Ses Yalıtımı Nerede, Kimler İçin Gereklidir?
Evinde istediğin şekilde müzik dinlemeyi, dans etmeyi, yeni aldığın gitarla öğrendiğin parçaları doyasıya çalmayı, en sevdiğin filmi bir sinema ortamında gibi sesli izlemeyi, arkadaşlarınla doyasıya gülmeyi, çocuğunla eğlenerek oyun oynamayı istiyorsan ses yalıtımı yaptırmanı tavsiye ederiz.
Evde zamanını istediği gibi geçirirken komşularını veya evini paylaştığın insanları rahatsız etmeyi kafana takmamış olursun böylece. Aynı zamanda eğer video içerik üreten veya geliştirmek istediğin müzik, anlatım projeleri için ses kaydı alan biriysen çalışma odanda yalıtım kullanabilirsin. Bunun dışında oyun oynarken eğlencesini dışına vuran çocuğunun da odasında, özellikle diğer evlere yakın duvarlarında yalıtım kullanmalısın. Bu şekilde önlemler alarak evinde istediğin şekilde keyifli zaman geçirebilirsin.
Duvara Uygulanan Akustik Paneller
Günümüzde en profesyonel bulunan ve doğrudan ses yalıtımı amacıyla uygulanan bir yöntem akustik panellerdir. Farklı desenler ve kabartmalarla odada oluşan gürültüyü emen ve dışarı yansıtmayan panelleri rahatlıkla kullanabilirsin. Örneğin enstrüman çalma denemeleri yaptığın odanda özellikle çalışma düzenine göre duvara uygulayabilirsin.
Dolu Kitaplıklar ile Ses Yalıtımı
Evinde ses yalıtımı yapmak istiyor, ancak büyük bir inşa değişimi gerçekleştirmek istemiyorsan dekorasyon parçalarına yönelebilirsin. Bu noktada sana önerimiz dolu bir kitaplık koleksiyonuyla evde ses yalıtımı sağlaman. Hem dekoratif ve sergi alanı amacıyla hem de kâğıt tabanlı kitaplarla ses yalıtımı sağlayabilirsin.
Kapı Süpürgeliğiyle Odanı Kapat
Odan her ne kadar duvarlarla kapatılmış olsa da eğer özellikle bir odada gürültü çıkarıyorsan veya tümüyle sessiz kalma ihtiyacı duyuyorsan var olan tüm boşlukları kapatman gerekir. Bu noktada oda kapısını kapatınca bile sağlanan ses yalıtımını görebilirsin. Bu etkiyi artırmak için de kapının üst veya altında bulunan boşluklara süpürgelik veya kumaş tabanlı kaplamalar kullanabilirsin.
Ses Yalıtımlı Tavan ve Zemin Kaplamaları
Evde uygulanabilecek bir başka uygulama da tavan ve zeminde yalıtım mantolaması gerçekleştirmen. Genellikle duvarlarda ısı ve ses yalıtım uygulamaları yapılırken evinde yalıtımı kuvvetlendirmek için tavan ve zeminini de değerlendirebilirsin. Bu sayede tümüyle yalıtımı sağlanmış bir oda tasarlamış olursun.
Kilim ve Halılardan Faydalan
Ses yalıtımı için kullanabileceğin başka dekorasyon parçaları ise kilim ve halılardır. Zeminde veya duvarda konumlandırarak odanın içinde bu tekstillerin ses ve gürültüyü emmesini sağlayabilirsin. Özellikle çocuk ve oyun odasında bu şekilde konumu kolay değiştirilebilir dekorasyon ürünleri tercih edebilirsin.
Duvarda Alçıpan Kaplama Uygula
Ses yalıtımında en yaygın yöntemlerden biri ahşap iskelet üzerine kurulu alçıpan kaplamalardır. Bu yapı sayesinde evinde uzun ömürlü bir ses yalıtımı sağlayabilirsin. Daha da profesyonel bir ses yalıtımı için alçıpan kapladığın duvarların yanı sıra diğer yöntemleri de değerlendirme imkânın olur.
Farklı Dokularda Tekstillerden Faydalan
Hem çalıştığın odanda sessizlik istiyor hem de ev içerisinde gürültü yaymak istemiyorsan farklı ses yalıtım yöntemlerini deneyebilirsin. Bunun için tekstil türlerini araştırarak, farklı dokuya sahip kumaşlara yönlenebilirsin.
Duvar, zemin, tavan veya dekorasyon ürünlerinde pürüzlü ve sesi emebilen kumaşları tercih edebilirsin. Aynı zamanda kapı perdeleriyle kumaş oranını artırabilir, odayı tümüyle kapatabilirsin. Bununla beraber pencere perdelerinde de ses yalıtımlı malzemeler kullanabilirsin.
Yoğun Ahşap Malzemeler Kullan
Ses ve ısı yalıtımında kullanılan bir başka malzeme de ahşaptır. Dekorasyonda, mobilyalarda ve aksesuarlarda da sıklıkla tercih edilen ahşap ürünlerini kullanabilirsin. Yoğun ahşap içerikli orta sehpalar, kitaplıklar, yatak başları, duvar dekorlarıyla evinde dekoratif dokuyu korurken ses yalıtımını da sağlamış olur.
Görsel kaynak: elements.envato.com, mauranuimusic.com, popularmechanics.com, myo.fr, thespruce.com, gurultuyalitimi.com, colombdesign.com, pinterest
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder