29 Ocak 2021 Cuma

Aslında Ne Yediğiniz Değil Ne Zaman Yediğiniz Önemli: Sirkadiyen Beslenme


Gün geçmiyor ki yeni bir beslenme şekli popüler hale gelmesin... Bugün konumuz bir süredir yeme-içme gündemin meşgul eden ve adı dilden dile dolaşmaya başlayan sirkadiyen beslenme.


Şu ana dek sirkadiyen beslenmenin adını çok duymuş ama ne olup olmadığına çok da hakim olamamış olabilirsiniz ama bugün, sirkadiyen beslenme nedir ne değildir, tüm detaylarıyla öğrenecek, dilerseniz kendi hayatınıza uygulayabileceğiniz yöntemleri, püf noktaları keşfedebileceksiniz.

Aslında uzun zamandır birçok insanın uyguladığı ancak belki de buna bir isim koymadıkları sirkadiyen beslenme nedir, sirkadiyen ritme uygun hareket etme ve beslenme nasıl olur, sirkadiyen beslenmede dikkat edilmesi gerekenler nelerdir bir bir anlatıyoruz, toplanın.

Sirkadiyen beslenme nedir?

Son aylarda adı dilden dile dolanan sirkadiyen beslenme nedir, bunu öğrenerek başlayalım. Sirkadiyen beslenme, temelde ne yediğinizden çok ne zaman yediğinizle ilgilenen bir beslenme çeşidi diyebiliriz. Tüm yiyip içtiklerinizin, kısacası gün içinde tükettiğiniz hiçbir şeyin içeriğiyle değil, bunları yediğiniz zamanlarla ilgilenen sirkadiyen beslenmeye göre yapmanız gereken en temel şey, vücudunuzun ritmine göre hareket etmek.

Vücudunuzun ritmine göre hareket ettiğiniz sürece sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olabileceğinizi, hatta bu sayede hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok daha sağlıklı olabileceğinizi söyleyen sirkadiyen beslenmede, sirkadiyen ritim en temel ve bilinmesi gereken konu aslında.

Sirkadiyen ritim nedir?

Sirkadiyen ritim nedir diyenler için açıklamış olalım: Sirkadiyen ritim, bir insanın 1 gün, yani 24 saat içinde yaşadığı hormonal, fizyolojik ve psikolojik süreçlerin tamamıdır. Tüm bu süreçlerin tekrarıyla oluşan ritim, yani sirkadiyen ritim, doğru şekilde değerlendirildiğinde vücut için en sağlıklı yaşam ve beslenme biçimi ayarlanabilir, kilo vermek isteyenlerin kolayca zayıflaması, aynı şekilde kilo almak ya da formunu korumak isteyenlerin hedeflerine ulaşması kolaylaşabilir.



Sirkadiyen ritminizi en çok etkileyen şeyler ise uyku ve beslenme düzeninizdir. Eğer gün içinde sık sık uykuya dalıyor, sabahları geç uyanıyor ya da gece düzenli bir şekilde uyuyamıyorsanız bu sirkadiyen ritminizin bozulduğu anlamına gelir.

Peki ama sirkadiyen ritmi sağlıklı bir hale getirmek için neler yapılabilir? "Akşam saat 6'dan-7'den sonra hiçbir şey yemiyorum" diyenlerin uyguladığı yöntemi uygulamak zayıflamak içi yeterli olabilir mi?

Sirkadiyen ritmi sağlıklı bir hale getirmek ve bunu korumak için temel olarak neler yapmalı?

  • Sirkadiyen ritminizi sağlıklı bir hale getirmek için öncelikle uyku saatlerinizi düzenlemeniz gerekiyor. Bu beslenme tipine göre özellikle gece saat: 01.00-03.00 arasında mutlaka derin bir uykuda olmalısınız. Bu sayede melatonin hormonu başta olmak üzere en verimli şekilde o zaman aralığında salgılanan hormonlarınız sağlıklı bir şekilde ve miktarda salgılanabiliyor.
  • Beslenme saatlerinizi de tıpkı uyku saatleriniz gibi ayarlamalı, her gün mümkün olduğunca aynı saatlerde beslenme özen göstermelisiniz. Bu, vücudunuzun ritmine göre hareket etmeye devam etmesi için sirkadiyen beslenmenin olmazsa olmazlarından. Örneğin sabah kahvaltınızı bir sabah saat 8'de başka bir gün 11'de yaparsanız bu sirkadiyen ritminizin bozulmasına neden olur.
  • Temelde uyku ve beslenme düzenlerinizi belirli saatlere oturttuğunuzda sirkadiyen ritminizi sağlamış ve sabitlemiş olursunuz. Bu da yiyip içtiklerinizin vücudunuzu olumsuz yönde etkilemesini engeller ve sağlıklı bir yaşam için temel 2 şarttır. Ancak tabii ki bu kadarla da sınırlı değil.

    Sirkadiyen beslenme ile zayıflamak isteyenlerin ya da sirkadiyen ritmini sağlıklı bir seviyede tutmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken birçok konu var.



    Sirkadiyen beslenmede dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, zayıflamak için neler yenir içilir?

    wsj

    wsj

    Sirkadiyen ritminizi sağlıklı bir hale getirmek, akşamları vücudunuz için doğru saatte uyuyup sabahları doğru saatte uyanabilmek ve sirkadiyen beslenme ile zayıflayıp forma girebilmek için şunlara da dikkat etmelisiniz:

    Vücuda bolca enerji veren yağ ve tahıl grubundan olan yiyecekleri sabah saatlerinde yemelisiniz.

    Öğle saatlerinde tercihinizi bol proteinli gıdalardan yana kullanmalısınız.

    Akşam yemeklerinde ise sebze yemeği gibi daha az yağ, daha çok sindirilebilir besin lifi içeren gıdaları tercih etmelisiniz.

    Akşam yemeği saatinizi herkesin söylediği gibi "Saat:18.00-19.00'dan sonra hiçbir şey yemiyorum" şeklinde değerlendirmek yerine uyku saatinize göre düzenlemeli, uyumadan yaklaşık 4 saat öncesinde ağır yemekler yemeyi bırakmalısınız. Eğer siz gece 00.00'da uyumayı tercih ediyorsanız akşam yemeğinizi 20.00'de bitirmiş olmanız yeterli olcaktır.

    Akşam yemeğinden sonra kahve, çay, çikolata gibi vücuda enerji veren yiyecek ve içecekleri tüketmemelisiniz.

    Gün içinde bol bol su içmeye özen göstermeli ancak uykunuzun bölünmemesi için son içeceğiniz suyu mümkünse uyumadan en geç yarım saat önce içmelisiniz. Tuvalete gitmek için uykunuzu böldüğünüzde bu beslenme düzenine göre bu durum, sirkadiyen ritminizin kısa sürede bozulmasına neden olabilir.

    Sirkadiyen ritminizi tutturabilmek için kaliteli bir uyku şart olduğundan, uyumadan önce telefon, tablet, televizyon ve bilgisayar gibi elektroniklerden uzak durmalı, onları baş ucunuzda tutmamaya özen göstermelisiniz.

    KAYNAK: Sirkadiyen Beslenme ve Ritim Nedir, Nasıl Uygulanır? - Yemek.com

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Okuyucunun Dikkatine

    Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
    GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

    Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

    40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

      SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...