Ara öğünler; kan şekerini düzenler, metabolizmayı hızlandırır, çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde fazla yemeyi engeller. Uzman Diyetisyen Mehtap Ersin Bayrak, ara öğünlerin diğer önemli faydalarını sıraladı ve en sağlıklı ara öğünlerin listesini paylaştı.
Ara öğünler, iştahı kontrol altında tutarak kilo vermeye ve kilo korumaya yardımcı olurlar. Ayrıca bu öğünlerle azar azar ve sık aralıklarla beslenildiği takdirde mide sindirim sistemi düzenli bir şekilde çalışır ve rahatlar. Özellikle şeker hastaları, reaktif hipoglisemi yaşayanlar, gastirit, ülser, reflü vb. hastalıkları olanlar ara öğün tüketmeyi ihmal etmemelidirler.
Ara öğünler çok yüksek kalorili olmamalı. Ara öğünün yapılması kadar tüketilen yiyeceğin içeriği ve miktarı da önemlidir. Ara öğünler için 100-200 gibi yüksek kalori içermeyen sağlıklı seçimler yapılmalıdır. Böylece hem kilo kontrolünü sağlayarak formda kalır hem de kan şekerindeki dalgalanmaları engellemiş olursunuz.
Light ürünlere dikkat!
Light adı altındaki ürünlerin tüketimine de dikkat etmelisiniz. Ürünlerin kalorisi sizi yanıltabilir. Lif yönünden zengin besinlerin ara öğünde alınması hem barsakların çalışması hem de kilo vermeyi kolaylaştırması açısından son derece önem taşımaktadır.
En sağlıklı ara öğünler
- 1 kutu probiyotik yoğurt, 1 adet kuru incir
- 1 kutu az yağlı süt, 1 adet taze meyve
- 2 adet galeta, 1 su bardağı ayran
- 1 dilim tam tahıllı ekmek, 1 dilim beyaz peynir, söğüş sebzeler
- Light kaşarlı kepekli tost, 1 fincan yeşil çay
- 3 kuru kayısı, 2 tüm ceviz
- 1 çay bardağı leblebi, 1 avuç kuru üzüm
- 5 adet kuru erik, 10 adet badem
- ½ simit, 1 su bardağı ayran
- ½ kase light yoğurt, 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 1 adet taze meyve
Kaynak: Hürriyet Aile
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder