Yeni yıl yaklaşırken birçok kutlama hazırlığı yapılır. Kıyafetler seçilir, ev yılbaşı akşamı için dekore edilir ve tabii ki o yılbaşı sofrası için menüler kafalarda oluşturulmaya başlanır. Yılbaşı akşamını evde sevdiklerinizle geçirmeyi planlıyorsanız sofranızdan eksik etmemeniz gereken yemek çeşitlerinin başında tabii ki tatlılar gelir. Lezzet dolu, şeker tadında bir gece geçirmenizi sağlayacak yılbaşı tatlıları ve pastalar bu yazımızda sizlerle.
Yılbaşı akşamında sevdiklerinizle kutlama yapmak gibisi yoktur. Bu özel gece için hazırlanan yemekler herkesin bir arada olmasını sağlarken sohbetin ilerlemesine ve mutlu anların birlikte inşa edilmesine katkıda bulunur. Tabii yemekler yendikten sonra sıra gelir yılbaşı tatlıları ve pastalarına… “Yılbaşı tatlısı olarak ne yapsam?” diye düşünüyor ve kararsızlıktan emin olamıyorsanız önce yılbaşı için yapabileceğiniz birkaç özel tatlı tarifi verecek, yok “Pasta alacağım.” diyorsanız yılbaşı pastası önerilerimizle size yardımcı olmaya çalışacağız.
Yılbaşı Tatlıları
Yılbaşı Klasiği: Elmalı Tarçınlı Turta
Malzemeler: 125 gram margarin, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı şeker, 1 yumurta, 1/2 şekerli vanilin, 1/2 kabartma tozu, 3 buçuk su bardağı (alabildiğine) un.
İç harcı için: 4 adet elma, 3 yemek kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tarçın, 100 gr dövülmüş ceviz.
Yapılışı: Yılbaşı tatlıları arasında özel bir yere sahip olan ve lezzetiyle herkesin başını döndüren elmalı tarçınlı turtanın yapımı için öncelikle iç harcı hazırlamalısınız. Harcı hazırlamak için elmaları soyup rendeledikten sonra toz şeker ekleyerek elmalar suyunu çekene kadar kontrol ederek pişirin. (Sık sık karıştırmanız elmaların yanmaması ve diriliğini kaybetmemesi adına önemlidir.) Pişen elma püresini ocaktan aldıktan sonra üzerine tarçını, ceviz içini ekleyip karıştırın ve harcı soğumaya bırakın.
Sıra geldi turtanın dışını hazırlamaya; yukarıda saydığımız malzemeleri karıştırarak hamur haline gelene kadar yoğurun. Hazırlanan hamurun 1/3’ünü streç filme sararak buzluğa alın ve 20-25 dakika bekletin. (Bu kısmı turtayı fırına vermeden üzerine rendelemek için kullanacaksınız.) Kalan hamuru unladığınız tezgah üzerine açın ve hamur tabakası oluşturacak şekilde tepsiye uygun boyuta getirin. Açtığınız hamuru yağlanan tepsiye alın ve elinizin yardımıyla tabana iyice yayıp, çatalla hamura ufak delikler açın. Hazırladığınız harcı hamurun üzerine dökün ve iyice yaydıktan sonra buzluğa koyduğunuz hamuru üzerine rendeleyin. Hazırladığınız turtayı önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 30-35 dakika üzeri hafif kızarana kadar pişirin.
Yılbaşı Temalı Şekilli Kurabiye
Malzemeler: 1 adet yumurta sarısı, 100 gram tereyağı veya margarin, 1 su bardağı şeker, 1 paket kabartma tozu, alabildiğine un ve üst süslemesi için renkli şeker hamuru.
Yapılışı: Bir nevi yılbaşı geleneğine dönüşen yeni yıl kurabiyeleri; çam ağacı, kozalar, yılbaşı geyikleri, kardan adam, kar tanesi ve Noel Baba gibi şekillerle yılbaşı akşamına tat katar. Satılan hazır kurabiye kalıpları sayesinde hazırlanışı da oldukça pratiktir. Öncelikle oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, yumurta sarısı, şeker, kabartma tozu ve alabildiğince unu bir kapta karıştırarak bir karışım elde edin. Elde ettiğiniz karışımları kalıplara dökün ve üzerlerini düzeltin. (Böylece şekiller daha düzgün çıkacaktır.) Kurabiyeleri önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 2-25 dakika pişirin ve fırından aldıktan sonra soğumalarını bekleyip üzerlerini şeker hamuru ile isteğinize göre süsleyin. İşte bu kadar!
Basit ve Çok Lezzetli: Bisküvili Pasta
Malzemeler: 3 paket petibör bisküvi, 6 su bardağı süt, 4 yemek kaşığı kakao, 1 su bardağı toz şeker, 25 gram bitter çikolata, 3 yemek kaşığı un, 1 paket vanilya ve 1 yemek kaşığı tereyağı.
Not: Kakaolu pudingi kendiniz hazırlamak yerine hazır paket alabilirsiniz.
Hazırlanışı: Puding için süt, kakao, un ve toz şekeri derince bir tencerede bir çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırın. Sonrasında ocağa alın ve kıvam alana dek karıştırarak pişirin. Pişen pudingi ocaktan altından sonra içerisine bir yemek kaşığı tereyağı, vanilya ve çikolatayı ekleyip iyice eriyene kadar karıştırın. Isıya dayanıklı kare bir kaba petibör bisküvileri dizin ve üstüne hazırladığınız pudingi dökerek iyice yayın. Üstüne tekrar bir sıra daha bisküvi dizin ve tekrar pudingle kaplayıp aynı işlemi bir kat daha yapıp üzerini iyice pudingle kaplayın. Ilıklaşan pastayı 2-3 saat buzdolabında bekletip üzerini isteğe bağlı olarak Hindistan cevizi, çilek, muz, Antep fıstığı veya bisküvi kırıntısıyla süsleyerek servis edin.
KAYNAK: En Güzel Yılbaşı Tatlıları ve Pastalar (Tarifler & Öneriler) (ciceksepeti.com)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder