Kaliteli bir yaşam sürmek ve hastalıklardan korunmak için herkesin sağlıklı beslenmenin ne kadar önemli olduğunun farkında olduğu bir devirdeyiz. Yüksek karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklerin yerini daha hafif ve sağlıklı besinler alıyor.
Yabancı ülkelerde oldukça popüler olan, ülkemizde de tüketilmeye başlanan karnabahar pirinci buna güzel bir örnek. Yemeklerin yanına yapılan bol tereyağlı pirinç pilavının yerini almak için güzel bir alternatif olabilir. Özellikle diyet yapıyorsanız, karbonhidrattan kısıtlı besleniyorsanız, beslenmenizde yağı azaltmak istiyorsanız karnabahar pirincini deneyebilirsiniz.
Karnabahar çiçekli bir sebzedir ve yüksek oranda sülfür bulunur. Sülfür toksin uzaklaştırmada ve karaciğer sağlığını korumada oldukça etkilidir. Tadı ve kokusu herkesin hoşuna gitmese de vitamin ve mineral içeriği yüksek olduğundan herkesin beslenmesinde yer vermesi gerektiği bir sebzedir. Ayrıca lif içeriği çok yüksektir. Sindirim sistemi sağlığını korur ve bağırsak florasını destekler. Ayrıca yüksek oranda C vitamini içerir. Kalorisi de pirinç pilavına göre oldukça düşüktür.
Karnabahar pirincini hazırlamak oldukça kolaydır. Ayrıca çocuklara karnabaharı sevdirmek için güzel bir alternatif olabilir. Siz de ana yemeklerinizin yanına yardımcı yemek olarak karnabahar pirinci pilavını tercih edebilirsiniz. Karnabahar pirincini karnabaharın rendelenmiş hali olarak düşünebiliriz. Fırınlayarak kurutabilir ve saklayabilirsiniz.
KARNABAHAR PİRİNCİ PİLAVI
MALZEMELER
- 1 adet orta boy karnabahar
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- ½ limon suyu
- 1 orta boy doğranmış soğan
- 2 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz
Yapılışı
Öncelikle karnabaharı yıkayıp parçalama robotuna yerleştirin. Ve püre olmayacak şekilde küçük parçalara ayırın. Robotunuz yoksa rendeleyebilirsiniz. Daha sonra bir pişirme tavasına zeytinyağını döküp soğanların rengi kahverengileşinceye kadar kavurun. Hazırladığınız karnabahar pirincini de ekleyin ve karıştırarak pişirmeye devam edin. Tuzu da ekleyip yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra servis tabağına alıp maydanozla süsleyin ve limon suyu gezdirin.
KARNABAHAR PİRİNCİ KISIRI
MALZEMELER
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 5 dilimlenmiş yeşil soğan
- 2 küçük kırmızı biber, ince doğranmış
- 2 küçük ince doğranmış yeşil biber
- 5 adet doğranmış mantar
- 2 büyük havuç, rendelenmiş
- 1 limon suyu
- 2-3 çay kaşığı tuz
- 1 baş rendelenmiş karnabahar (karnabahar pirinci)
- 5-6 adet yıkanmış göbek marul
Yapılışı
Zeytinyağını bir tavaya dökün. Sarımsak ekleyin ve 30 saniye pişirin, daha sonra soğan ekleyin ve 3-4 dakika pişirin. Biber, mantar ve havuçları karıştırın ve limon suyunun yarısını ve tuzu ekleyin. Sık sık karıştırarak pişirin, daha sonra karnabahar pirincini ekleyin ve tüm karışımı pişirin. Servis için göbek marul kullanın. Marulun içine karışımınızı döküp limon suyu ekleyin.
KARNABAHAR PİRİNCİ PUDİNGİ
MALZEMELER
- 3,5 su bardağı karnabahar pirinci
- 3 çay kaşığı tarçın
- 1 kutu yarım yağlı süt
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 çırpılmış yumurta akı
Yapılışı
Yumurta akını çırparak köpük kıvamına getirin. Karnabahar pirinci ve sütü bir tencereye koyup pişirmeye başlayın. Şekeri, tarçını ve yumurta akını kaba ilave edip kıvam alana kadar pişirin. Puding kaplarına alıp buzdolabında bekletin. Servis ederken üzerine tarçın serpin.
KARNABAHAR PİRİNÇLİ TAVUK
MALZEMELER
- 1 büyük baş karnabahar
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 doğranmış soğan
- 1 diş sarımsak, kıyılmış
- Taze zencefil, kıyılmış
- 1 su bardağı bezelye ve 1 adet havuç
- 1 büyük pişmiş, rendelenmiş tavuk göğsü
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 büyük yumurta
- 2 adet doğranmış yeşil soğan
Yapılışı
Önce karnabahar pirincini hazırlayın. Bir tavaya zeytinyağını ekleyin. Soğanları kahverengileşinceye kadar pişirin sonra sarımsak, zencefil, bezelye ve havuç ekleyin ve sık sık karıştırın, 5 dakika daha pişirin. Sebzeler yumuşadığında tavuk ve biber salçası ekleyin ve 2 dakika pişirin. Karnabahar pirincini ekleyin ve sık sık karıştırın, 2 dakika daha pişirin. Pirinç karışımını tavanın bir kenarına itin ve açık kısıma yumurtaları kırın. Yumurtalar biraz pişince pirinç karışımı ile birleştirin. İyice pişirdikten sonra bir kâseye alın, taze soğan ve tavuk parçalarını üzerine ekleyin. Afiyet olsun.
KAYNAK: KARNABAHAR PİRİNCİ VE TARİFLERİ | Okumadan Geçme | Gastromanya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder