18 Şubat 2014 Salı

JAPON ÇİÇEK BAHÇESİ - Mor Salkım Ağacı - Wisteria

 mor salkım bonsai

MORSALKIM 

Wisteria

https://blog.ciceksepeti.com/mor-salkim-agaci/

Mor Salkım Ağacı Türkiye’de Yetiştirilir mi?



Yolların üzerinde mor bir köprü, binaların duvarlarına sarılmış eflatun renkli çiçekler, yaz geldi diye cıvıldaşan mor salkım ağacı ile tanışmaya hazır mısınız? 



JAPON ÇİÇEK BAHÇESİ 


THANKS

DIANA 212

Mor salkım oldukça romantik bir ağaç. Görünümünden ziyade romantik bir hikaye barındırıyor geçmişinde. Mor salkımın anlamı sabır, zariflik ve onurlu olmayı ifade ediyor. İnternette yer alan bazı bilgilere göre mor salkımın romantik hikayesi 1800’lü yılların başlarına dayanıyor. Japonya’daki Kabuki tiyatrosunun müzesinde “Wisteria Maiden” olarak adlandırılan ve elinde mor salkım tutan bir kızın resmedildiği tablo bulunuyormuş. Tablodaki genç kız bir gün bir adama aşık olup tablodan çıkıyor anlatılana göre. Ancak aşkına da yazdığı mektuplara da karşılık bulamıyor. Ardından tabloya geri dönüyor. Fakat bu karşılıksız aşk, bu ağacı aşk ve hüzün arasında bir anlama taşıyor. Kabuki tiyatrosu bu hikayeyi sahnelemeye devam ediyor. Oldukça ilginç olmalı.
Efsanelerden çıkıp gerçeğe dönecek olursak Çin mor salkımı da denilen bu ağaç bir çeşit sarmaşık. Ama tanındıkça rüyaları süsleyen bir doğa şöleni diyebiliriz onun için. Hatta adına organizasyonlar bile düzenleniyor. Neresi olduğunu duyunca hayli şaşıracaksınız. Önce biraz bu ağacı tanıyalım, ardından sizi şaşırtmaya devam edelim o halde 🙂
japonya mor salkım festivali
Görsel: Answers Africa

Mor Salkım Ağacı Özellikleri
  • Anavatanı Çin olan mor salkım botanikteki adı Wisteria Sinensis’dir. Ülkemizde sadece salkım olarak da adlandırılır. Aslında salkım, Wisteria bitkisinin adıdır. Wisteria Sinensis de salkımın türlerinden biri olan mor salkımı ifade eder. Diğer salkım türleri çok bilinmediği için yaygın olarak mor salkım bitkisine salkım denilmektedir.
  • Salkımın türleri; Wisteria sinensis ( mor salkım ), Wisteria floribunda ve Wisteria venusta olarak adlandırılır.
  • mor salkım meyvesi
    Mor salkım ağacı meyvesi / Görsel: Ağaçlar Org
    Mor salkım kokusu oldukça güzeldir ve dikkat çekicidir.
  • Mor salkım Baklagillerden gelen bir çeşit sarmaşıktır ancak diğer sarmaşıklardan biraz farklıdır. Mor salkım duvar üzerine yapışmaz. Bu sebeple eğer bir yeri sarmasını istiyorsanız özellikle başlangıç aşamasında tel, çubuk vs. kullanmanız gerekir.
  • Çiçekleri salkımlar halinde olup mor, beyaz, krem, mavi ve pembe gibi renklere sahiptirler.
  • Mor salkım çok yıllık bir bitkidir. 20 metreden daha fazla uzayabilen bu bitkinin ömrü yaklaşık 70- 80 sene civarındadır. Düzenli olarak budanması durumunda boyu bu kadar uzamaz. Ömrü uzun olan mor salkım ağacı vadesini doldursa dahi kökünden yeni sürgünler verebilir.
  • Mor salkım ilkbahar ortasında çiçek açmaya başlar. Yaz başlamadan çiçeklenip uzun süre çiçeklerini korur. Yaz ortasında da çiçeklenmeler olabilir.
  • Mor salkım yapraklarından önce çiçeklerini çıkarır ve yapraklarını kışın döker.
  • Mor salkım çok hızlı gelişir. Küçük bir fideyken çok kısa zamanda uzun bir sarmaşığa dönebilir.
  • Uzun ve yassı şekilli meyveleri baklayı andırır.
Mor Salkım Nasıl Yetiştirilir?
  • Mor salkım elbette bir bahçe çiçeğidir ve evde yetiştirmeye uygun değilidir. Yukarıda bitkinin özelliklerinden bahsederken 20 metreden fazla boylandığını belirtmiştirk. Ancak mor salkım bitkiniz için bahçenizde de yer seçerken dikkat etmeniz gerekir.
  • Mor salkımın yerini doğru seçmeniz önemlidir. Yerini taşımamalı ve ona en uygun yeri bulmalısınız. Sarmaşık türünden bir ağaç olması sebebi ile sarılabileceği yapıların yanına dikmeli ya da sarılabileceği bir materyali yanına getirmelisiniz.
  • budama
    Görsel: RHS
    Mor salkım bitkinizi sık sık ve düzenli olarak budamanız gerekir. Aksi takdirde başka ağaçların üzerine doğru meyil ederek onların gelişimini engelleyebilir. Budama sıklığı ayda bir veya 2 ayda bir olabilir. Bunu bitkinizin gelişimine göre düzenleyebilirsiniz.
  • Bitki ılıman ortamları sever fakat zor koşullara karşı da dayanıklıdır. Mor salkım aşırı sıcaklara ve -30 derecelere kadar olan soğuklara karşı yaşam faaliyetlerini sürdürebilir.
  • Mor salkım çok fazla toprak seçmez ama killi toprakları daha çok sever. Bol su sevdiği için topraktaki drenajın da iyi olması gerekir. Aksi halde kökler zarar görecektir.
  • Mor salkım karanlıktan çok hoşlanmaz ama çok uzun süre güneşlenme arzusu olan bir ağaç da değildir. Günün 6’da birini en azından yarı aydınlık bir alanda geçirebilirse gelişimi olağan ilerleyecektir.
  • Uzun süre güneş istemese de güneş mor salkım için olmazsa olmazdır. Eğer güneş alamazsa çiçek açmayacaktır.
  • Mor salkım rüzgar sever. Onu diktiğiniz yerin rüzgar alması gerekir.
  • Mor salkım ağacı suyu sever. Yazları toprak kurudukça sulamalı, kış aylarında ise sulama miktarı azaltılsa da sulama komple bırakılmamalıdır.
  • Mor salkım aynı zamanda bonsai olarak ya yetiştirilebilen bir ağaçtır.
Mor salkım ağacı
Görsel: We Heart It

Mor Salkım Çoğaltma
Mor salkım tohum veya fidan ile yetiştirilebilir. Mor salkım fidanı kısa sürede yerine alışıp çiçeklenmeye başlar. Fideyi yerine diktikten sonra ilk aşamada bolca su vermeyi unutmamalısınız. Fide ekimi için havaların soğuğunun geçmesini bekledikten sonra hareket etmeniz gerekir. Böylelikle bitkinin kökleri yaz ayı süresinde iyice yayılarak sağlamlaşır.
Mor salkım tohumunu ise direk bitkiden alabilirsiniz. Mor salkımın bezelye ya da bakla görünümünde olan meyvelerinin içerisinde tohumları bulunur. Tohumdan çoğaltmada çiçek açması için oldukça uzun zaman beklemeniz gerekebilir. bu süre 10 yıla kadar uzayabilir. O yüzden daha pratik yolları tercih etmeniz sizin için daha iyi sonuçlar verecektir.
Sarmaşık yapıda olduğu için daldırma yöntemi de bu bitkinin çoğaltılması için uygundur. Bu yöntemi uygulayabilmek için bitkinin kıvrılabilir yapıdaki bir dalının toprağa doğru bükülmesi gerekir. Ardından ucu dışarıda kalan dalın orta kısmı toprak içerisine hapsedilir. Bu işlem ilkbahar zamanı yapılmalıdır. 6 aylık bir süreç sonrasında sonbaharda ise dal sökülerek boğumların arası kesilir. Yeni bitkilerin çiçeklenmesi 2- 3 sene kadar sürecektir.




mor salkım
Görsel: The Garden Clinic

Mor Salkıma Dair Sıkça Sorulan Sorular
  • Mor salkım ne zaman çiçek açar?
Mor salkım iki defa çiçeklenir. Bunlardan biri ilkbahar ortasında nisan ayında diğeri de haziran ayında gerçekleşir.
  • Ülkemizde mor salkım yetiştirilebilir mi?
Türkiye’nin birçok bölgesi mor salkım yetiştirebilmek için uygun iklim koşullarına sahiptir. Hatta Üsküdar Belediyesi her yıl mayıs ayında ilçedeki bütün okul ve camilerin bahçelerine mimoza, erguvan ve mor salkım diktikleri ve ‘En güzel mor salkım ve erguvan’ konulu dijital fotoğraf yarışması düzenledikleri bir organizasyon düzenlemektedir. 
  • Mor salkım bitkim neden çiçek açmıyor?
Ağacınız yeterince güneş almıyor olabilir.  Bir diğer ihtimal ise budanmasının ihmal edilmesidir. Eğer bitkiniz önceki yıllarda çiçeklenmiş ve çiçek açmama sorunu yeni çıkmış ise sorun yüksek ihtimalle budama veya sulama kaynaklıdır.
  • mor salkım bonsai
    Görsel: NeoTempo
    Mor salkım bitkimi budamazsam ne olur?
Mor salkım için budama son derece önemlidir. Sarmaşık olması sebebi ile şayet budama yapmazsanız bitkiniz çok fazla yayılacaktır. ancak bunun yanı sıra bitkinin daha sağlıklı olması ve çiçek açabilmesi için budanması gerekir. Bitki tüm gücünü taze dallar çıkarmaya yoğunlaştıracak, bu sayede yeni dallar üzerinden çiçeklenmeler meydana gelecektir.
Doğru budama çok önemlidir. Bitkinizin gelişim durumuna göre sık sık budama yapmanız gerekebilir. Budama esnasında dalları kökten kesmemeye özen göstermeniz gerekir.
  • Mor salkım ağacı böceklendi, ne yapılabilir?
Eğer mor salkım bitkiniz yeterince esinti almıyorsa mantarlar meydana gelebilir. Bunun haricinde bitkinin sık karşılaştığı böceklenme sorunları asalaklardır.
Kuru bölgelerde bir takım böcekler bitkinizi rahatsız edebilirler bu sebeple özellikle yaz aylarında sık sık sulama yaparak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

https://blog.ciceksepeti.com/mor-salkim-agaci/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...