15 Haziran 2021 Salı

Mevsiminde sağlıklı beslenme listesi

 

ORJİNAL MAKALEYE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Son yıllarda adını bile duymadığımız hastalıkların neden bu kadar çoğaldığını merak ediyorsanız, yiyip içtiklerinizi gözden geçirmeniz gerekiyor. Günümüzde yediğimiz besinlerin birçoğu sağlıksız ve bu sağlıksız besinler hastalıklara neden oluyor.

Son yıllarda ortaya çıkan hibrit tohum denilen, bir kez ürün verip bir daha ürün alınamayan tohumlar ile yetişen meyve ve sebzeler hayatımızı tehdit ediyor. Ne yazık ki bu kısır tohumlar sağlıksız beslenmemize neden oluyor. Bu konuda aslında yapabileceğimiz fazla bir şey yok çünkü, marketten pazardan satın aldığımız meyve ve sebzeler genellikle bu tohumlarla üretilmiş oluyor.


Yapacağımız en doğru şey tüm meyve ve sebzeleri mevsiminde yiyip içerek en azından biraz da olsa sağlıklı beslenmemizi sağlamak olacaktır. Bir başka önemli konu ise bölgesel beslenme. Günümüzde ananas, kivi, pepino, mango gibi tropikal meyveler marketlerde kolaylıkla bulunabiliyor. Oysa ki uzmanlar tropikal bölgelere ait meyvelerın bizlerin doğal yapısına aykırı olacağını ve fayda yerine zarar verebileğini söylüyor.

Kendi bölgemize ve özümüze uygun meyve ve sebzeleri tercih etmek de bir doğal beslenme yoludur. Aylarına göre pazardan sofranıza sağlıkla taşıyabileceğiniz sebze, meyve ve balıklar listesini aşağıda bulabilirsiniz.

OCAK

-7(4)

Sebze: Brokoli, lahana, brüksel lahanası, kereviz, ıspanak, pırasa, havuç, pazı, kara turp, kırmızı turp
Meyve: Armut, nar, portakal, elma, ayva, greyfurt
Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, levrek,

Senenin en soğuk günlerini yaşayacağınız bu ayda sebze ve etsuyu ile hazırlanan çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz geçirilen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sisteminizi düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerdendir.

ŞUBAT

-6(5)

Sebze: Pazı, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, havuç, pırasa, pancar, defne yaprağı, ıspanak, turp.
Meyve: Armut, portakal, muz, elma, greyfurt, ayva.
Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı

Şubat’ta kansere karşı etkili olan lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin. Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç suyu hazırlayın.

MART

-8(5)

Sebze: Kırmızı turp, havuç, pırasa, ıspanak, brokoli.
Meyve: Elma, muz
Balık: Levrek, kalkan, kefal

Mart, tam da yaza hazırlanılan aydır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş yapılan aydır. Bu sebeple hafif ve bir o kadar da direnç veren besinleri tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmelidir.

NİSAN

-9(7)

Sebze: Kuşkonmaz, taze sarımsak, taze soğan, taze kekik, bakla, marul.
Meyve: Can erik
Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya

Nisan ayı kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanıdır. Bu aylarda et olarak kuzu eti tercih edilmelidir. Her zaman sütlü hafif tatlılar yiyin. Bu ay içinde sabah kahvaltılarında ve geceleri yatmadan evvel bir bardak süt içmelisiniz. Hafif ama sağlıklı beslenip ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızla vedalaşabilirsiniz.

MAYIS

-10(4)

Sebze: Semizotu, bakla, madımak, enginar, domates, ebegümeci, papatya, salatalık.
Meyve: Malta eriği, yeşil erik, çilek, dut.
Balık: Barbunya, levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı,

İşte yaza mevsimine yaklaşıyoruz! Çilek kısa ömürlü bir meyvedir. İçeriğinde bulunan zengin vitaminler (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji vererek, geçiş mevsiminde ortaya çıkabilecek yorgunluk belirtilerini gidermektedir.

HAZİRAN

-14(4)

Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi.
Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.
Balık: Mercan, levrek, barbunya.

Yaz aylarında hafif beslenmek isteriz. Kısa ömürlü dut ve kiraz bu ayda bol bol tüketilmelidir. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağıdır.

TEMMUZ

-19(1)

Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi.
Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.
Balık: Sardalye, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya.

Hem yemeği hem salatası şahane olan semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebzedir. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı etkilidir.

AĞUSTOS

-18(2)

Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber.
Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye.

Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanıdır. Bol meyve yemelisiniz. Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.

EYLÜL

healthy-mushrooms-vegetables-organic-food_383805

Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber.
Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç.

Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir.Av mevsimi biter bitmez, bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı her gün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.

EKİM

-17(4)

Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç.
Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz.
Balık: Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye.

Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.

KASIM

-16(3)

Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı.
Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt, Trabzon hurması.
Balık: Mezgit, ringa

Soğukların sık sık kapımızı çaldığı kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. İçerdiği bol beta-karoten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.

ARALIK

-15(5)

Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası, karnıbahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.
Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva, Trabzon hurması.
Balık: Levrek.

Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz, elma ve kuruyemişleri bol tüketin.

Mevsiminde doğal beslendiğiniz sağlıklı günler dileriz.

KAYNAK:Mevsiminde sağlıklı beslenme listesi – Yeşilist | Herkes için yeşil (yesilist.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...