Mindfulness, yaşadığın anı ve o anda etrafında gerçekleşenleri oldukları gibi fark etmek anlamına geliyor. Algılarını yeterince açıp zihinden geçen düşünceleri, vücudun hissettiklerini, kısacası gerçekleşenleri anlamak ve yargılamadan onlarla kalabilme durumudur.
Mindfulness için insanda eskiden beri olan doğal bir yetenek diyebiliriz. Ancak zamanla edindiğimiz farklı alışkanlıklar ve davranışlarla insanın bu yeteneği git gide zayıflamış. Bu yüzden de aslında “mindfulness” güçlendirilmesi gereken bir özellik. Mindfulness özelliğimiz geliştikçe zihnin berraklığı artar, yaşadıklarımız ve amaçlarımız netlik kazanır. Bilinçli farkındalığımız gelişir.
Bilinçli Farkındalık ile Farkındalık Arasındaki Nüans
Mindfulness diğer adıyla bilinçli farkındalık ile farkındalık birbiriyle karıştırılan kavramlar. Genellikle ikisi aynı şeymiş gibi algılanıyor. Farkındalık, gerçekleşen ya da gerçekleşmiş bir durum hakkında bilinç sahibi olma durumunu ifade eder. Bilinçli farkındalık ise bu farkındalığı, nazik ve olabildiğince objektif bir tutumla sergileme şeklidir. Bu nüans, küçük gibi görünse de birçok şeyi değiştirir.
Mindfulness Egzersizi Nedir?
Şehir hayatı, yoğun iş temposu, devamlı maruz kaldığımız şeyler dikkatimizi toparlama konusunda bizi bir hayli zorluyor. Mindfulness egzersizi de aslında bu konuda bize yardımcı oluyor. Dikkatimizin gittiği yönü toparlamamızı sağlıyor. Mindfulness egzersizi, bizim kontrolümüz dışında dağılan ve toparlamakta zorlandığımız dikkati son derece basit yöntemlerle toparlamakla yükümlü.
Mindfulness Meditasyon Ne Gibi Faydalar Sağlar?
Mindfulness meditasyonu, dikkati belli bir noktada toplama konusunda geliştirilen bir beceridir. Şimdi, yani şu anın farkına varmak için farklı meditasyon teknikleri uygulanır. Bu meditasyon tekniklerini uygularken nefes, bilinç, odak gibi kavramlar fazlasıyla öne çıkar. Başta 10 dakikalık sürelerle başlayan bu meditasyonlar zamanla uzayabilir. Mindfulness meditasyonlarına bir örnek vermek gerekirse;
- Sandalyeye yaslanmadan sırtınız dik bir şekilde oturmayı deneyin. (Bu egzersizi ayakta da yapabilirsiniz)
- Gözlerinizi kapatın.
- Nefesinize odaklanın ve nefesin vücudun hangi bölgesinde toplandığına dikkat edin. Karnınızda mı yoksa göğsünüzde mi?
- Ardından nefes alış verişlerinizi takip ederek normal bir şekilde nefes almaya devam edin
- Bunları yaparken dikkatiniz dağıldığında neler düşündüğünüzü fark edin ve nefes almaya devam edin.
- Birkaç dakika sonra gözlerinizi açın ve yaptığınız meditasyonun farkında olun.
Mindfulness ile İlgili Yanlış Bilinenler
- Mindfulness egzersizlerinin temel amacı dikkati tarafsız bir şekilde yönetmektir. Mindfulness; gevşeme ya da esneme egzersizi değildir.
- Mindfulness, gerçeğin olduğu gibi farkına varmaktır. Bu nedenle bir olumlama tekniği değildir.
- Mindfulness düşüncesiz kalma durumu değildir. Aksine zihnimizden geçen düşünceleri tarafsız bir şekilde takip etmemizi sağlar.
- Mindfulness geleceğe değil, “şu ana” odaklanır.
- Mindfulness, bir şeyleri değiştirmek için çabalamak yerine, şu anki durumumuzu tarafsız bir şekilde görmemize ve incelememize yardım eder. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmemizi sağlar.
Son zamanlarda sık sık duyduğumuz mindfulness kavramını sizin için detaylı bir şekilde inceledik.
Vücudunuzda ve zihninizde meydana gelenleri anlamak isteyen herkes, mindfulness egzersizlerinden yararlanabilir!
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."
KAYNAK: www.isbank.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder