DIY /// '' YAŞAM DÖNÜŞÜMDÜR ! ''
Ayak izlerimizi azaltıyoruz!
Nasıl mı?
Nasıl mı?
*Alışverişe çıkarken kendi bez torbanızı ya da filenizi yanınızda götürün.
*Bilgisayarda bulunan metinleri basılı hale getirmeyin.
*Isıyı kaybetmeyin, pencere ve kapı aralıklarına sünger geçirin.
*CFC yazan spreyleri kullanmayın.
*Gerekmedikçe mobilyalarınızı değiştirmeyin. Dayanıklı ve uzun ömürlü olanları tercih edin. Internetteki ve varsa mahallenizdeki takas pazarlarına katılın.
*Kâğıt kullanımını mümkün olduğunca aza indirin, kullanmak zorunda olduğunuzda geri dönüşümlü kâğıt ya da kullanılmış kâğıt kullanın.
*Son kullanma tarihi dolan ilaçların çöpe atılması çevre açısından tehlike yaratır. Bu ilaçlar usulüne uygun olarak paketlenerek Belediye Sağlık İşlerinin denetiminde ortadan kaldırılmalıdır. Bağlı olduğunuz Belediye'nin böyle bir hizmeti yoksa talep edin. İlaçlarınızı hemen çöpe atmayın.
*Bahçe ya da balkonunuzda yağmur suyu biriktirip bahçe sulamak, varsa arabanızı yıkamak için kullanın.
*Toprağın verimliliğini düşüren, üst kısmını bozan yakma işleminden vazgeçin.
*Temizlik ürünlerini almadan önce kullanma kılavuzunu mutlaka okuyun. PVC ambalajsız olanları tercih edin ya da arap sabunu kullanmaya özen gösterin.
*Toplu taşıma araçlarını tercih edin.
*Kısa mesafelere arabanızla gitmek yerine yürüyün.
*Araba sahibi olmadan önce ''gerçekten gerekli mi?'' diye düşünün. Yürüyün. Adımlarınıza güvenin. Bisiklet edinin.
*Geri kazanımı yaşamınızın bir parçası haline getirin. Depozitolu ve yeniden kullanıma uygun ürünleri tercih edin.
*Plastik, tıraş bıçağı, çakmak, tükenmez kalem gibi tek ya da sınırlı kullanımı olan ürünleri kullanmayı en aza indirin.
*Hediye paketlerinizi eski takvimler gibi daha önce kullanılmış malzemelerden yapın.
*Elektrik üretimi, oldukça maliyetli ve doğaya zarar veren bir süreçtir. Evde elektrik kullanımını azaltacak önlemler alın.
*Kütüphanenizde olması çok gerekmedikçe kitap okumak için elektronik kitap uygulamasını veya Halk Kütüphanesi'ni kullanın. Çevrenizle iletişime geçerek, kütüphanenizde durması gerekmeyen kitaplarınızı okumak isteyenlere dağıtın.
*Kozmetik ürünler alırken (sabun,krem, vb) içindekiler kısmını mutlaka okuyun; palmiye yağı, soya yağı varsa almayın. Çünkü bu ürünlerin üretimi sırasında yağmur ormanları tahrip ediliyor.
*Mümkün olduğunca yaşadığınız yere en yakın yerde üretilmiş ürünleri kullanın.
*Şüpheci olun. Aldığınız her ürünün nereden geldiğini, içinde neler olduğunu ve nasıl üretildiğini araştırın. Unutmayın; zararlı olanlar küçük harflerle, olmayanlar büyük harflerle yazılır!
*Eski eşyalarınızı atarken, ''buna ihtiyacı olabilecek biri var mıdır?'' diye düşünün. Aynı şekilde ihtiyacınız olan bir şey bir başkasının evinde kullanılmadan duruyor olabilir. Bir şey satın almadan önce tanıdıklarınıza ihtiyacınızı haber verin. Mutlaka bir yerden işinize yarayacak bir cevap gelecektir.
Bu listeyi uzatabiliriz. Bunun anahtarı; doğru yaşam için gereken ilkeleri kendi içimizden yola çıkarak bulabilmektir. Çünkü ''Yaşam Dönüşümdür!''
Herkese iyi haftalar.
Herkese iyi haftalar.
KAYNAK :
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder