Gastronomi | 2022’nin İklim Kahramanı Yiyeceği Kelp ile Tanışın
Değişen gastronomi trendleri dönem dönem yaşamımıza, çok da aşina olmadığımız, farklı kültürlerin mutfaklarına ait tatları sokuyor. Bundan beş yıl önce kinoa, spriluna, matcha gibi besinleri tanımazken şimdi çoğunu kullanıyoruz. Gastronomi dünyasının radarındaki yeni tatsa; ‘kelp’. Bir çeşit yosun olarak tarif edebileceğimiz kelp’i WGSN, 2022’nin iklim kahramanı yiyeceği olarak tanımlıyor. Çünkü hızlı yetişen bu deniz yosunu türü, farklı kullanımlar için uygun ve yüksek bir besin değeri profiline sahip. Kelp’in çevredeki karbondioksiti kalıcı olarak kaldırmaya yardım ettiği düşünülüyor bu nedenle de üzerinde araştırmalar yapılabilmesi için ciddi finansal yatırımlar yapılıyor. Yiyecek ve içecek üreticileri kelp’i hamburgerlerden, patlamış mısıra, atıştırmalıklardan bebek mamalarına dek pek çok reçeteye dahil ediyor. Onarıcı tarım adına önemli bir rolü olacak kelp ile bir malzeme olarak gittikçe daha sık karşılaşacağız gibi görünüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder