27 Eylül 2019 Cuma

Denizlerin tek boynuzlu atı: Deniz Gergedanı Narval - Monodon monoceros


Kaynak : https://bilimfili.com/deniz-gergedanlari-ekolokasyon-konusunda-cok-iyi/


Denizlerin tek boynuzlu atı: Deniz Gergedanı Narval - Monodon monoceros

Açıklama

Narval veya diğer adıyla denizgergedanı, balinalar takımının Monodontidae familyası içindeki Monodon cinsinin tek türüdür. Yaşam alanı arktik denizler olan bu deniz memelisi, 70° K enleminin güneyinde nadiren görülür. Vikipedi
Bilimsel adıMonodon monoceros
Uzunluk5,1 m (Olgun) Encyclopedia of Life
Kütle940 kg (Olgun) Encyclopedia of Life
Korunma durumuNeredeyse Tehdit Altında Encyclopedia of Life





Deniz Gergedanları Ekolokasyon Konusunda Çok İyi


En ilginç deniz canlılarından biri olan ve narval adıyla da bilinen deniz gergedanları (Lat. Monodon monoceros), çevrelerini taramak için ses dalgalarını kullanabiliyor. Yarasaların çok başarılı olduğunun bilinen bir şey olduğu ekolokasyon (“biyosonar” adı da verilir) konusunda, balinalar takımından olan bu tek boynuzlu deniz memelisi de yarasadan aşağı kalmıyor. Hatta tüm hayvanlar içinde en gelişmiş sonar, deniz gergedanında bulunuyor.
ilk olarak 1758’de Carl Linnaeus tarafından tanımlanan narvallar, 70° K enleminin güneyinde nadiren görülürler. Erişkin deniz gergedanları ortalama 4,5 metre boyunda ve 1500 kg ağırlığında olur. En dikkat çeken özellikleri, erkek bireylerin sol üst çenesinden çıkan ve ileriye 3 metre kadar uzayabilen, sola dönüşlü helis sarmalı yapan, boynuz benzeri uzun bir diştir. Ağırlığı 10 kg‘a erişebilen bu dişten, dişi bireylerde nadiren çıkarken, ortalama 500 erkekten birinde normalde küçük olan sağ diş de uzar. Çok daha nadir olan bir durum, dişi bir deniz gergedanında iki dişin birden uzamasıdır.


Bu dişin işlevi konusunda uzun yıllar süren tartışmalar yapılmıştır. Buzu delme amaçlı kullanılabileceği, erkeklerin gösteriş uzvu olabileceği ya da mücadele amaçlı tokuşturulması gibi görüşler öne sürülmüştür. Ancak yakın zamanda elektron mikroskobu ile incelenen bu boynuz benzeri dişin içinde sinir hücrelerinin yoğun olarak bulunması dolayısıyla, duyu organı olduğu anlaşılmıştır.
Çoğu narvalda yalnızca sol diş büyür ve her zaman sola doğru spiralleşir. Nadiren bir sağ dişin de ortaya çıktığı 
durumlarda, memeli vücut parçalarında rastlanan alışıldık ayna simetrisinin tersine, sağ boynuz da sola doğru 
sarmallaşır.

Benzersiz Sonar Sinyalleri Gönderebiliyorlar


Narvalların boynuzları tıpkı masalsı tekboynuzlu atlara atfedilen gibi sarmal ve içi boş bir yapıya sahip.
Washington Üniversitesi’nde görev yapan çevrebilimci Kristin Laidre liderliğindeki bir grup araştırmacı, 2013 yılında Grönland’daki Baffin Körfezi’ndeki 11 ayrı buzul bölgesinde, deniz gergedanı tıklama seslerini dinlemek için 16 sualtı mikrofonu kurdu. Kayıtlar, narval tıklamalarının son derece yoğun ve yönlü olduğunu gösteriyor. Bu da, hem uzun hem de kısa mesafelerde av bulmak için ses demetini genişletip daraltabildikleri anlamına geliyor.  Araştırmacılar, canlı bir türde ölçülen en yönlü sonar sinyali olduğunu belirttikleri bulgularını, 9 Kasım tarihli PLOS ONE dergisinde yayınladılar.
Ses demetleri ayrıca yukarıda asimetrik olarak daralıyor. Böylece, deniz yüzeyinden veya buz kütlesinden tepen yankılardan dolayı oluşan dağınıklığı en aza indiriyor. Tüm bunlara ek olarak, narvallar dalış sırasında dikey olarak tarama yaparlar. Bu da deniz buzunun örtüsü altında yüzerken nefes alabilecekleri açık su yamalarını bulmalarına yardımcı olabilir. Bütün bunlar deniz gergedanlarının son derece sofistike bir sonar kullandığı anlamına geliyor.


Bu araştırmadan elde edilen ses verileri, araştırmacıların narval vokalizasyonları ile komşu beluga balinalarınınki arasındaki farkları saptamalarına yardımcı olabilir. Aynı zamanda, deniz buzullarının kaybedilmesiyle mümkün duruma gelen deniz nakliyesi trafiğindeki artışlardan kaynaklanan gürültü kirliliğinin potansiyel etkisini değerlendirmek için bir temel oluşturabilir.
Arktik bölgesinden bir görünüm

Kaynak: Science News, “Narwhals are really, really good at echolocation
https://www.sciencenews.org/blog/science-ticker/narwhals-are-really-really-good-echolocation>
https://tr.wikipedia.org/wiki/Narval

İlgili Makale: journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0162069

Kaynak : https://bilimfili.com/deniz-gergedanlari-ekolokasyon-konusunda-cok-iyi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...