26 Şubat 2021 Cuma

Saksıda Yetiştirebileceğiniz 15 Fantastik Kök Sebze


Konteyner bahçecilik birçok nedenden dolayı faydalıdır. Sadece enfüze kadar olmayan bahçe toprağına kadar veya değiştirme ihtiyacını ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda hemen hemen her ortamda bir konteyner bahçe yetiştirebilirsiniz. Hem kentsel bahçıvanlar hem de alan veya iklim kısıtlı yetiştiriciler için bir kurtarıcı olan konteyner bahçeleri çok yönlü ve etkilidir.

Ve böyle bir ortamda yetiştirebileceğiniz sebzeler söz konusu olduğunda çok fazla seçeneğiniz olmadığını düşünüyorsanız, tekrar düşünün! Yeterince büyük bir tencere seçtiğiniz sürece bir kapta hemen hemen her türlü bitki yetiştirilebilir - kök sebzeler bile! Konteyner bahçenize başlamaya hazır mısınız? İşte kaplarda yetiştirebileceğiniz on beş kök sebze.

1. Turplar

Freshly harvested Radishes from the Garden

Turplar çok hızlı olgunlaştığı için, kaplarda büyümek için kesinlikle mükemmeldirler. Bazıları kış aylarında bile yetiştirilebilir!

Birden fazla parti yetiştirmek istiyorsanız, turplarınızı ilkbaharın başlarında dış mekan kaplarına dikerek başlayın. Köklerin odunsu ve lifli olmasını önlemeye yardımcı olmak için toprağı güzel ve nemli tutun.

2. Şalgam

Harvesting Turnips from the vegetable garden

Kaplarda şalgam yetiştirebilir ve hem kökleri hem de yeşillikleri hasat edebilirsiniz. Şalgamla yemek pişirmenin ve servis etmenin yüzlerce yolu ile, bu sert mutfak zımbasını denememek için hiçbir neden yoktur.

Bir ayak derinliğinde nispeten büyük bir kap isteyeceksiniz. Tohumları doğrudan ekin ve üç hafta gibi kısa bir sürede yeşillik toplamaya başlayabilirsiniz!

3. Zencefil

Ginger harvested from the garden

Evet, zencefil bir kök sebzesidir! Bu, birçok insanın unutma eğiliminde olduğu bir şeydir, ancak kentsel bir bahçede büyümesi kolay bir bitki arıyorsanız iyi bir seçimdir. Hem sürgünleri, hem yaprakları hem de kökleri yiyebilirsiniz.



Zencefil rizomları satın almanız ve zencefil dikmek için büyük bir tencerenin yaklaşık bir metre derinliğinde ekmeniz gerekecektir. Kabı tam güneş ışığı alan ancak nispeten serin kalan bir noktaya koyun. Donmayan bir ortamda yaşıyorsanız veya kabınızı içeri getirmek istiyorsanız yıl boyunca zencefil yetiştirebilirsiniz.


4. Sarımsak

Harvesting garlic in the garden

Sarımsak soğanlarının yanı sıra kaplarda yetişen bitkilerden manzaraları da hasat edebilirsiniz. Başlamak için market sarımsağı kullanabilirsiniz (sadece ayrılın ve sonra tek tek karanfilleri ekin) veya en sevdiğiniz bahçe mağazasından karanfil satın alabilirsiniz.

Sarımsak, bir kapta iç mekanda yetiştirdiğinizde yıl boyunca öğütülmüş olabilir. Konteynırınızın yaklaşık 25 cm derinliğinde olduğundan emin olun.

5. Havuç

Harvesting carrots in the garden

Bahçeden çıkarılmış yeni sökülmüş havuç gibisi yoktur, değil mi? Tatlı ve gevrek havuçlar veranda kap bahçenizde bir yeri hak ediyor. Plastik bir küvette, tencerede ve hatta bir pencere kutusunda havuç yetiştirebilirsiniz. Kap altı ila 15 inç derinliğinde olduğu sürece, seçtiğiniz havuç çeşidine bağlı olarak, herhangi bir sorun yaşamamalısınız.

Havuç en iyi tohumdan başlar. Kaplarınızı açık havada taşımayı planlıyorsanız, ilkbahardaki son don tarihinden birkaç hafta önce tohuma başlayın. İlk dondan sonra dışarıda da iyi büyüyebilirler. Aslında, daha sıcak iklimlerde, havuçlar sonbaharda ve kış aylarında en iyi şekilde büyür.

6. Rutabagas

Freshly harvested Rutabagas from the vegetable garden

Rutabagas muhtemelen bahçenizde hangi kök sebzeleri yetiştireceğinize karar vermeye çalışırken aklınıza gelen ilk sebzeler değildir. Ancak, öyle olmalı! Bu tereyağlı-tatlı bitkiler turta ve diğer tatlılar için kullanılabilir veya bir garnitürde yenebilir. Olgunlaşmak için yaklaşık 90 güne ihtiyaçları var.

7. Yaban Turpu

Ready to harvest Horseradish

Kaplarda bahçecilik için bir başka benzersiz seçenek yaban turpudur. Yaban turpu aslında en iyi şekilde bir kapta yetiştirilir, çünkü bahçedeki sınırsız bir noktaya ekildiğinde, hızlı bir şekilde devralır ve biraz istilacı hale gelir.

Bu baharatlı, biberli kökleri çiğ yiyebilir veya tuzlu yemeklerde pişirebilirsiniz. Erken ilkbaharda ekmeli ve açık havada yetiştirmeyi planlıyorsanız sonbaharda hasat etmelisiniz. En az 6 metre derinliğinde bir kap seçin ve bitkinizi tüm gün kısmi güneşe tam olarak alacağı bir konumda tuttuğunuzdan emin olun.

8. Yeşil Soğan

Green onion sprouts in the vegetable garden

Pişirmek için bitmeyen bir soğan kaynağı istiyorsanız, kaplarda yeşil soğan yetiştirmeyi düşünebilirsiniz. Yeşil soğanlar için büyük bir kaba ihtiyacınız yok - yaklaşık 15 cm derinliğinde bir tencere işe yayacak. Yeşil soğanlarınız hızla büyüyecek, ancak ampuller de gitmeye hazır olmadan önce üstleri hasat edebilirsiniz.

Yeşil soğan kabınızı sıcak bir yere yerleştirin ve her gün en az dört saat doğrudan güneş ışığı alın.

9. Patates

Harvesting Potatoes in the garden

Patates, kaplarda yetiştirebileceğiniz en kolay kök sebzelerden bazılarıdır. Geniş drenaj delikli büyük bir kap seçtiğiniz sürece, bunu yaparken herhangi bir sorun yaşamamalısınız. Lastik, çuval veya polietilen torba dahil olmak üzere hemen hemen her türlü kapta patates yetiştirebilirsiniz. Hatta bazı insanlar çöp torbalarında patates yetiştiriyor! Yaratıcı olmak için çekinmeyin.

10. Parsnips ( Yabani Havuç)

Freshly harvested parsnips

Parsnips, kaplarda kolayca yetişmeleri için havuçlara benzer. Ayrıca aylarca iyi saklanırlar ve soğutulduktan sonra süper tatlı olurlar. Hafif bir fındık aroması ile parsnips'in olgunlaşması sadece üç veya dört ay sürer, bu da onları kaplarda büyümek için mükemmel hale getirir.

11. Rezene

Fennel fully grown in garden soil


Rezene teknik olarak bir bitkidir, ancak bir kapta oldukça iyi büyür. Ampul rezene balıklarla iyi gider ve büyük bir kap ve iyi drene eden toprak gerektirir. Kökleri rahatsız etmeyi önlemek için tohumlarınızı doğrudan toprağa ekin ve bol miktarda sıcak hava sağladığınızdan emin olun.

12. Pancar

Freshly harvested beets


Pancar inanılmaz derecede besleyicidir ve yetiştirebileceğiniz en kolay (ve en hızlı olgunlaşan) kök sebzelerden bazılarıdır.

Başlamak için, en az sekiz inç derinliğindeki küçük saksılara pancar tohumları ekin. Pancarlarınıza yayılmak için bol miktarda alan vermek istediğiniz için genişlik derinlikten daha önemlidir.

Pancar kabınızı dışarıya koyacaksanız, yılın serin kısımlarında pancarlarınızı ekerken en iyi sonuçları elde edersiniz. Pancarlar sıcak yaz sıcaklıklarının büyük hayranları değildir. Bunun yerine, sıcak bir iklimde yaşıyorsanız onları sonbaharda, kışın ve ilkbaharın başlarında yetiştirin.

Hem yeşillikleri hem de kökleri hasat ederseniz pancar ekerken bonus puan!

13. Tatlı Patates

Harvesting sweet potatoes in the garden

Tatlı patatesler, büyüme gereksinimlerinde normal patateslere çok benzer, ancak birçok insan onları yetiştirmekten çekinmektedir. Bu sarmaşık bitkileri, mevcut dikey alandan yararlanmanızı sağlamak için bir kafes üzerinde yetiştirilebilir, bu da onları bir konteyner bahçesi için mükemmel hale getirir.

Tatlı patatesler kaymalardan veya nakillerden yetiştirilebilir veya satın aldığınız kesimleri gömebilirsiniz. En az 10 inç derinliğinde ve genişliğinde bir kap seçin. Havaların sıcak olması gerekir, bu nedenle koşulların açık havada elverişli olduğundan emin olun veya tatlı patatesinizi iç mekanlardaki kaplarda yetiştirmeyi düşünün.

14. Soğan ve Arpacık Soğanı

freshly harvested shallots and onions from the garden

Hem normal soğanlar hem de arpacık soğanları - yukarıda belirtilen yeşil soğanlara ek olarak - kaplarda da yetiştirilebilir. Soğan ekimi kolaydır. Tohumdan, setlerden veya küçük ampullerden başlayabilirsiniz. Dikim setleri en kolayıdır ve aynı zamanda en hızlı olgunlaşan ampullerle sonuçlanacaktır.

15. Taro - Gölevez

Freshly harvested carrots from the garden

Taro, genellikle kökleri ve yaprakları için yetiştirilen eşsiz bir kök sebzesidir. Aynı zamanda güzel bir süs bitkisidir, bu da kaplarda yetiştirilebilen kök sebzeleri ararken onu en iyi rakip haline getirir.

En az 12 inç derinliğinde bir kap seçin ve tencerenizi filtrelenmiş güneş ışığı alan bir konuma koyun. Toprağı eşit nemli tuttuğunuz sürece sıcak sıcaklıklar bu bitki için idealdir.

Kaplarda Kök Sebze Yetiştirmek İçin İpuçları

Burada meyveler, otlar ve sebzeler de dahil olmak üzere daha büyük bir saksı dostu listemiz var.

Çoğu kök sebze kaplarda oldukça iyi büyür, ancak onlara ihtiyaç duydukları şeyi verdiğinden emin olmak için bazı adımlar atmanız gerekir. Patates ve tatlı patates gibi bazı büyük sebzeler çok fazla alana ihtiyaç duyar, bu nedenle büyük bir kap gereklidir.

Tüm kök sebzelerin gevşek ve iyi drene olan toprakta yetiştirilmeyi sevdiğini unutmayın. Seçtiğiniz kabın altta drenaj delikleri olduğundan emin olun ve bahçeden çıkardığınız toprağı değil, saksı toprağını kullanın. Bu, zararlılar ve bakteriler gibi tehlikeli patojenleri yeni tohumlarınıza iletme olasılığını azaltacaktır.

Kapla yetiştirilen kök sebzelerinizi derin ve sık sık sulayın. Kaplar normal bahçe alanlarından daha hızlı kurur. İç mekanda büyüyorsanız veya her hafta en az bir inç yağış alamazsanız, kök bitkileriniz için bunu düzenli sulamalarla sağladığınızdan emin olun. Kötü sulanan bitkiler küçük, misshapen veya pullan yumrular geliştirecektir.



Yabani ot kaplarda yaygın olmasa da, göründükleri anda çektiğinden emin olun - kök sebzeler tozlarla rekabette harika değildir. Gübreleme de sıklıkla gereklidir, çünkü bir kapta büyürken besinler daha hızlı esiyor.

Son olarak, kap yetiştirilen sebzelerinizin her biri için olgunluk süresini not alın. Bir kapta büyürken, özellikle de içeride büyürken zamanın izini kaybetmek kolaydır. Sonuçta, havuçlarınızın ne zaman çekileceğini veya patateslerinizin ne zaman kazılacağını söylemek için mevsimlerin değişmesine sahip olmayacaksınız.

Takviminizdeki vade tarihlerini işaretleyin ve saatinizi ayarlayın! 3, 2, 1'de kaplarda yetiştirdiğiniz lezzetli kök sebzelere sahip olacaksınız...!

KAYNAK: 15 Fantastic Root Vegetables You Can Grow in Containers - DIY & Crafts (diyncrafts.com)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...