5 Mart 2014 Çarşamba

CEVİZ AĞACININ OZON TABAKASI İÇİN ÖNEMİ...


Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür” denir.

Peki bunun neden söylenildiğini hiç düşündünüz mü?


CEVİZ AĞACININ OZON TABAKASI İÇİN ÖNEMİ...

Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. Halkta yanlış bir kanaat olarak yerleşmiş. Oysa, Sülfür gazının ozon tabakasını tamir etme özelliği var. Sırf bu sebepten dolayı dünyadaki ceviz ağacının sayısının artırılması gerekiyormuş. Bilgilerinize… okuyunca paylaşalım ki daha çok kişi bilgilensin…

Kaynak: Hanımeli Hamiyet

TEŞEKKÜRLER anetteblogzamazingo.wordpress.com



Kahramanmaraş Doç. Dr. Sütyemez: Ceviz Ağacı, 500 Yıl Boyunca Ozon Tabakasını Onarıyor


Doç. Dr. Sütyemez: Ceviz ağacı, 500 yıl boyunca ozon tabakasını onarıyor Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, ceviz ağacının havaya sülfür gazı salgılayarak yaşadığı 500 yıl boyunca ozon tabakasını onardığını söyledi.



Doç. Dr. Sütyemez: Ceviz ağacı, 500 yıl boyunca ozon tabakasını onarıyor 


Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, ceviz ağacının havaya sülfür gazı salgılayarak yaşadığı 500 yıl boyunca ozon tabakasını onardığını söyledi. 

Cevizin havaya sülfür gazı salgıladığını son yıllarda yapılan çalışmalarla ortaya çıkarıldığını belirten Sütyemez, ozon tabakasının onarımında önemli rol oynayan cevizin ekonomik olarak üreticine 100 yıl, doğaya ise salgıladığı maddeyle 500 yıl katkı sunduğunu kaydetti. Cevizin ekonomik, insan beslenmesi ve hava için önemli bir meyve olduğunu anlatan Sütyemez, şöyle dedi: 

"Gelişmiş ülkelerde yapılan bazı çalışmalar, cevizin bilinmeyen bir özelliği daha ortaya koydu. O da cevizin bitkisel olarak atmosfere sağladığı katkı. Ceviz meyve türü, ağaç olarak, fizyolojik olarak faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu fizyolojik faaliyetler içerisinde özellikle fotosentez ve solunum mekanizması içerisinde havaya sülfür gazı salgıladığı ortaya çıkarılmıştır. Yapılan araştırmalarda sülfür gazının da atmosferde ozon tabakasının tamirinde çok önemli rol oynadığını ortaya koymuştur. Bu bakımdan ceviz, ayrıca da ozon tabakasının tamirinde sülfür gazını sağlaması yönüyle de önemlidir. Bu şunu gösteriyor ki ceviz ekonomik, insan beslenmesi ve hava için çok önemli bir meyve türüdür. O yüzden ben yıllardır söylüyorum; her yere ceviz, her yer yeşil. O yüzden ülkemizin uygun yerlerine, yol kenarları, sınır kenarları başta olmak üzere mümkün olan uygun olan her yere ceviz dikmenin faydası yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. O yüzden ülkemiz için stratejik bir meyve olan cevizin uygun alanlara dikilmesini ısrarla tavsiye ediyorum. Eskiden büyüklerimiz ceviz gölgesinde uyunmaması, baş ağrısı yaptığını söylerlerdi. Cevizin salgıladığı bu önemli maddeden dolayıdır ki böyle bir söylem vardır. Bu söylemin altında çok önemli faydalı bir gerçek yatıyormuş. O da sülfür gazı. Bu da cevizin önemini ayrıca ortaya koymuştur." 

'EN AZ 500 BİN TON CEVİZ ÜRETMEMİZ GEREKİYOR' 

Bilimsel kaynakların, her insanın yılda 3-4 kilo ceviz tüketmesini tavsiye ettiğini ifade eden Sütyemez, Türkiye'deki yıllık 100-120 ton ceviz üretiminin en az 500 ton olması gerektiğini vurgulayarak, "Bir ceviz ağacı, yaşadığı ve yaprağını açtığı müddetçe salgıladığı sülfür gazından dolayı ozon tabakasına ayrı bir katkısı var. Bir ceviz ağacı ekonomik olarak üreticisine 100 yıl para kazandırdığı gibi, bitkisel olarak da yaklaşık 500 yıl yaşar ve bu süre boyunca da meyve olarak çok katkısı olmasa da tabiata, ozon tabakasının tamirine çok katkısı olan bir bitki türüdür. Türkiye'deki ceviz üretimi kaynaklarda 200-205 bin ton olduğu söyleniyor. Ama maalesef yaklaşık 70-80 bin tonu ithal edilmektedir. Türkiye'de 100-120 bin ton civarında ceviz üretimi var. Oysaki olması gereken en az 500 bin tondur. Çünkü Türkiye'de kişi başına ceviz tüketimi yaklaşık 250-350 gram. Oysaki bilimsel kaynaklar bir insanın yılda 3-4 kilo ceviz tüketmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Buradan hareketle bizim en az 500 bin ton ceviz üretmemiz gerekiyor. Yani bir yol kenarına, bağa, bahçeye ceviz dikildiği zaman meyve vermese bile sizin farkında olmadan doğaya çok önemli bir katkınız var" şeklinde konuştu. 

KAYNAK:www.haberler.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...