Molayı İple Çektiren Yol Lezzetleri
Gaye Şahin 04/03/2021 Molayı İple Çektiren Yol Lezzetleri (oggusto.com)
Korona önlemleriyle birlikte araba yolculuğunu daha sık tercih eder olduk ama birlikte çıkılan uzun yolculukların, dinlemek için hazırlanan playlist’lerin ve en önemlisi durup yemek için sabırsızlandığımız, belki uğrunda yolu uzattığımız lezzetlerin nostaljisi ve keyfi kalbimizde her zaman bambaşka bir yere sahip.
Havaların ısınmaya başlamasıyla yolculukların, hafta sonu kaçamaklarının sayısı artacak. Uğrayıp mola verebileceğiniz, nefis lezzetler tadabileceğiniz hatta uğruna yolunuzu bile değiştireceğiniz bazı adresleri bu yazıda derledik.
Rotasını Ege’ye çevirenleri Balıkesir, Edremit, Salihli, Ödemiş ve Aydın üzerinde bekleyen onlarca müthiş lezzet var.
Ballı ve Pekmezli Tahin Helva
Tıflıpaşa Helvacısı tam 10 kuşaktır tahin ve helva üretiyor. Vaktiyle saraya helva yollayan aile, birçok ünlü şefin de alışveriş yaptığı adres. Tamamen Balıkesir çevresinden gelen yerli susamı kullanıyor, yerli susamdan ürettikleri tahinin ayıklanmamış kabuklu ve çifte kavrulmuş çeşitlerini yapıyorlar. Susamı kara fırında kurutup taş değirmende öğütüyorlar. Klasik helvaların dışında eski usulde bal ve pekmezle tatlandırdıkları helvalarını mutlaka tadın. Bol bol tahin alın. Acelesi olanlar hemen bir sokak yandaki Malkoç Fırın’dan yarım saatte bir çıkan sıcak gevrek simit ve galetayı kaçırmasın. Tıflıpaşa Helvacısı Gazicelal Mah. 494. Sok. No 12/C Edremit; 0266 372 36 87
Peynir Tatlısı Yemeden Yolculuk Olmaz
Kuzey Ege demek çeşit çeşit peynir tatlısı demek. Edremit Çarşı’nın bir diğer durağı Ahmet Efendi Yoğurt Evi. Sahibi Ahmet Ağatekin, aynı ismi paylaştığı dedesinden kalan dükkânda höşmerim yapıyor. Bölgede pek çok yerde tadabileceğiniz meşhur peynir tatlısı höşmerimi bu dükkân gibi leziz yapan bulmak zor. Ahmet Efendi Yoğurt Evi İnönü Cad. No: 61; Edremit; 0266 373 73 88; 0532 357 94 32
Pırlanta Gibi Lokanta
Vaktiniz varsa, Ege’nin tüm yöresel lezzetlerini bulabileceğiniz Cumhuriyet’te mutlaka mola verin. Cumhuriyet, gerçekten parmakla gösterilecek bir esnaf lokantası. 1910’da açıldığında Ali Usta’nın Yeri olarak bilinirmiş. Cumhuriyetle birlikte de Cumhuriyet Lokantası adını almışlar. Sabahın ilk ışıklarıyla işkembe ve paça çorbaları servis ediliyor. Çoban kebabı, kuzu tandır, tokat yaprağına sarılan muhteşem bir yaprak sarma, parıldayan zeytinyağlılar hepsi öğlen olmadan tezgâhın üzerine dizilmeye başlıyor. Bakmakla doyuran tezgâhın hemen karşısında günlük çıkan tatlılar dizili. Genelde evlerde bulabileceğiniz şerbetli lor tatlısı, irmiği bol bulut gibi kabarık revani üzerinde kaymakla geliyor. Bölge sütünden yoğun sütlacı da atlamamak gerek. Cumhuriyet Lokantası İnönü Cad. No 10; 0266 373 09 76; edremitcumhuriyetlokantası.com
Salihli’de Odun Köfte
İzmir ve çevresinde yola düşenin imdadına mutlaka iyi köfte yiyebileceğiniz birkaç mekân yetişir. Ancak uğruna saatlerce yolu göze alabileceğiniz odun köftesi sadece Salihli’ye özel bir lezzet. Bulgar göçmeni İbrahim Azak’ın neredeyse 100 yıl önce başlattığı hikâye, bugün torununun oğlu Fatih Azak’la devam ediyor. İsli köfte olarak da bilinen odun köftesi tamamen kuzu etinden yapılıyor. Et kalın çekiliyor, tuz ve una bulandıktan sonra şişe takılıyor. Meşe odunu ateşinde harıl harıl yanan alevlerin arasında pişiyor. Bu köftenin Salihli dışına çıkmama sebebi, yapımının meşakkatli oluşu. Meşe odunu kullanılması, közün ayarı çok önemli. Fatih Azak, köfteler pişerken sürekli ateşi yelliyor ve bu hareketin lezzetin püf noktası olduğunu üzerine basarak söylüyor. Odun köfte, koyun eti sevmeyenler için zorlu, çünkü biraz ağır ama çok lezzetli. Yanında gelen közde domates ise köfteden rol çalacak kadar güzel. Çok sevdiğimiz merkezdeki eski dükkân artık yok. İzmir yolu üzerinde açtıkları yeni ve büyük mekânda lezzeti yakalayabilirsiniz. Dr. Sadık Ahmet Bulvarı No: 1 Yeşilyurt; 0236 715 14 00; azaklar.com.tr
Ödemiş’in Meşhur Töngül Pidesi
Ödemiş Katırcılar Sokağı’nda sabah erken saatlerdeki kalabalığın nedeni meşhur ve gerçekten benzersiz Töngül Pidesi. 120 yıldan fazla bir süredir Töngül ailesi tarafından ayakta tutulan bu işletmede bugün işin başında 4. kuşak var. Pideler adını ailenin soyadından almış. Kasaplar Hanı’ndan aldıkları kıymayla, maydanoz ve yumurtalı, kendilerine has bir harç hazırlıyorlar. Odun fırında pişen minik ebatlı pideler, fırından çıktığı gibi bol tereyağlanıyor. Üzerine yine bol bol tulum peyniri rendeliyorlar. Yanında kendi ayranlarıyla bu tazecik pidenin tadı gerçekten sabah kuyruğuna girmeye değiyor. Manyası Cad. Katırcılar Sokağı No:7; 0232 545 73 75
Mikado Pide, Aydın
Pek çok kişiden duyacağınız Mikado, güneye varmadan önceki son düzlükte Aydın civarında mola vermek isteyenlerin imdanına yetişiyor. Bozdoğan’ın sevilen adresi Mikado, odun ateşi pideleriyle yol üstü durağı olarak haklı bir üne sahip. Dükkânın özel ‘manda kaymaklı’sını denemeden ayrılmayın. Çarşı Mah. Hükümet Cad. No:7 Bozdoğan Aydın;
0256 414 11 43; mikadopide.com.tr
Ulaşımı kolay, çarşıları, pazarları haftanın her günü cıvıl cıvıl. Meşhur iskender kebapçıları, köftecileri, tatlıcıları, pidecileriyle sokak yemek kültürü bu kadar gelişmiş az yer var. Kısacası yolu Bursa’dan geçirmek her zaman iyi fikir.
Bursa Klasiği Tahinlı Pide
Bursa tahanlısı yani tahinli pide için Muradiye’den geçmenize değecek. Tahinli pidenin iki çeşidi var; biri daha pastane çöreği kıvamlı bir hamura, diğeri yani hakikisi, oldukça hafif sadece un, maya ve suyla yapılan yağsız bir hamurla yapılıyor. En eski tarifi hâlâ uygulayan ise Muradiye’deki Tarihi İnanç Fırını. Fırından yeni çıkmış, tahinin sıcak halini yakaladıysanız çok şanslısınız. Tahinle yapılan Muradiye kurabiyesi, tahinli simit gibi en az pide kadar başarılı özel çeşitleri de yolluk yapmak serbest.
Köfte Kebabı, İskender ve Cantık
Meşhur köfte kebabının tadına bakmak için bu lezzetlerin doğduğu cadde Kayhan Çarşısı’nda, sıra sıra dizili dükkânları görebilirsiniz. Kebapçı İdris, köfte kebabı için adresiniz. Köfte kebabında İskender’den farklı olarak tereyağı önce pidenin üzerine gezdiriliyor. Minik boydaki yassı köfteler sonra ekleniyor. Köfte hamurunda hiçbir katkı maddesi yok.
İskender kebabın İskender İskenderoğlu markası ile Bursa’dan çıktığı biliniyor, merkezdeki ilk dükkân ‘mavi dükkân’ olarak da anılıyor. Ancak Bursalıların geleneksel İskender tadını hiç bozmadan uygulayan Cemal&Cemil Usta’dan şaşmadığı bir gerçek. İskender’e kullandıkları et İnegöl’den geliyor. İki-üç gün dinlendiriyor üzerine soğan suyu sıkıyorlar. Manda ve keçi sütünden yapılan tereyağını da gezdirince dükkânın önünde uzayan sıraların ardı arkası kesilmiyor. Garaj Şirin Sok. No: 12 Osmangazi; 0224 254 72 64; uludagkebapcisi.biz
‘Süt Helva Yemedim’ Demeyin!
Molalarda sütlü tatlı aşerenlerdenseniz klasik seçenekler yerine süt helvasının peşine düşün. Hayat Lokantası, Bursa’nın en meşhur esnaf lokantalarından. Süt helvası denilince de akla ilk gelenlerden. Sıcak servis ediliyor, sadece süt ve unla kavruluyor. Yanmaması için kibrit alevi kadar kısık bir ateşin üzerinde yaklaşık 40 dakika kavurduklarını anlatıyorlar. Merinos Parkı, Etibank Mah. Atatürk Kongre Kültür Merkezi; 0224 256 66 66
Süt helvasıyla iddialı bir diğer adres de Fasulyeli. Odun ateşte pişen dev güveç sunumları göz döndürüyor. Üçevler Mah. Nilufer Cad. No:52 Küçük Sanayi Sitesi; 0 224 441 61 61
Şehrin En Meşhuru Zennup 1844
Ödüllü kitapları ve seyahatleriyle tanıdığımız şef Ömür Akkor’un Türkiye’nin en iyileri arasında gösterilen restoranı Zennup 1844 için sadece restoran demek haksızlık. Açık mutfağı, kendi ekmeklerini pişiren fırını, özel harman taze kahvelerini öğüten değirmeni, Akkor’un seyahatlerinden ilham alan alışveriş bölümü… Sırf bunlar için de Zennup’ta yemek molası verebilirsiniz. Zennup, Hititlerden, Selçuklu ve Anadolu’dan özel tarifler hazırlıyor. Kelkit fasulyesi ve Trabzon tereyağıyla pişen kuru fasulye kaçmaz. Çamlıca Mah. Lefkoşe Cad. A Blok No: 76/1/15 Eker Meydan AVM; Bursa; 0224 453 27 16; zennup.com.tr
Sac Tava Gibisi Var Mı?
Yolu Kemalpaşa’dan geçirmek için nedeniniz mükemmel bir sac kavurma ve kabak tatlısı. Karacabey Soğan Pazarı’nın içindeki Tavacı Refik gizli cevherlerden. Tavacı Refik, odun fırında sac üzerinde pişen kuzu eti yapıyor. Sahibi sırrını söylemediği bir marine usulü kullanıyor, etler odun fırında, üzerine tereyağ bırakılarak beş dakikada pişiyor. Yanında salça, tava yoğurdu, saçta kavrulmuş soğanıyla birlikte muazzam bir keyif. Dışı kıtır şekerlemeden farksız lezzetli kestane kabağının tatlısını mutlaka tadın. Belediye Soğan Pazarı Karacabey; 0224 676 92 39
Yolunuz ülkenin en iyi bozalarından birini içip, hakiki Tatar usulü çi börek yiyebileceğiniz Eskişehir’den geçiyorsa yaşadınız.
Bozaaaaaaaa!
Kışın en güzel içeceği bozanın şehirde bu kadar sevilip korunmasının sebebi Karakedi’nin yıllardır taptaze, günlük, hiçbir katkı maddesi kullanılmamış boza satıyor olması. Karakedi ilk kez 1925’te açılmış, neredeyse Cumhuriyet’le yaşıt. Bozayı kazandan bardaklara doldurup masaya bırakıyorlar. Kuyruğa giren parasını ödeyip bardağını eline alıyor. Kapı önünde sohbet ederek bozayı kaşıklamak, herkesin heyecan içinde birbirine tarçın uzatışını izlemek nasıl bir keyif. Sırf bu atmosferi solumak için bile dükkânı görmek gerek.
Çiğ Değil ‘Çİ’
Eskişehir’in yemek kültürü; nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan Kırım ve Romanya Tatarları’nın etkisi altında. Tatar Mutfağı denilince akla ilk gelen ise nefis hamur işleri. Meşhur ‘‘Tatar hamur yemeden doymaz’’ lafını şehrin her yerinde görüp deneyimliyorsunuz velhasıl. Mutfağın yıldızı kesinlikle çibörek. Bu noktada önemli bir tartışmaya son vermek gerek. Asla yumuşak g harfi yok. Kırım Türkleri’nin eski kıpçak lehçesinde çi kökü enfes, leziz anlamını vurgulamak için kullanılırmış. Yani çibörek demek leziz börek demek. Çiböreği Eskişehir’de yemeyen “Yedim dememeli” çünkü aradaki fark dramatik. Bizim bildiğimiz bol hamurlu, yağ emmiş, kalın ve yanık börekleri unutun. Şehirde birkaç ünlü çi börekçi var ama tavsiyemiz bu yemeği ve kültürünü tüm detaylara dikkat ederek yaşatan Kırım Tatar Kültür Çibörek Evi. Şeh Şemşettin Sk. 15/1, Odunpazarı/Eskişehir; 0222 220 65 10.
Çocukluğun yolculuk hatırlarında Afyon’daki mola yerleri ve kaymaklı ekmek kadayıfı başı çeker elbette. Ancak Afyon kaymağının, ekmek kadayıfının gerçeğini tadabilmek için şehrin içindeki adreslere yönelmek gerekir.
Ekmek Kadayıfı ve Sucuk
Kadayıf satan her dükkânda kadayıfı ve kaymağı kimin yaptığı asıl bakılacak nokta. Yılların el ayarı; şerbetin, ekmeğin tadını çok etkiliyor. Genelde şerbet için kullanılan şeker oranı aynı ama kimi daha uzun çektirerek pişirip daha yoğun şekerli, kimi daha hafif yapıyor. İlginçtir ekmek kadayıfının kurusu, Afyon’a İstanbul’dan geliyor. Tüm Afyon neredeyse aynı üreticiden alıyor. Afyon’da yetişen vişnelerin lezzeti kadayıf kadar meşhur. Vişneli ekmek kadayıfının çıkış noktası da buradan. Katkısız, sadece vişneli kadayıfı meşhur İkbal’de tatmak mümkün ama klasik ekmek kadayıfının yerini tutması imkânsız. İkbal uzun yıllardır hepimizin Afyon’la ilgili en iyi bildiği şeylerden. Ancak merkezdeki lokanta şehir dışındakilerden çok daha yüksek bir lezzet çıtasında. İkbal’de Afyon sucuğunun tadına da varmak gerek. Millet Cad. Uzun Çarşı No: 21; 0 272 215 12 05; ikbal.com
Kallavi bir ekmek kadayıfı keyfinin bir diğer adresi ise Aşçı Bacaksız. Bu nostaljik dükkân mumla arasanız bulamayacağınız türden, hakiki bir esnaf lokantası. Ahşap ve mermer yüksek tavanlı iç mekân, oturma kısmı kadife bombeli eski ahşap sandalyeler, duvarda asılı antika aynalar, fotoğraflar, gerçekten özlediğimiz zevk sahibi işletmelerin ekolünden. Aşçı Bacaksız’ın ünlenmesinin bir sebebi de rahmetlinin aksiliği diye anlatılıyor, bilginize. Köyden gelen kaymakla servis ettikleri, ekmek kadayıfı hayli yoğun kıvamlı ve hafif. Karaman Mah. Yeni Saraçlar Çarşısı No:6; 0272 215 20 97
Lokallerin favorisi Nur Lokantası da kadayıfı ve kaymağı bölgede çok sevilen bir diğer adres. Kaymağı ekmeğin arasında servis eden tek yer. Genelde üstüne bırakılıyor. Burmalı Mah, 23 Sok. 9/A; 0272 215 33 35
Kapadokya yolcuları Kayseri pastırmasının, sucuğunun ve mantısının ama en önemlisi Gubate’nin hamur işlerinin tadına doymalı!
Çerkes Kahvaltısı
Bölgedeki Çerkes geçmişini ve lezzetlerini eski tariflerle ayakta tutan Gubate; bölgenin en özel restoranlarından. Adını sevilen Çerkes hamur işi Gubate’den alan restoranda Halvane, lohum halıve, velibah gibi geleneksel el açmaların hepsi birbirinden lezzetli. Kahvaltıda sunulan koyjapha, muhlamayı andırıyor ama farkı içerisindeki kaymak. Servis ettikleri doğal Çerkes peynirleri leziz. Kıymalı ve patatesli çerkes mantılarını, ayrıca geleneksel Kayseri yemeklerini de bulabiliyorsunuz. Mevlana, Mehmet Akif Ersoy Cd. Güneş Apartmanı, Aydın Çarşı Sitesi; 0352 290 93 49
Sucuk, Pastırma ve Geleneksel Mantılar
Kayseri’ye has hakiki pastırma, sucuk ve el açma mantı satmaya başlayarak her yıl büyüyen Çemen’s, gerçek bir başarı hikâyesi. Sahibi Hülya Tiritoğlu, yarattığı üç ayrı markayla (Çemen’s Mutfak, Çemen’s Gurme ve Çemen’s Atölye) hem kente önemli bir katma değer sağlıyor, hem de Kayserili kadınlara istihdam alanı yaratıyor. Çemen’s Mutfak’ta pişen tepsi mantısı, yağlama, Kayseri mantısı gibi lezzetleri ayrıca hazır paketlerinde de satın alabiliyorsunuz. Mantılar korumalı paketlerinde, sosları ise cam kavanozlarda satılıyor. Geleneksel pastırma önünüzde ince ince dilimleniyor. Kendi tecrübelerini kattıkları artizan ürünlerini de mutlaka denemeniz tavsiye olunur. cemens.com.tr / @cemens.gurme
Şifalı Pöç
Altınsaray Pöç Tandır’a Kayseri mutfağının kıymetlisi uzun pişen dana kuyruğu yani pöç için uğrayın. Tepsiye dizilen kemikli etler, geceden odun fırına konuyor. 16 saat fırında dinlendiriliyor. Sabah kemik suyundan çıkıp servis ediliyor. İsterseniz sulu, isterseniz pilavla kuru. Çorbası da şahane. Cumhuriyet Mah. Nazmi Toker Cad. No:18; 0352 222 92 91
Meşhur Fırın Ağzı İçin
Kayseri mutfağının tadı damağınızda günlerce kalsın isterseniz, dönmeden önce mutlaka fırın ağzı da tatmalısınız. Kasap Mustafa’nın yeri bu lezzet için doğru adres. Kasap Mustafa, üç gün boyunca süt ve zeytinyağında beklettiği kuzu pirzola ve kuşbaşı etleri kuyruk yağı ve köy biberiyle birlikte üç saat fırınlıyor. Hunat Mah. Hunat Hatun Cad. No: 14/A Kayseri; 0352 221 21 49
KAYNAK: Molayı İple Çektiren Yol Lezzetleri (oggusto.com)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder