27 Nisan 2021 Salı

Baharı Müjdeleyen Bitkiler

Baharı Müjdeleyen Bitkiler

 Hazırlayan: Duygu İlayda Çetin

Mükemmel koku ve renkleriyle baharı müjdeleyen çiçekleri keşfedin ve İstanbul’daki konumlarını öğrenin!

İçinizi açan bahar çiçeklerini görmeye başladığınız an mevsimin artık değiştiğini anlıyorsunuz… Mimozan salkıma baharı müjdeleyen çiçekleri keşfedin ve bu çiçekleri İstanbul’da görebileceğiniz noktaları öğrenin. 


Boğaz’ın Mor İncisi; Erguvan Ağacı



Yaprak açmadan çiçeklenen Cercis siliquastrum çiçeği, ülkemizde erguvan ağacı olarak bilinmektedir. Boğaz boyunca her noktadan görülebilen ve her yalının bahçesinde olmazsa olmaz erguvan ağacının anavatanı Batı Asya ve Güney Avrupa’dır. Ülkemize Marmara Bölgesi’nden yayılarak Ege’de de gözlemlenmiştir. Ama en çok görülen bölge İstanbul’dur. Tarihi olarak yaygınlaşmaları Bizans zamanına dayanmaktadır. Hatta Bizans İmparatorluğu’nun simgesi olan mor renginin erguvanlardan geldiğine inanılmaktadır. Osmanlı döneminde ise erguvan zamanı özel şölenlerle kutlanmaktadır. Siz de İstanbul’da gezerken mor şölenin gözlemcisi olmak istiyorsanız; nisan ortası ve mayıs başında; Yıldız Parkı, Rumeli Hisarı, Emirgan korusu, Fethi Paşa Korusu, Cemile Sultan, Hatice Sultan, Arif paşa korularını ziyaret edebilirsiniz.

Adalardan Ruhunuza Doğan Güneş: Mimoza

Latince adı Acacia dealbata olan ve gümüşi akasya olarak bilinen süs bitkisidir. Marmara bölgesinde doğal yayılım gösterdiği bilinmektedir. Yaprak dökmeyen bir tür olarak çiçeksiz döneminde gri bir görsellik sunan mimoza ağacı çiçeklenmeye başlaması ile gri üzerine sapsarı bir görünüme kavuşur. Baharın müjdeleyici olarak kabul edilen mimoza ağacı en erken çiçeklenen süs bitkilerindendir. Mart ayından itibaren yolu Adalara düşen herkesi kokusuyla büyüler. Çiçekleri adeta güneş toplarından oluşmuş görünümüyle Adalar’da daimi bir güneş görünümü verir. Eğer siz de mimozaları yoğun olarak görmek istiyorsanız; Fenerbahçe Parkı’na veya Adalar’a bir gezi düzenleyebilirsiniz.



Saray Manolyası Adeta Bir Çiçek Şöleni

Magnolia x soulangeana çiçeklerini görürseniz baharın geldiğini anlayabilirsiniz. Gösterişli çiçekleriyle etki yaratan magnolia x soulangeana hibrit (melez) bir türdür. Fransa’da magnolia liliiflora ve magnolia denudata türlerinin çaprazlanmasıyla 1826 yılında Etienne Soulange tarafından elde edilmiştir. Bu melez türün çiçeklerinden etkilenilmesiyle hızla yayılmıştır. Aslında manolyalar Uzakdoğu kökenlidir. En çok üretilen ve yaprak döken manolya türüdür.

Yaprak döken, çalı formunda (çok dallı), orta dereceli büyüyen ve genellikle 4-8 metreye kadar boylanan bir çalı ve/veya ağaççıktır. İlkbaharda çiçeklenir (Mart-Nisan) ve erken/ilk çiçeklenen bitkilerdendir. İlkbaharda geç don olması çiçekleri olumsuz yönde etkiler. Yapraklanmadan önce çiçeklenir ve çiçekleri büyüktür (10-20 cm). Bu özellik sayılı bitkilerde vardır. Çiçekleri yaprakların arasında kaybolmadığından, bu özelliği ile daha etkili bir hal alır. Fazlaca çiçeklenen bir bitkidir ve hoş kokuludur. Çiçekleri büyük laleye benzer ve pembe, beyaz ve mor renkli olanları vardır ama genellikle pembe renkli çiçekleriyle tanınır. İstanbul’da parklarda ve sokak aralarında, binaların bahçelerinde görmeniz mümkündür.

Peri Masallarından Çıkmış Görüntüsüyle Mor Salkım

Latince adı “Wisteria sinensis” olan mor salkım bitkisinin anavatanı Çin’dir. Nisan sonu ile mayıs başı arasında yapraklanmadan çiçeklenen nadir süs bitkilerindendir. Sarılmayı çok seven mor salkım ağaçları, ahşap evleri en çok da çardakları sever. Mor salkımın gölgesinde oturanlara aynı zamanda dinginleştirici etkiye sahip kokusu eşlik eder. Nazlı olmalarına karşı son derece dayanıklı süs bitkilerindendir. Her iklim koşuluna uyum sağlayabilirler. Hava kirliliğine karşı da dayanıklıdır. Nazlı olan bitkimiz kendi başına sarılamayacağı için destek almaya ihtiyaç duyar. Bizans imparatorluğunun mor renk ve tonlarına düşkünlüğünden dolayı İstanbul’un her köşesine mor salkım bitkisinin dikilmesi buyur edilmiştir. Ve böylelikle mor salkım baharda size İstanbul’da şahane bir karşılama sunar. Siz de mutlaka bir mor Ssalkımın gölgesinde mola verip kokusunu içinize çekmelisiniz.


Hayatın Mucizesi Doğanın Harikası: Sakura

Latince adı ‘Prunus serrulata’ olan bu bitki meyve vermeyen bir tür kiraz ağacıdır. Ana vatanı Japonya olan ve Japonya’nın kültüründe çok büyük bir öneme sahip olan süs bitkisidir. Sakuralar aynı zamanda Japonya’nın ulusal simgelerinden biridir. Çiçek açtıklarında çok çok yavaş çiçeklenir ama çiçeklenme sona erdikten sonra hızlıca dökülürler. Bu yüzden Japonya kültüründe sakuralar; hayatın ne kadar değerli olduğuna, yaşamı sembolize ettiğine dair bir işaret olarak algılanır. Japonya’nın doğal zenginliği olarak sınıflandırılmalarından dolayı ülkeden fidanını veya tohumunu çıkartmak yasaktır. Sadece belirli sebeplerle 9 ülkeye dostluk ve barış sembolü olarak gönderilmiştir.

İstanbul’da sakuraları görmek istiyorsanız ilk ziyaret etmeniz gereken yer, Baltalimanı’nda Büyükşehir Belediyesi tarafından ülkeler arasındaki dostluğu pekiştirmek amacıyla 2003’te kurulan Japon Bahçesi’ndedir. Burada tam olarak 52 adet yetişkin sakura ağacı bulunmaktadır. Bir diğer adres ise Emirgan korusundaki Beyaz Köşk’ün havuz yönündeki girişindedir burada da; iki adet sakura ağacı bulunmaktadır. Beyaz Köşk ile Sarı Köşkü bağlayan yolda ise 5 metre boyu ile bir sakura daha bulunmaktadır. Bir diğer adres ise Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ndeki Ertuğrul Adası’dır.

KAYNAK: https://oggusto.com/dekorasyon/bitki-ve-outdoor-yasam/en-guzel-bahar-cicekleri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...