Orkide Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Şey
Bakımı en zor, en hassas çiçeklerden biridir orkide. O yüzden çok fazla kişi cesaret edemez orkide edinmeye. Ama bakımıyla ilgili püf noktalarını bildikten sonra aslında yapılamayacak bir şey de değil. Orkide bakımı hakkında bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken hususları maddeler halinde derlemeye çalıştım. Umarım orkide severlerin hoşuna gider.
Sulama
Orkide bakımının en önemli noktası sulamadır. orkidelerin ölmesinin en büyük sebeplerindne biri yanlış zaman aralıklarında sulanmalarıdır. Orkideler genellikle haftada bir su isteseler de bu zaman aralığı orkidenizin büyüklüğüne, toprağına ve içinde bulunduğu odaya göre değişecektir. Bu nedenle sürekli gözetim altında tutup toprağı kurudukça sulamakta fayda vardır. Sulama işlemini en sağlıklı yapma yöntemi, eğer delikli bir saksıda duruyorsa orkideniz, saksıyı akan suyun altına tutup içinden 2-3 kez suyu süzdürerek sulamaktır. Yani saksıyı akan çeşmenin altına tutup altından su akmaya başlayana kadar su akıtın, çeşmeyi su akışı kesilene kadar kapatın, ardından tekrar açıp su saksının altından akana kadar bekleyin, su akışı kesilene kadar çeşmeyi kapatın, ve bu işlemi gerekiyorsa 3. kez tekrarlayın. Orkide kökleri su tutmaya çok elverişli oldukları için orkideleri öldüren şey az sulanmaktan ziyade çok sulanmalarıdır. Bu nedenle saksının içinde su biriktirmemeye özen gösterin. Eğer yapabiliyorsanız yağmur suyu biriktirerek onunla da sulayabilirsiniz, orkideler için oldukça besleyicidir.
Nemlilik
Orkideler nemli ortamları sever. O yüzden evde bir hava nemlendiriciniz varsa eğer onu kullanabilirsiniz. Ya da orkide saksısını orkidenin kökü suya değmeyecek şekilde su dolu bir kabın içine oturtabilirsiniz.
Sıcaklık
Orkidenin sağlıklı bir yaşam sürmesi için ihtiyaç duyduğu sıcaklık 15-25 C derecedir. Yazın çok sıcak günlerinde orkidelerinizi evin en serin yerine taşıyarak sıcaklık sorununu çözebilirsiniz.
Işık
Filtrelenmiş ışık orkideler için ideal ışık alma yöntemidir. Bunun için pencereden 20-30 cm içeride günde en fazla 4 saat direkt güneş ışığı alacakları bir konum uygun olacaktır. Orkide yaprakları ışık konusunda size ipucu verir. Yapraklar koyu yeşilse ışık yetersiz, kırmızı-yeşilse fazla ılık alıyorlar demektir.
Hava Akışı
Orkidelerin bulundukları odanın her zaman iyi havalanıyor olmasına dikkat edin. Hava akışı mantar ve küf oluşumunun önüne geçer.
Saksı
Orkideleri asla tam olarak toprağa gömmeyin. Bu hava almalarını engelleyecektir. Doğada orkideler toprakta değil ağaçlara veya taşlara tutunarak büyürler. Evdeki orkidelerinizi taşların arasında ya da az miktarda torfun içinde yetiştirebilirsiniz.
Gübreleme
Orkidelerinize ayda bir çiçekçilerden satın alabileceğiniz orkide besini verebilirsiniz. Orkidelerin besini yavaş yavaş emmesi için fotoğraftaki dondurma yöntemini kullanabilirsiniz.
Kaynak:banagore.co
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder