27 Eylül 2021 Pazartesi

Kuşkonmaz ile neler yapılır?

 

Kuşkonmaz ile neler yapılır?

Kuşkonmaz Latince adı “Asparagus officinalis” olan çalı halinde odunsu yeşil bir bitkidir. Genellikle sulak, ormanlık alanlar, kumlu ve killi topraklarda yetişir. Zambakgiller ailesinden bir bitkidir ve gövdesi, kökü ve tomurcukları kullanılır. 

İçerdiği bol E vitamini sayesinde antik çağlarda afrodizyak etkisiyle de bilinen kuşkonmaz, folik asit, amino asit, antioksidan ve bol vitamin içerir. Kuşkonmaz az miktarda karbonhidrat içerir. Bu nedenle kalori değeri de düşüktür. Ayrıca, niasin içeren kuşkonmaz kalsiyum ve magnezyum içeriği açısından en faydalı sebzelerden biridir. 


Hangi aylarda tüketilmeli?

Kuşkonmazın tüketilmesi gereken en önemli aylar Mart, Nisan ve Mayıs’tır. Haziran ve Temmuz aylarında bitki çiçeklenir ve tohumlarından faydalanılır. Anavatanının Anadolu ve Doğu Akdeniz olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise en fazla Çin, İtalya, Fransa ve ABD’de yetiştirilir. Son dönemde ülkemizde de yetiştirilmeye başlamıştır.

Kuşkonmazın en önemli faydalarından birisi, içerdiği folik asit sayesinde kanserden korunmaya yardımcı olmasıdır. Oldukça güçlü bir antioksidan olması nedeniyle, vücudun toksinlerden arınmasına da katkı sağlar. Diyabete iyi gelir ve erken doğum riskini azaltır. Alzheimer tedavisinde kullanılır, kanı temizler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Beyin fonksiyonlarını arttırır. Kalp krizi riskini azaltır. Karaciğer ve safra kesesi için faydalıdır.

Kuşkonmazın gövdesi, kökü ve tomurcukları tüketilir. Yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir. Ayrıca çorbalarda da kullanılabilen kuşkonmaz, konserve yapılarak kış aylarında da tüketilebilir. Kuşkonmaz sapı çiğ olarak da tüketilebilmektedir.


Kuşkonmazın en sağlıklı pişirme yöntemi

Alınan kuşkonmaz hemen tüketilmeyecekse, sapı bir miktar kesilerek bekletilmelidir. Kuşkonmazı en sağlıklı pişirme yöntemlerinden birisi haşlamaktır. 2-3 dakika haşlanan kuşkonmaza haşlama sırasında bol miktarda tuz ilave edilmesi önerilir. Haşlama bittikten sonra 2 dakika kadar soğuk suda bekletilmesi gereken kuşkonmazlar, ızgaraya konularak pişirilebilirler. İstenilirse salatası, istenilirse yoğurt ile beraber mezesi yapılabilir. 

Dengeli bir şekilde tüketildiği takdirde kuşkonmazın bilinen bir zararı yoktur. Fakat fazla tüketilmesi ya da cilde sürülmesi bazı kişilerde alerjik reaksiyonların çıkmasına neden olabilmektedir. Yüksek oranda pürin içeren kuşkonmazı böbrek hastaları fazla miktarda tüketmemelidirler. Gut hastalığı olan kişilerin de kuşkonmazdan uzak durmaları gerekmektedir. Kuşkonmaz soğan, sarımsak, pırasa ve frenk soğanı gibi “liliaceae” ailesinden besinlere karşı duyarlılığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir. 


Sağlıkla kalın.


KAYNAK: https://www.eskitadinda.com/kuskonmaz-ile-neler-yapilir-417-c

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...