13 Aralık 2020 Pazar

Baharatların son kullanma tarihi hakkında bilinmesi gerekenler ve her zaman taze baharatlara sahip olmak için üç tüyo

 

Baharatların son kullanma tarihi hakkında bilinmesi gerekenler ve her zaman taze baharatlara sahip olmak için üç tüyo




Yaptığınız en lezzetli yemeği düşünün. Özenle malzemelerini seçtiğiniz, severek pişirdiğiniz, sosu hakkında uzun uzun düşündüğünüz o yemeği.. Bir sürü fark yaratan detay olsa da, o yemeği o yemek yapan gizli minik kahramanların yerini yok sayamayız. Mutfak dolabında hiç bitmeyen, çeşit çeşit renk renk duran gizli kahramanlarımızın dolabınızda ne kadardır durduğu ve son kullanma tarihi hakkında hiç düşündünüz mü? Sizin için baharatların son kullanım tarihi konusunu ve bozulmamaları için alabileceğiniz üç önlemi araştırdık. 

TIKLAYIN: Mutfağın en hafife alınan çalışkanları: En kıymetli 8 baharat ve faydaları

Öncelikle baharatlarla alakalı çok da hoşunuza gitmeyecek bir bilgi ile başlayalım. Baharatlar yaşlandığında, eski benliklerinin taklidi haline geliyorlar. Peki bu sizi hasta edecekleri anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır. Ancak, mesela pul biber acılığını kaybediyor veya zencefil taze halindeki besin değerlerini korumuyor. Ve yemeklerinizi olabilecek en güzel halde tüketmek istiyorsanız taze baharatlara yatırım yapmanın yapabileceğiniz en akıllıca şeylerden biri olduğunu söyleyebiliriz. 

Sayılar üzerinden bu konuyu değerlendirmemiz gerekirse, baharatların maksimum verime sahip olduğu  süre nedir? Baharat dükkânı La Boîte’nin sahibi ve New York baharat kralı Lior Lev Sercarz’ın deyişiyle öğütülmüş baharatlar genellikle bir yıldan sonra bozulurken, öğütülmemiş baharatlar 2-3 yıl kadar ideal kondisyonlarını koruyabiliyor.

Sercarz’a göre, baharatlar yaşlandıkça ve oksijene maruz kaldıkça, uçucu yağları buharlaşıyor ve bu da kurumalarına sebep oluyor. Böylelikle daha az canlı hale geliyorlar. Açıldıktan sonra nem reaksiyona dahil olabildiği için bozulma etkisi yaratabiliyor.Ne zaman satın aldığınızdan veya atmanız gerekip gerekmediğinden emin değilseniz koku testini uygulayabilirsiniz. Baharatların parlak, güçlü bir kokusu olmalıdır; eğer yeterince kokmazlarsa, muhtemelen tadı da azalmıştır. Sercarz, “Arada bir, baharat kavanozunu açın, bir nefes alın ve biraz tadına bakın. Baharatın kokusu veya tadı yoksa, kullanmanızın hiç bir esprisi olmayacaktır” diyerek konuyla alakalı görüşlerini ifade ediyor. 

Tabii ki tüm baharat dolabınızı fırlatıp, yerini alacak yenileri almaya çıkın demiyoruz. Ancak, baharat alımınızı ve yönetiminizi bu andan itibaren düzene sokmak için izleyebileceğiniz birkaç ipucu var:

#1 Satın alırken öğütülmemiş baharatlara öncelik verin ve kullanacağınız zaman öğütün.

Öğütülmüş baharatlardan daha az oksijene maruz kaldıklarından, öğütülmemiş baharatlar bir veya iki yıl daha  uzun süre iyi durumda kalabilirler. Üstelik, sevdiğiniz birine yemek pişirirken baharatları bir havanda harçla öğüterek pişirmeye ne dersiniz? Daha çok emek verilen yemeğin verdiği mutluluğu çok az şey verebilir. 

Harç ve havan ile uğraşmak istemezseniz, bir elektrikli baharat öğütücüye yatırım yapabilirsiniz (veya ucuz bir kahve öğütücüsünü yeniden kullanabilirsiniz). 

#2 Daha küçük miktarlarda satın alın.

Baharat dolabınızdaki faydayı optimize etmenin en kolay yollarından biri mümkün olan en az miktarda satın almak. Böylelikle hep taze ve lezzetli baharatlar dolabınızda ve sofranızda yerini alabilir. 

#3 Paketli almak yerine alışverişinizi aktardan yapın.

Hazırlayacağınız bir tarif için az miktarda baharat istediğinizi biliyorsanız, özellikle çok sık kullanmayacağınızı bildiğiniz bir tür ise aktardan satın almak harika bir seçenektir. Aktar alışverişinizde yanınızda önceden baharat kaplarınızı götürürseniz atık miktarına da dikkat etmiş olursunuz. Sadece bunları bir bantla etiketlediğinizden emin olun, böylece neden bir tarçın kavanozunda kimyon olduğu konusunda kafanız karışmaz. Satın aldığınız tarihi de üstüne yazarsanız tadını kaybetmesine yakın konuyla alakalı fikir sahibi olursunuz. 

Süresi dolmuş baharatlarla neler yapabiliriz?

Son kullanma tarihine yaklaşmaya başlayan birkaç kavanoz baharatın olduğunu fark ettiyseniz, ilk önce düşünebileceğiniz kadar tarif ve pişirme yöntemiyle bunları kullanmaya çalışın. Pul biber mi arttı? Bu akşam yemeğiniz neden biraz acılı olmasın ki? Tarçın fazlaysa rafine şekersiz kurabiyeler yapabilirsiniz. Yaratıcı olun. 

Eğer aynı anda birkaç baharatınızın son kullanma tarihi yaklaştıysa, Sercarz kendi baharat karışımlarınızı hazırlamanızı öneriyor. Örneğin granola üzerine serpilmesi için zencefil, zerdeçal ve Hindistan cevizi karışımı hazırlayın; veya kişniş, kakule ve kimyon ile karıştırılarak kendi garam masala’nızı elde edebilirsiniz. (Hindistan baharat harmanı, bu karışımı daha sonra baklagil yemeklerinde, çorbalarda kullanılabilirsiniz veya omletinize ekleyerek kendinizi şaşırtabilirsiniz.)

TIKLAYIN: Garam Masala ( Hint Baharatı ) Nasıl Yapılır?

Baharatlarınızın son kullanma tarihlerini geçmişse, kesinlikle hâlâ kullanabilirsiniz. Sadece tarifin önerdiğinden daha fazlasını eklemek isteyebilirsiniz. 

Günün sonunda, baharatlarınızın daima taze olmasını sağlamanın en iyi yolunun daha akıllıca alışveriş yapmak olduğunu söyleyebiliriz. A’dan Z’ye tüm baharatları süpermarket koridorundan satın almak ve kilerinizde stoklamak yerine, ihtiyacınız olanı sadece küçük miktarlarda satın alın. Hangi baharatları en çok tüketme eğiliminde olduğunuzu bulun ve elinizde yeterince bulacağınızdan emin olun; sadece bazı tarifler için kullandığınız diğer baharatları  küçük ölçeklerde ihtiyacınız oldukça satın alabilirsiniz.

Baharatlar söz konusu olduğunda, bunun mideniz, yemeğin sizde uyandırmasını istediğiniz his ve yaratıcılığınız üçgenindeki bir mesele olduğunu unutmayın. Bazen bir tutam sumak bütün yemeğe bakışınızı değiştirebilir, her ne yemek pişirirseniz pişirin baharatların hayatımızdaki yerini hatırlamanız dileğiyle.

Kaynak:
Food52 Baharatların son kullanma tarihi hakkında bilinmesi gerekenler ve her zaman taze baharatlara sahip olmak için üç tüyo – Yeşilist | Herkes için yeşil (yesilist.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...