Türk mutfağının sahur ve iftar menüleri oldukça zengindir. Bu durumda iftar saati geldiğinde çeşit çeşit yemeklerin arasında kaybolmadan önce ipin ucunu kaçırmamak gerektiğini bilmeli, dengeli beslenmelisiniz. Ramazan iftar menüleri sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş yemekler bakımından zengin olmalı, sebze ve et yemeklerini eşit oranda taşımalı, bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlayacak şekilde hazırlanmalıdır. Ramazanda uzun süren tokluk hissi için mutlaka sahura kalkılmalı ve su ihtiyacına neden olmayacak besinler tüketilmelidir. Basit bir kahvaltı, bir kase çorba, bol su tüketimi sahur için en ideal beslenme şeklidir.
Sahur menüsü
Ramazan ayı boyunca sahurda tok tutan yiyecekler tüketmeli, hem midenizi yoracak hem de gün boyu susuzluk yaşamanıza neden olabilecek yemeklerden uzak durmalısınız. Sahur sofranızda mutlaka; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, birkaç tane az tuzlu zeytin, bal, pekmez, tam buğday ekmeği, salatalık, meyve ve su olmalı.
Sahurda ve iftarda hızlı yememek ve yemek yedikten hemen sonra yatmamak temel prensibiniz olmalıdır.
İftariyelik listesi
Ramazan boyunca iftar sofranızdan iftariyelik eksik olmasın. İftariyelikler, sıcacık Ramazan pidesi ile hafif bir başlangıcın en lezzetli halidir. Sağlıklı bir iftar sofrasında çorba ve ana yemek arasında misafirlerinize mutlaka bol çeşitli serpme iftariyelikler hazırlayın. Sofranızda mutlaka aşağıdaki çeşitler olsun:
- Peynir çeşitleri (beyaz peynir, eski kaşar, hellim peyniri vb.)
- Siyah ve yeşil zeytin
- Hurma
- Pastırma
- Bal, tahin pekmez, reçel çeşitleri
- Kuruyemiş (tuzsuz ve sossuz)
- İftardan sonra damak zevkinize uygun bir çay veya kahve hazırlayabilir, tatlınızı ve kuruyemişinizi sıcak içeceğinizin eşliğinde keyifle yiyebilirsiniz.
30 gün boyunca “iftarda ne pişirsem? demeden önce işinizi kolaylaştıracak iftar menüsü örnekleri:
1. Gün
- Yayla çorbası
- Karnıyarık
- Pirinç pilavı
- İftariyelikler
- Mevsim salatası
- Revani
- Çay
2. Gün
- Sulu köfte
- Fırın makarna
- Ayran
- Güllaç
3. Gün
- Domates çorbası
- Etli taze fasulye
- Patates salatası
- Sütlaç
4. Gün
- Ayran aşı çorbası
- Yeşil mercimekli semizotu
- Mevsim salatası
- Dondurma
5. Gün
- Terbiyeli tavuk suyu çorba (tavuk parçalı)
- İslim kebabı
- Su böreği
- Çoban salatası
- Baklava
6. Gün
- Sebze çorbası
- Tavuklu enginar
- Pirinç pilavı
- Yoğurt
- Meyve salatası
7. Gün
- Soğuk çorba
- İftariyelikler
- Artan pidelerle pizza
- Kazandibi (hazır paket)
- Çay
8. Gün
- Ezogelin çorba
- Etli biber dolması
- Yoğurtlu semizotu salatası
- Meyve salatası
9. Gün
- Domatesli şehriye çorbası
- Patlıcan musakka
- Tereyağlı ve cevizli erişte
- Cacık
- Supangle
10. Gün
- Yeşil mercimek çorbası
- Tavada bonfile
- Mevsim salatası
- Köz patlıcan salatası (konserve)
- Komposto
11. Gün
- Köfteli Hamurlu Çorba
- Levrek buğulama
- Roka salatası
- Cevizli yaz helvası
12. Gün
- Kabak çorbası
- Kıymalı bezelye yemeği
- Erişte
- Yoğurt ya da salata
- Lokma tatlısı
- Çay
13. Gün
- Yoğurt çorbası
- Orman kebabı
- Bulgur pilavı
- Çilekli komposto
14. Gün
- Hazır çorba
- Soslu tavuk kanatları
- Peynirli makarna
- Meyve ve kuruyemiş
15. Gün
- Süt çorbası
- Ispanaklı yumurta
- Kızarmış ekmek ve mini bir kahvaltı
- Elma kompostosu
16. Gün
- Ezogelin çorbası
- Piliç pirzoladan tandır
- İç pilav
- Ev yapımı meyve suyu
17. Gün
- Kremalı mantar çorbası
- Tekirdağ köfte
- Domatesli spagetti
- Ayran
- Limonlu parfe
18. Gün
- Sebze çorbası (evdeki sebzelerle)
- Menemen
- Zeytinyağlı börülce
- Limonata
- Meyveli kolay pasta
19. Gün
- Tarhana çorbası
- Ispanak yemeği
- Arpa şehriye pilavı
- Yoğurt veya cacık
- Kadayıf dolması
- Çay
20. Gün
- Şehriye çorbası
- Patlıcan kebabı
- Tereyağlı erişte
- Ayran
- Kadayıflı muhallebi
21. Gün
- Soğuk yoğurt çorbası
- Sulu köfte
- Yeşil salata
- Gül güllaç
22. Gün
- Ezogelin çorbası
- Balık köftesi
- Fırında makarna
- Çoban salata
- Elmalı sorbe
23. Gün
- Süt çorbası
- Ispanaklı yumurta
- Ramazan pidesi ve kahvaltı
- Komposto
24. Gün
- Süt çorbası
- Kabak dolması
- Domatesli makarna
- Salata
- Zerdeçallı muhallebi
25. Gün
- Sebze çorbası
- Fırında tavuk baget
- Pirinç pilavı
- Yoğurt
- Köz patlıcan ve köz biber salatası
26. Gün (31 Mayıs Cuma – Kadir Gecesi)
- Düğün çorbası
- Arpacık soğanlı tas kebabı
- Arpa şehriye pilavı
- Yoğurt
- İrmik ya da un helvası
27. Gün
- Domates çorbası
- Fırında somon
- Mevsim salatası
- Tahin helvası
28. Gün
- Yeşil mercimek yemeği
- Makarna
- Söğüş salata
- Fırın sütlaç
29. Gün
- Şehriyeli et suyu çorba
- Kıymalı bezelye yemeği
- Bulgur pilavı
- Yoğurt ya da cacık
- Şeftalili ya da kavunlu dondurma
https://www.dogrusucarrefoursa.com/30-gunluk-iftar-sahur-menusu/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder