15 Haziran 2021 Salı

Küçük Dostlarımızı İncitmeden Bitkilerimizi Kedi ve Köpeklerden Nasıl Koruyabiliriz?

 

Kimi zaman sığınmak için, kimi zaman da karınlarını doyurmak için bahçelerimize misafir olan küçük dostlarımızı incitmeden bitkilerimizi onlardan nasıl koruruz? Gelin birlikte öğrenelim.

Havalar soğudu, küçük sevgili dostlarımız sokaklarda zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyorlar. Biz de mümkün olduğunca onlara kapımızı açıp karınlarını doyurmalı ve bu korunmaya ihtiyaç duyan dostlarımıza yardımcı olmalıyız.


Bizim önerimiz hayvanları bahçenizden uzak tutmak yerine, bahçenizi onlarla paylaşabilecek şekilde dizayn etmeniz yönünde. 

Bahçelerimize korunmak için giren ve de aç kaldıklarında bitkilerimize göz diken bu sevimli yaramazları bitkilerimizden nasıl uzak tutabiliriz? Öncelikle karınlarını doyurmak ilk adım. 

Daha sonrasında gerek bahçenizdeki, gerekse de evinizdeki bitkilerinizi hayvanlardan korumak için alabileceğiniz önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çiçeklerinizi kedilerin eşelemesini istemiyorsanız bunun için öncelikle balıklı gübreler kullanmayı bırakmanız gerek. Eğer kullanacaksanız da evcil hayvan mağazalarında satılan elma spreylerini üzerlerine sıkmanızı öneririz. 
  • Bilinen bir yöntem olan çiçek kenarlarına acı biber tozu dökme işlemini sakın yapmayın. Biberdeki kimyasal hayvanlara zarar vereceği gibi çiçeklerinizi de bozabilir.
  • Kediler daha önce yaptıkları yere yaparlar tuvaletlerini yine. Bu bölgelere kahve, portakal ya da limon kabuğu, sirke, sarımsak ya da mağazalarda satılan kedi uzaklaştırıcı spreylerden sıkarak daha önceki kokuyu bastırabilir ve olayın tekrarlanmamasını sağlayabilirsiniz. Her zaman kedi kovucu işe yarıyor mu? derseniz ne yazık ki hayır. 

Kedi kovucu sprey asla kedilerin üzerine sıkılmamalıdır!

  • Kedi neye gelmez diye merak ediyorsanız, kediler narenciye kokusundan nefret ederler. Bahçenize bir limon ağacı dikebilir veya bitkilerinizin yanına mandalina, portakal, limon gibi narenciye kabuklarını bırakabilirsiniz.
  • Narin çiçeklerinizin kenarlarına file gibi tel ağlar yerleştirebilirsiniz. Böyle ne kedi ne de köpek toprağı kazamaz. Bunun köpekleri bahçeden uzak tutmak için olmasa da bahçenizden uzak tutmak için oldukça işlevsel bir çaba olduğunu söyleyebiliriz.
  • Sardunya, kadife çiçeği (marigolds), petunya, lavanta çiçeği ve yaprak güzeli (coleus canine) kokularından dolayı kedilerin uzak durduğu çiçeklerdir. Bahçenize bu çiçekleri ekerseniz kedi eşelemesi derdinden otomatikman kurtulmuş olursunuz.
  • Mağazalarda satılan kedi/kopek kovucu teknolojik aletlerden almanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu aletler hayvanlarının canını acıtabiliyor.
  • Kedilerin naftalin kokusundan hiç hoşlanmadığı da bazı söylentiler arasında. Bitkilerinizin köklerine birkaç naftalin tableti yerleştirerek test edebilirsiniz.

 

Sokak hayvanları ile uzlaşarak bahçenizi onlarla birlikte kullanabilirsiniz. Böylelikle, doğal ortamlarını günden güne tahrip ettiğimiz, sokakların gerçek sahiplerine olan borcumuzu bir nebze de olsa telafi edebiliriz.

Bahçelerimizi Hayvanlarla Paylaşırken Bitkilerimizi Nasıl Koruyabiliriz?

Bahçenizden kedileri kovmak için çaba sarf etmek yerine kedilerle birlikte bir uzlaşı sağlamak isteyenlerdenseniz bu önerilerimiz oldukça işinize yarayacaktır.

Bahçede kedi beslemek
Görsel: yourdailydish.com
  • Bahçenizin etrafını çevireceğiniz çitlerin sivri şekilde tasarlanmamasına dikkat edin. Hayvanların bahçenize girmeye çalışırken yaralanmamaları için daha düz çitler tercih edebilirsiniz. Metal çitler yerine taş veya tahta çitler kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Bahçenizde kedilerin ve köpeklerin gezebilmesi için, onlara boş bir alan bırakın. Yani bitkilerinizi ezmeden rahatça koşturabilecekleri bir alanları olsun.
  • Bahçenizin bir köşesinde tuvalet olarak kullanabilecekleri bir alan oluşturabilirsiniz. Zamanla alışkanlık kazanıp, yalnızca orayı kullanmaya başlamaları bahçenizin herhangi bir yerinde tatsız sürprizler görmemeniz için oldukça önemli. Ayrıca bu dışkıları gübre olarak kullanamayacağınızı da belirtmemiz lazım. Yani temizlemenizde fayda var.
  • Eğer tarım amaçlı yetiştirdiğiniz bitkiler varsa (Sebzeler, meyveler veya çiçekler) bunlar için özel bir alan oluşturmalısınız. Tellerle veya çitlerle çevrili, yasak bir bölge oluşturmanızda fayda var. Ancak bunun ilgi çekici olmamasına da dikkat edin. Zira meraklı kediler bumerang gibi dönüp dolaşıp o noktaya gelebilir. (Meraklısına – Wikipedia.org, Bumerang Nedir? )
saksı deviren kedi
Görsel: dailykitten.com
  • Bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkileri seçerken de dikkatli olmanız gerekir. Zira bazı bitkiler hayvanlar için zehirli olabilir. Bahçenizi hayvanlarla paylaşmasanız dahi, olası bir ihmal ile bir hayvanın yiyebileceği zehirli bir bitkiyi bahçenizde yetiştirmemelisiniz.  Bazı çok yıllık otsu bitkiler, çiçekler mor ya da leylak renkli, meyveler,  içerdikleri alkaloitler özellikle hayvan zehirlenmelerine sebep olmaktadır. (Meraklısına, istanbul.edu.tr, Doç.Dr. Şükran Kültür – Zehirli Bitkiler Sunumu)

Alkaloitler bir diğer hali ile Alkaloidler, bir bitki tarafından doğal olarak üretilen amin yapısında kimyasal bileşiklerdir. (Kaynak: Wikipedia)

  • Bahçenizde sokak hayvanları için küçük kulübeler bulundurabilirsiniz. Hatta bunları kendiniz yapabilirsiniz. Bahçenizde barınan hayvan sayısına göre çeşitli büyüklüklerde kulübeler yerleştirerek sevimli dostlarımıza sıcak bir yatak verebilirsiniz. Kendine ait bir yatağın olduğunu hisseden hayvanlar çok daha mutlu olacaklardır. Ayrıca bahçenizi zamanla evi gibi hissettiği için, hırsızlara karşı da en büyük koruyucunuz olacaklardır.
  • Bahçeler ağaçsız olmaz! Hem kedilerinizin tırmanması için, hem de tırmalaması için oldukça faydalı bir dekor. Ağaçlarınızın yüksek bölmelerine de küçük kuş yuvaları koyabilir, bahçenizde barınan hayvan çeşitliliğini artırabilirsiniz.
  • Özellikle kedilerin meraklı hayvanlar olduğunu unutmayın. Bahçenizde yapacağınız hassas değişikliklere kayıtsız kalamayacaklardır.
uyuyan kedi ve köpek
Görsel: pixelstalk.net

Onlar bizim en iyi arkadaşlarımız. Bazen onların bu güzel sevgisini hak etmek için ne yaptığımızı bile düşünürüz. Sokaklarda yaşayan güzel dostlarımıza mümkün olduğunca yardım etmeli, evimizde artan yemekleri çöpe atmak yerine onlarla paylaşmalı ve onları korumalıyız. Bitkilerimize zarar verdi diye hiçbir hayvana zarar vermemeli, onlara asla şiddet uygulamamalıyız.


KAYNAK: Bitkileri Kedi ve Köpeklerden Korumak İçin Neler Yapılmalı? (ciceksepeti.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...