baskı sebebiyle de oluşabilmektedir. Bu durumda atkestanesi kılcal damarları kuvvetlendirici etkisi ile örümcek damarlar üzerinde de etki gösterebilir. Araştırmacılar bu hipotezi kanıtlamak için çalışmalarını sürdürmektedirler.
Kırışıklıklara "At Kestanesi" Mucizesi
Özellikle kadınların daha genç görünmek için ilgi gösterdiği kırışık giderici kremlerin içeriğinde ana etken madde olarak atkestanesi kullanılmaktadır.
Atkestanesi cilt bakımında mucize gibi etkileriyle tam bir şifa kaynağıdır. Atkestanesi ile yapılan krem ve yağlar bir çok cilt sorununa kesin çözüm getirmektedir.
Ciltteki genişlemiş gözenekleri kapatıyor, yüzdeki kırmızı görünen kılcal damarları yok ediyor. Bu özellikler atkestanesinin damar büzücü oluşundan kaynaklanıyor.
Günümüzde birçok botox etkisi yapan krem, vücut bakım ürünü ve sıkıştırıcılarda atkestanesi bulunuyor. Romatizmal ağrılar, kas ağrıları, saç dökülmesi, yüzdeki güneş lekeleri, damar ağrıları ve göğüslerin toparlanmasında son derece etkili olan atkestanesi, hemoroit tedavisinde kullanılır; bacaklardaki variste dolaşımı düzenler, ağrıları dindirir, gevşemiş boyun derisini sıkıştırır.
NOT: Göz çevresi kırışıkları ve kılcal damar çatlamalarını gidermek için her gün at kestanesi yağı ile masaj yapmak yeterli.
Cilt Kızarıklığı İçin At Kestanesi Maskesi
Malzemeler:
1-At kestanesi 3-4 adet
2-Susam yağı
3-Elma sirkesi 1 kaşık
Maskenin hazırlanışı: At kestanelerini soyduktan sonra rendeliyin ve bir kabın içerisine alın.Daha önceden aldığınız susam yağını at kestanelerinin üzerine çıkacak kadar ekleyin.Karıştırdığınız kürü 15 gün kadar güneşte bekletin.Karışan at kestanesi ve susam yağını süzdükten sonra üzerine bir çay kaşı kadar elma sirkesini ekleyin.
Yaptığınız bu cilt kızarıklarını giderici kürü akşamları cildinize sürün.Bir süre sonra yüzünüzdeki kızarıklıkların azaldığını farkedebilirsiniz.
Gözaltı morlukları için kreminizi kendiniz yapın….
Uzun çalışma saatleri ve geceleri az uyumak gözaltlarınızda morluklar ve çizgilere neden oluyor. Gözaltında oluşan morluklara ve çizgilere karşı evde uygulayabileceğiniz bir krem tarifi verelim sizlere…
Malzemeler
1 ampul e vitamini,
1 yemek kaşığı buğday özü yağı,
2 yemek kaşığı at kestanesi yağı,
1 yemek kaşığı badem yağı
Hazırlanışı ve kullanımı
Bütün malzemeleri karıştırıp gözaltlarınıza her akşam uygulayın. Bu karışım ölçüleri eşit oranda artırılarak hazırlanıp miktar olarak daha fazla da yapılabilir. Saklanmasında hiçbir sakınca yoktur. Göz Altı Kırışıklıklarına Veda Maskesi
Göz altı kırışıklıklarına son!..
Bu sonu hazırlayan bir maske... Ve işte o maskenin...
Malzemeleri :
* 2 tatlı kaşığı kahve telvesi...
* 1 çay kaşığı at kestanesi yağı...
* Çok az miktarda saf arı sütü...
* 1 çay kaşığı bal...
* Sargı bezi...
Hazırlanışı :
Sargı bezi 2 kat olarak açılır...
Üzerine 2 tatlı kaşığı kahve telvesi..
1 çay kaşığı at kestanesi yağı...
1 kürdanın ucu kadar arı sütü...
Ve 1 çay kaşığı bal eklenerek iyice karıştırılır...
Bu karışım her iki göz için ayrı ayrı hazırlanmalıdır...
20-30 dakika göz altına konularak bekletilir...
Uygulama haftada 1-2 defa tekrarlanır.
Önemli bir not : Maskenin içerisinde bal ve arı sütü olduğundan metal kaşık kullanılmamalıdır.
At Kestanesi Saça Nasıl Uygulanır?
Bir miktar At kestanesini suyun içerisinde kaynatılarak suyu süzülür. Bu su ile saçlar yıkanır ve yarım saat beklenir. Yarım saat bekledikten sonra saçlar durulanıp kurulanır.
Doğada ihtiyaç duyabileceğimiz tüm şifaları, Yaradan mucizevi bir şekilde bizlere sunmaktadır. Aslında ihtiyacımız olan tüm şifa doğanın içindekilerde mevcuttur. Bize sunulan bu hazineyi araştırarak içinden ihtiyacımız olanı almak ise bize kalmıştır. Ancak biz bu konuda bile doğanın bu cömertliğini reddedip, işin kolayına kaçarız ve hazır olan bilgilerden ve ürünlerden faydalanma yoluna gideriz.
İstifade edebilmeniz dileklerimle……
Sıhhatle ve sevgiyle kalın…..
KAYNAK: Nazan Başoğul, 20.10.2012
Hoş bulduk diyerek başlamak istedim. Sitemi ziyaret etmiş olmanız ve nazik jestiniz için teşekkür ederim.Bende tabi bundan sonra blogunuzu takip edeceğim.
YanıtlaSilBir de at kestanesi ile ilgili yazınız da dikkatimi çekti normal kestane resmi koymuşsunuz. At kestanesi farklı bir bitki, isterseniz resim konusunda yardımcı olabilirim, yanlış anlaşılabilir.Sevgilerimle.
Hoşgelmişsiniz Dünyama Abdülkadir Bey. Çok teşekkür ederim ilginize.
SilResmi webden almıştım yanlış olmuş demekki :) şimdilik başka bulduğum resmi koydum.siz bana doğrusunu yollarsanız hemen değiştiririm. Yanlış paylaşımlarda bulunmak istemem. Amacımız doğru ve güzel paylaşımlar.
Sizin bloğunuzdanda paylaşımlar yapmak isterim izniniz olursa.Saygılarımla
Şimdiki resim doğru, kaynak göstererek paylaşabilirsiniz.Saygı ve sevgilerimle.
SilTeşekkürler...Kaynak göstermeden yaptığım paylaşımım yoktur :) Bu konuda emeğe saygılıyım...
Sil