Sayfalar

22 Mayıs 2020 Cuma

Tohum Nasıl Ekilir?

BAŞLANGIÇTA YETİŞTİRMEK İSTEDİĞİNİZ BİTKİNİN YAŞAM
KOŞULLARINA VE BAKIMINA DAİR KÜÇÜK BİR
ARAŞTIRMA YAPMANIZ İŞİNİZİ BÜYÜK ÖLÇÜDE KOLAYLAŞTIRIR…

KAP SEÇİMİ

Tohum ekimi için öncelikli olarak tohumu ekeceğiniz kabın ve ekimi yaptığınız kabı konumlandıracağınız yerin seçimi oldukça önemli.
Kap seçiminde drenajın rahat sağlanabileceği çimlendirme viyolleri, çimlendirme poşetleri, kağıt/plastik bardaklar ya da farklı boyut ve formlara sahip olan balkon saksılarını tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra geri dönüşümden elde edeceğiniz yumurta viyolleri, pet şişeler, meyve/sebze sandıkları gibi birçok malzeme içerisinde de tohum çimlendirme yapmanız mümkün.

Hazır çimlendirme viyollerinin çok fazla seçeneği var. Piyasada 6 gözlülerden tutun da 104 gözlülere kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Ne tohumu ekeceğinize ve kaç adet fide elde etmek istediğinize göre karar vermelisiniz. Kapaklı viyoller mini sera etkisi yarattığı için tohumların çatlamasını ve filizlenmesini kolaylaştırır.













KONUMLANDIRMA

Çimlendirme kabından sonra, ekeceğiniz bitkinin ihtiyacına uygun ortamı seçmek de oldukça önemli. Gölgeyi seven bitkiler aşırı güneşe maruz kalmamalı, güneşi seven bitkiler için de güneş ışınlarını doğrudan alabilecekleri ortamlar seçilmeli. Yarı gölge isteyen türler de sabah güneşini alıp öğleden sonra gölgede kalacak mekânlara yerleştirilmeli.
Yazın güneş alan her ortamda domates ve biber gibi güneş seven türleri yetiştirebilirsiniz; maydanoz ve nane gibi türler ise güneşte pek verimli olmazlar. Bu bitkiler daha çok yarı gölge sever ve neme ihtiyaç duyarlar. Güneş alan bir ortamda fasulye, salatalık, patlıcan, pırasa, biber, kabak, domates, rezene, mercanköşk, kekik, biberiye, narenciye ve çilek rahatlıkla yetiştirilebilir. Gölge ortamlar içinse havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, kış kabağı, pazı, biberiye, nane ve maydanoz tercih edilebilir. Ürün verimliliği açısından doğru ortam seçimi çok önemlidir.
TOPRAK KARIŞIMI HAZIRLAMA

Tohum kabını ve uygun ortamı belirledikten sonra gelelim tohum ekimi için kullanılacak olan toprak karışımını hazırlamaya. Yetiştireceğimiz bitki ne olursa olsun kaliteli, bol ve dirençli ürün almak için kökün sağlıklı olması ve toprak içerisinde bulunan elementlerden beslenmesi şarttır. Besin değeri açısından zengin ve drenajlı bir toprak elde etmeniz önemli.
Tohumların çimlendirilme sürecinde toprağın geçirgen olup su tutma kapasitesinin yüksek olması tercih edilmektedir. Bunun için kolaylıkla ulaşabileceğiniz torf toprağı ile “Osmanlı Bahçesi Evde Sebze Yetiştirme Seti” içerisinde bulunan %100 solucan gübresini harmanlayın. Tohum kabınızın yaklaşık olarak üçte birini hazırlamış olduğunuz zengin besin içerikli toprak ile doldurup tohumlarınız için üzeri düzeltilmiş bir yatak hazırlayın. Bu yatak tohumlarınızın çatlaması ve filizlenmesi için son derece elverişli bir ortam sağlayacaktır.
EKİM









Her tohum içim ekim derinlik ve aralıkları farklıdır. Tohumlar, boyutlarının 2-3 katı derinliğe uygun aralıklarla konumlandırılmalıdır. Yapacağınız bu işlem tohumunuzun ideal sürede çimlenmesini sağlayacaktır. Hazırladığınız yatakta tohumlarınızı konumlandırdıktan sonra üzerini uygun seviyede toprak ile örtmelisiniz.
Çok derine ekilen tohumlar, çimlenmeleri için gerekli ısı ile havayı bulamayacakları için, üzerlerindeki kalın toprak tabakasını delip yüzeye çıkamazlar. Yeteri kadar derine ekilmeyen tohumlar ise, yetişmeleri için gerekli nemden yoksun kalacaklarından çimlenip gelişemezler. Bu nedenle tohumların doğru derinliğe ekimi çok önemlidir. Genel olarak tohumun eninden üç kat derine ekmeyi gözetebilirsiniz. Tohumları ekmeden bir gece önce hafif ılık suda bekletirseniz daha erken çimlenmelerini sağlarsınız.


SULAMA
Sulama işleminde ise başlangıç için fısfıs kullanmanızı tavsiye ederiz. Amacınız tohumları nemli bir ortamda çimlenmeleri için hazırlamak olmalıdır. İlk çimlenme sağlanıncaya kadar uygun nem ve sıcaklık ortamının korunabilmesi için dilerseniz tohum kabınızın üzerini naylon ya da streç film gibi güneş ışığını geçiren, aynı zamanda da sera etkisi yapabilecek bir malzeme ile kapatabilirsiniz.
Tohumları ekmeden önce tohum ekeceğiniz yeri (tohum yatağı) bolca sulayın ve toprağın suyu çekmesini bekleyin. Sonra tohumları ekip hafif bastırdıktan sonra tekrar  yağmurlama şeklinde veya fıs fısla sulayın. Tohumlarınız filizlendikten sonra yine toprağı nemli tutacak şekilde sulamaya devam edin. Tohum çimlendirme aşamasında sulama suyuna %06 (1 litreye 6 gr.) humas (organiktir) koymak çimlenme oranını, süresini ve kalitesini artırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder